Cum se instaleaza un acoperis verde

Acoperisul verde sau acoperisul viu este acel acoperis format din vegetatie si solul necesar cresterii acesteia, ambele instalate peste un sistem de membrane hidroizolante. Sistemul poate include si materiale care nu permit trecerea radacinilor, sisteme de drenare si de irigatii.

Tipuri de acoperisuri verzi

Dupa complexitate, acoperisurile verzi se impart in extensive si intensive.

Acoperisurile extensive presupun existenta a 2 pana la 12 cm de compost/pamant in care se planteaza specii din familia sedum si ierburi, necesita foarte putina apa si ingrijire „la cerere”. Greutatea unui astfel de acoperis variaza intre 70 – 150 kg/mp.

Acoperisurile intensive sunt formate din minim 12 cm de sol, iar greutatea / mp este considerabila – poate trece de 300 kg/mp. Tipurile de plante suportate sunt numeroase (de la ierburi aromatice pana la arbusti si arbori de mici dimensiuni), iar ingrijirea este pe masura: irigatii, drenuri, ingrasaminte si ingrijire constanta, ca orice gradina de pe sol.

Dupa gradul de inclinarea a suprafetei, acoperisurile mai pot si impartite si in plane si inclinate.

Acoperisurile plane sunt relativ simplu de montat si intretinut: respectati recomandarile in ceea ce priveste straturile izolatoare, asigurati stratul suport si saditi/plantati ceea ce va doriti.

Acoperisurile inclinate presupun prezenta unui tip de membrana care sa retina pamantul in adanciturile sale, precum si – in cazurile cu inclinatie mare – prezenta unei suprastructuri din sipci de lemn, cu rol tot in mentinerea solului roditor. In plus, pana la prindere si rodire, semintele trebuie udate constant, caci cu cat se vor forma mai repede radacinile, cu atat acoperisul va capata stabilitate mai curand.acoperis_inclinat1

acoperis_inclinat2

Avantajele si dezavantajele utilizarii acoperisului verde

Avantaje publice

1.Estetica: o oaza verde intr-un oras supraaglomerat este o incantare pentru simturi. Daca este vorba despre o casa, acoperisul verde sporeste senzatia de integrare a cladirii in peisaj.

2.Ajuta la reducerea pierderilor prin:
– Prelungirea vietii membranelor hidroizolante, care nu mai sunt expuse direct soarelui si intemperiilor
– Se pot refolosi anumite materii organice rezultate din activitatea casnica in stratul de compost,
– Se reduce uzura instalatiilor de incalzire, racire, ventilare, folosite mai putin dupa instalarea acoperisului, care este foarte bun izolator termic.

3.Managementul apei de ploaie:
– Un acoperis verde retine apa de ploaie in stratul de pamant/compost, de unde este preluata de plante, folosita si apoi returnata atmosferei sub forma de transpiratie si evaporare
– In timpul verii, un acoperis verde poate retine pana la 70-90% din precipitatii, iar in timpul iernii, circa 25-40%
– Regleaza temperatura apei de ploaie, ploaia rece nemaiatingand direct stratul hidroizolant.
– Retinand o buna parte din apa de ploaia, se reduce presiunea asupra sistemului pluvial

4.Reduce temperatura in orase : Plantele absorb o buna parte din energia solara, care altfel ar duce la supraincalzirea zonelor lipsite de vegetatie din orase. In plus, plantele ajuta la reducerea raspandirii smogului si noxelor.

5.Creste calitatea aerului in orase: plantele absorb si filtreaza poluantii si noxele din atmosfera.

6.Pot fi create noi spatii de agrement: gradini de recreere pentru locuitorii cladirii respective, gradini de legume, terase-restaurant, locuri de joaca pentru copii, etc.

7.Crearea de locuri de munca: in firmele care amenajeaza astfel de spatii si produc materialele respective, cat si la nivelul mentenentei acestora.

[one_half][/one_half][one_half_last]

Citeste si:

Acoperisuri verzi ultrausoare, perfecte pentru orice tip de structura [/one_half_last]

Avantaje la nivel personal

1.Eficienta energetica: Izolatia oferita de sistemul viu compus din sol si plante reduce costurile de reglare a temperaturii interioare a cladirii. Studiile facute releva reducerea necesarului de racire pe timp de vara cu 75%.

