
La fel ca in cazul unui automobil sau a unor aparate electrocasnice, un imobil implica doua categorii majore de costuri: costul de achizitie si costurile de intretinere. Spre deosebire de masini, perioada de utilizare a unui imobil este mult mai mare, motiv pentru care costurile de intretinere devin foarte importante. De exemplu, daca intr-un apartament platesti iarna facturi mai mici cu 100 de lei pentru incalzire, in 30 de ani ajungi sa realizezi economii de aproximativ 4.000 de euro.
Calculele sunt facute de catre devoltatorul imobiliar Hanner, pentru noul lor complex The Park si trebuie luate strict informativ, dar ar trebui sa le facem cu totii inainte de a face o achizitie imobiliara. Economiile sau din contra, cheltuielile suplimentare pe care ar trebui sa le faceti dupa achizitie, inmultiti-le cu numarul de luni din potentialul contract de credit si veti obtine valoarea reala a cheltuielilor dvs pe urmatorul sfert de veac. Nu e putin, nici ca valoare, nici ca perioada, asa ca haideti sa vedem cele mai importante criterii.
1.Apropierea de mijloacele de transport in comun
Pentru cei care detin un automobil costurile lunare pentru alimentarea acestuia cantaresc greu in bugetul familiei. Cei care folosesc masina personala zilnic, pentru a ajunge la serviciu, plus celelalte drumuri necesare, cheltuie in medie intre 200 – 300 lei pe combustibil. Apropierea de statiile mijloacelor de transport in comun poate inseamna cheltuieli de numai 50-100 lei/luna pentru un abonament, functie de cate linii aveti nevoie, ceea ce genereaza o economie intre 400 si 600 euro/an.
2. O buna izolare termica
Cladirile de locuit vechi genereaza cea mai mare risipa de energie, iar masurile pentru combaterea acestei probleme s-au luat atat centralizat, prin legislatie si asigurarea de fonduri pentru reabilitari termice extinse, fie individual, caz in care fiecare proprietar a suportat intreaga cheltuiala cu reabilitarea.
La constructia noilor cladiri de apartamente de folosesc de regula materiale cu performante energetice sporite, iar sistemele de termoizolatie, uneori facute atat la interior cat si la exterior, sunt nelipsite. Adaugati la asta faptul ca aceste apartamente sunt dotate si cu centrale individuale noi, deci se elimina asa-numitele pierderi de pe retea, si ajungem la economii cumulate la facturile de gaz de minim 200 euro/an.
3. O buna gandire a spatiului interior
Dimensiunea apartamentului achizitionat trebuie foarte bine gandita si adaptata la nevoile reale ale familiei dvs. Fiecare hol suplimentar presupune costuri suplimentare de achizitie (un metru patrat util se vinde in complexul The Park cu aproximativ 1.000 de euro, iar in alte zone ale tarii sumele pot cobori pana la 500 – 550 euro), dar si costuri mai mari de intretinere: incalzire/racire, curatenie, etc, care se pot ridica si ele la aproximativ 100 euro/an.
Alegeti apartamente cu o impartire cat mai eficienta a spatiului de locuit, iar pentru orice lucruri va ganditi ca ati putea avea nevoie in viitor, poate ca veti opta pentru variante de boxe sau depozitari separate. Intrebati-va daca merita sa platiti 1000 euro/mp ca sa depozitati cauciucurile, muraturile sau bicicleta.
4. Vechime apartament
Vechimea unui apartament nu garanteaza calitatea acestuia. In primul rand, productia de materiale de constructii a evoluat mult in ultimul timp. De exemplu, blocurile de zidarie termoizolanta moderne garanteaza un transfer termic net inferior comparativ cu materialele de constructie utilizate in urma cu doua decenii.
In plus, toate instalatiile din apartamentele noi vin din start cu garantie de cativa ani. In cazul apartamentelor vechi, daca o instalatie a cedat, inlocuirea ei poate genera costuri care ajung si la 10% din valoarea imobilului.
Inainte de mutare, de cele mai multe ori trebuie mai trebuie investiti cateva mii de euro in modernizare si igienizare.
Pe de alta parte, in cazul in care optati pentru un apartament nou, intrebati din ce este contruita cladirea: materiale, structura, materiale termo si hidroizolante, nu numai despre finisaje si dotari.
La fel de importanta este si firma de constructii care a executat lucrarile si expertiza acesteia in piata.
5. Alte servicii publice si proximitati
Pentru cei care au copii este extrem de importanta distanta parcursa zilnic pana la scoala sau gradinita. Conteaza si cat de apropiat este un spital, o farmacie sau un loc de joaca. In bugetul unei familii cheltuielile cu hrana au cea mai mare pondere, asa ca fiti atenti si la ce magazine sunt in zona si din ce categorie de pret fac parte. Cu cat aveti mai multe optiuni, cu atat aveti mai multe sanse sa gasiti preturile cele mai bune si sa faceti economii.
Sursa informatii: Hanner, dezvoltator The Park
[divider]