2.Creste durata de viata a structurii si membranelor acoperisului, prin protectia oferita in fata soarelui si variatiilor mari de temperatura.

3.Rezistenta la foc: acoperisurile verzi au sense mult mai mici sa se aprinda decat un acoperis clasic.
Acoperisurile verzi au o capacitate deosebita de atenuare a zgomotului exterior: acoperisurile extensive cu aproximativ 40 decibeli, iar cele intensive, cu 46-50 decibeli.

Avantaje generale datorate designului specific

  • Incurajeaza sau, in cazurile extreme, readuce biodiversitatea la nivelul oraselor.
  • Avantaje evidente la nivelul designului ambiental si arhitecturii.
  • Imbunatateste starea generala de bine a zonei.
  • Se poate dezvolta agricultura urbana.
  • Se pot derula programe educationale pentru toate categoriile sociale: copii, studenti, persoane interesate de tehnici si tehnologii aferente acoperisurilor verzi.

Dezavantaje

– Principalul dezavantaj este costul ridicat de instalare, prin comparatie cu o invelitoare simpla de tigla sau tabla, de exemplu.
– Greutatea considerabil mai mare fata de un acoperis clasic, ceea ce poate duce la costuri suplimentare generate de intarirea structurii cladirii si acoperisului
– Costuri generate de proiectare si obtinerea autorizatiei de constructie
– Mentananta obligatorie – cu atat mai frecventa cu cat acoperisul este mai complex: pentru acoperisurile extensive se impune o verificare si diferite lucrari usoare de intretinere o data la 6 luni, iar pentru cele intensive, macar o verificare la 1-2 luni.
– Perioadele secetoase presupun existent unei infrastructuri pentru udare, in cazul acoperisurilor extensive, in timp ce pentru acoperisurile intensive, atat sistemul de irigatii cat si cel de drenaj sunt obligatorii din start.
– Instalarea proasta a membranelor hidroizolante, sau perforarea lor in timpul utilizarii (cu unelte de gradina sau de la radacini puternice, de exemplu), poate duce la inlocuirea intregului sistem din zona respectiva

Costuri si economii

Costurile pentru instalarea unui acoperis verde, potrivit Sika Romania, se compun din:

  • costul amenajarii si instalarii acoperisului verde: intre 17 si 30 de euro pe metru patrat, in functie de garantia dorita, de complexitatea sistemului si de tipul de acoperis verde solicitat, intensiv sau extensiv.
  • la acest cost se mai adauga manopera pentru montaj, termoizolatia si, nu in ultimul rand, solul cu plante, valoarea finala a unei astfel de lucrari putand ajunge la aproximativ 50 euro pe metru patrat.

Economiile sunt pe termen lung si provin de la:

  • Consumurile reduse de energie necesara racirii/incalzirii casei/cladirii: iarna acest acoperis capteaza si retine caldura solara, iar vara reflecta si absoarbe (prin fotosinteza si evaporare) radiatiile solare, mentinand cladirea racoroasa. Pratic se intampla acelasi lucru, dar la o scara mai mica, ca si in cazul beciurilor si cladirilor subterane: stratul de pamant si de plante actioneaza ca o bariera termica naturala impotriva extremelor meteorologice. Acolo unde s-au efectuat masuratori, s-a constatat ca un acoperis verde reduce temperatura la nivelul peretilor cladirii cu pana la 20°C, si necesarul de aer conditionat cu 25% pana la 80%. Acelasi tip de izolatie functioneaza si iarna, reducand necesarul de incalzire al cladirii.
  • Durata de viata de 2-3 ori mai mare decat a unui acoperis normal: mediul de cresterea al plantelor si plantele insele protejeaza membranele de radiatiilor ultraviolete si uzura fizica
  • Pentru proprietarul potrivit, si pe o piata imobiliara matura si educata, un astfel de acopertis poate creste valoarea proprietatii cu pana la 7% (estimarea este facuta pentru pietele occidentale)
  • In cazul inlocuirii/reparatiilor, se estimeaza ca se pot refolosi cam 2/3 din materialele initiale.

Specialisti si autorizari

Inainte de a demara proiectul va trebui sa raspundeti, singuri, sau cu ajutorul unor specialisti la aceste intrebari:
– Care este inclinatia pantelor acoperisului
– Ce greutate suporta structura acoperisului?
– Ce fel de sistem de drenare folositi acum si ce capacitate are?
– Cat de bine este hidroizolat acoperisul actual?
– Ce surse de apa si energie sunt in apropiere?
– Cum va fi accesul la acoperis?
– Va fi nevoie de mentenanta de specialitate? Cine o va asigura?
– Cum este pozitionat acoperisul fata de soare si vanturile dominante?

Este indicat sa va sfatuiti si sa angajati pentru realizarea studiilor si proiectelor necesare, urmatorii specialisti:

  • In faza de proiect, sfatul ing.structurist este esential, pentru ca un astfel de acoperis poate fi cu mult mai greu decat unul clasic, iar asta presupune o sarcina sporita pentru elementele de structura. Deasemenea, marginile acoperisului trebuie inaltate si intarite pentru a mentine la locul lui compostul, stratul de drenaj si plantele.
  •  Companiile furnizoare de structuri de acoperis verde au angajat personal de specialitate care va poate ajuta inca din faza de idee si proiect.
  • Pe langa considerentele legate de structura de rezistenta, va trebui sa determinate daca acoperisul are inclinatia corecta pentru acest tip de lucrare. Pentru o buna mentenata se recomanda pante mai mici de 30 grade. Va trebui sa fiti atenti si la tipul de clima din zona casei, pentru a planta numai ce creste fara probleme in zona respectiva. Soarele este si el esential: o casa intr-o zona foarte umbroasa va pune problem de mentenanta acoperisului sau care trebui sa fie verde tot anul si sa implice minimum de lucrari de mentenanta.

Autorizatie de construire

– Daca acoperisul va acoperi o cladire noua, autorizarea sa este implicita, acoperisul facand parte din noua cladire.
– Daca acoperisul verde va acoperi o cladire existenta, este nevoie de autorizatie de construire, pentru ca aceasta modificare este una care presupune atat schimbarea de forma, cat si de materiale, conform legii 50/1991, art.3 si 11.

Cat dureaza instalarea?

De la cateva zile la cateva saptamani, depinzand de: suprafata, pantele acoperisului, tipul de acoperis ales (extensiv sau intensiv), tipurile de plante, necesarul de consolidare a structurii acoperisului.

Cand se face instalarea?

Ideal in timpul sezonului cald: primavara-vara, pentru ca atunci plantele vor avea tot timpul sa se prinda.

Din ce este format un acoperis verde?

Potrivit Bauder Romania*, functie de tipul de acoperis, straturile din care este format variaza considerabil.

Pentru un acoperis extensiv avantajos straturile pot fi:

[one_half][/one_half][one_half_last]

1.Vegetatie: plante hidro, plante perene, amestec de samanta
2.Substrat de baza: 80 mm
3.Strat de protectie, dren si filtrare: 20 mm.

Inaltime totala: 10 cm.
Se foloseste pentru inclinatii ale acoperisului de maxim 5°.
Capacitate de stocare apa: 30 l / mp.
Greutate totala, saturat cu apa: 111,2 kg/mp. [/one_half_last]


Pentru un acoperis intensiv neinclinat, straturile pot fi:

[one_half][/one_half][one_half_last]

1.Vegetatie: intensiva, plantare aplicata mecanic, samanta, arbusti mici
2.Substrat de baza: 20 mm
3.Strat de filtrare
4.Strat de retinere/dren
5.Strat de protectie
6.Strat de separatie si egalizare

Inaltime totala: 28 cm.
Capacitate de stocare apa: 117.5 l / mp.
Greutate totala, saturat cu apa: 306,5 kg/mp. [/one_half_last]


Pentru un acoperis inclinat, extensiv, straturile pot fi:

[one_half][/one_half][one_half_last]

1.Vegetatie:plante hidro si perene, samanta, arbusti mici
2.Strat suport pentru vegetatie:
3.Strat de dren si stocare
4.Strat de protectie

Inclinatie pante: 5° – 15°.

*Aceste solutii sunt informative, datorita varietatii mari de solutii in functie de tipul de cladire si acoperis, nefiind posibile prezentarea tuturor variantelor.

[/one_half_last]


Ce plante se folosesc?

Speciile recomandate pentru acoperisuri extensive sunt cele perfect adaptate zonei in care se instaleaza acoperisul, necesita putina ingrijire, nu sunt sensibile la inghet sau seceta si nu ai nevoie decat ocazional de ingrasaminte si ingrijire. Pentru Romania, sunt testate si se recomanda cu precadere plantele din familia Sedum, dar si plante perene, cu radacini mici,pe care le stim cu totii din fanete.

Inaltimile si coloritul diferit al unui covor format din sedum si ierburi, fac acoperisul sa isi schimbe aspectul pe tot parcursul anului.

Un acoperis extensiv are nevoie de aproximativ 2 ani pentru a acoperi in mod natural toata suprafata, iar dupa acest interval se va reface singur, avand nevoie de interventii doar pentru a indeparta plantele nedorite.

Plante ce se pot folosi:

Plante Sedumsedum8

Ierburi pereneperene

Pe acoperisurile intensive se pot folosi, functie de grosimea stratului roditor si de rezistenta cladirii, orice fel fel de plante, arbusti si chiar copaci, atat timp cat proiectul initial prevede structura si sistemele de izolatie, drenare si sustinere necesare pentru surplusul de greutate si tipurile de radacini implicate.
[one_half][/one_half][one_half_last]

Citeste si:

Acoperisuri verzi ultrausoare, perfecte pentru orice tip de structura [/one_half_last]

Intretinerea acoperisului verde

Lucrarile de intretinere a acoperisurilor verzi de tip extensiv pot fi:

  • administarea substantelor nutritive,
  • indepartarea plantelor nedorite,
  • tundere cu scop de revigorare,
  • reinsamantare sau suplimentare de plante pe arii mai mari neacoperite,
  • suplimentare substartului in caz de eroziune,
  • curatarea instalatiilor tehnice de vegetatie,
  • curatarea fâsiilor de siguranta si a pavajului de frunze si de plantele care ingreuneaza functionarea corespunzatoare.

La palnificarea lucrarilor de intretinere a acoperisului verzi de tip intensiv se vor lua in considerare, pe langa intretinerea plantelor, urmatoarele:

  • verificarea si intretinerea sistemelor de drenare si irigatie
  • indepartarea impuritatilor acumulate in caminele de control, in tuburile de drenare si in jgheaburi,
  • stabilitatea bordurilor, a straturilor antierozionale si a altor elemente de constructie

Material realizat cu sprijinul Bauder Romania si Sika Romania.
Surse foto: Bauder Romania, Wikipedia.

Vezi Produsele recomandate

5 Comentarii

  1. Odu Green roof 21/11/2015 Răspunde

    Vă felicităm pentru articolul care prezintă în mod corect obiectiv avantajele acoperișului verde, prezentând totodată și cerințele tehnice precum și micile dezavantaje ( costul, greutatea sistemelor)
    Cum tehnologia avansează au apărut soluții ultraușoare, chiar ready made însă un lucru nu s-a schimbat:
    acoperișurile verzi pot să ne facă mediul înconjurător mai prietenos, mai ales în marile aglomerări urbane.

    • Sporul casei 22/11/2015 Răspunde

      Multumim pentru ca ne cititi.
      Suntem interesati sa invatam si sa scriem si despre variantele ultrausoare despre care vorbiti.
      Ne puteti trimite informatii pe office@sporulcasei.ro/blog.

  2. Sporul casei 22/12/2015 Răspunde

    Multumim pentru preluarea informatiilor si pentru mentiunea in bibliografia dvs.

  3. Laurentiu 12/03/2018 Răspunde

    Frumos articol si la subiect. Eu mai am 81mp la casa pe care vreau sa fac o sera. Dar,e bine si un acoperis verde. Avantajul este ca v-a fi facut in regie proprie. Cand il finalizez o sa postez cateva imagini.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.