Cum creezi şi îngrijeşti cultura de zmeur

Zmeurul este un semiarbust deloc pretențios, pe care îl poți cultiva în propria grădină, lângă un perete sau un gard, fără prea mare efort.

Fructele, deși destul de fragile, sunt minunat de aromate și cu beneficii pentru sănătate: au proprietăți antibiotice și diuretice, stimulează anticorpii și refac rezerva de vitamine, mențin sănătatea ochilor, optimizează metabolismul și sunt excelente pentru digestie.

Poţi obţine un zmeur pe 2 cai:

  • fie îl cumperi la ghiveci, gata de a fi plantat în grădina,
  • fie îl înmulţeşti prin una dintre cele 4 metode disponibile dintr-o tufă existenţa – găseşti detalii mai jos .

Începem cu plantarea zmeurului la ghiveci şi continuăm cu soluţii de înmulţire şi îngrijire.

Cum plantezi zmeurul la ghiveci?

Sapă o groapă de 60 cm adâncime și 40 cm lățime, suficient de mare încât să cuprindă întreaga rădăcină. Pământul în care îl plantezi ar trebui să fie bogat, bine afânat și relativ umed pentru a fructifica.

Dacă plantezi mai mulți zmeuri, este indicat ca distanța dintre rânduri să fie de 2-3 metri, iar cea de pe rânduri de 0.6m-1m.

Înainte de plantare, este recomandat să hidratezi rădăcinile cu un amestec natural de substanțe hrănitoare (apă, pământ și bălegar), pentru cel puțin o oră. După asta, așează planta în groapă, adaugă pământ reavăn și bătătorește cu atenție.

Suplimentează cantitatea de sol și formează un mușuroi de aproximativ 10 cm înălțime, iar la final udă bine cu apă.

magazin casa si gradina

Pentru treburi grele, iti trebuie unelte solide: vezi care sunt cele 10 unelte de gradina indispensabile oricarui gradinar.

Înmulțirea zmeurului

Dacă vrei să înmulțești cultura de zmeur din propriii lăstari de la an la an, momentul potrivit este toamna, după ce s-au strâns fructele, sau în primăvara următoare.

1.Cea mai simplă metodă de înmulţire: prin stoloni (drajoni sau lăstari).

Zmeura se inmulteste natural prin stoloni subterani (se mai numesc drajoni sau lastari), precum vezi in imaginea de mai jos.

Tot ce ai de facut este sa sapi cu grijă lăstarii mici cu rădăcină cu tot de lângă rădăcinile tufei-mamă şi îi plantezi la locul definitiv imediat după extragere, pentru a nu li se usca rădăcinile.

Sursa imagine: https://deepgreenpermaculture.com

2.Butăşirea

Aceasta lucrare este similară butăşirii la trandafir.

Taie lăstari de 30 cm, plantează-i în pământ la o adâncime de aproximativ 20 cm și așteaptă formarea butașului anul viitor. lastarii sa aiba frunze, iar locul respectiv trebuie udat din cand in cand, daca este seceta.

Daca planmtezi butasii innghivece, ii poti muta dupa nevoia de soare si apa, si chiar ii poti oferi cadou.

https://www.sarabackmo.com/

3. Despartirea tufei

Daca tufa s-a extins prea mult pe sol, e momentul sa o desparti in tufe mai mici. Pur si simplu o dezgropi, separi cu grija radacinile unele de altele si plantezi lastarii rapid in noile locatii. Uda regulat dupa aceea, daca nu ploua.

Sursa imagine: https://www.sarabackmo.com/

4. Marcotajul

Ramurile sau lăstarii de 1 an se apleacă şi se îngroapă în sol, până prind rădăcini şi din locul respectiv răsar plăntuţe noi.  Acestea se desprind apoi de planta-mamă, devenind plante noi, denumite marcote. Marcotele se muta unde ai nevoie in gradina.

Sursa imagine: https://deepgreenpermaculture.com

Susţinerea culturii de zmeur – legatul

Dacă se doresc lăstari înalţi, aceştia trebuie legaţi, pentru că altfel se vor culca pe sol şi vor compromite culturile viitoare.

Dacă se menţin la înălţimi de până la 1 metru – 1.2 metri, legarea nu mai este necesară.

Udatul și îngrășământul

Dacă în prima săptămână de la plantare nu plouă deloc, va trebuie să uzi fiecare butaș de două ori, cu aproximativ 3-4 litri de apă de fiecare dată.

După ce planta se va prinde, nu mai trebuie să o uzi decât în verile foarte calde și secetoase. O tufa bogata, de un verde viu, cu fire viguroase, inseamna o tufa bine prinsa.

În ceea ce privește îngrășământul, este suficient ca acesta să fie aplicat de 2 – 3 ori pe an. Poti aplica si ingrsamant natural, sub forma de gunoi de graj maturat, dupa prasirile de primavara.

În cazul bolilor sau al dăunătorilor, situatia trebuie tratata diferit in functie de fiecare daunator. Sfatuieste-te cu un horticultor sau macar cu personalul de la farmacia fitosanitara. 

In general, un arbust bine udat, hranit si prasit, rezista mai bine in fata daunatorilor. 

Alte îngrijiri

Pentru culturi de bună calitate trebuie îndepărtate buruienile din  jurul tufei de zmeura şi tufele trebuie prăşite regulat, pentru aerarea solului.

Tăierile de rodire la zmeur

Tulpinile de zmeură trăiesc doi ani: în primul an cresc, în al doilea fructifică şi apoi se usucă. 

Pentru a menţine tufele sănătoase, se fac tăierile de rodire.

Tăierile de toamnă:

  • Îndepărtaţi tulpinile care au rodit in cursul verii. Acest lucru se face imediat ce s-a încheiat sezonul de fructificare sau în primăvara următoare. Tăierea acestora se face de la nivelul solului şi resturile se ard.
  • În acelaşi timp, tulpinilor de un an li se scurtează vârful cu 20-30 cm. Acestea vor rodi în anul al 2-lea.
Sursa imagine: https://www.ruralsprout.com

Tăierile si sortările din luna mai:

  • Din butaş / rădăcină răsar în fiecare primăvară mai mulţi lăstari (drajoni). În luna mai îi sortam şi îi reţinem doar pe cei mai viguroşi şi bine plasaţi, într-un număr egal cu tulpinile roditoare. Aceşti butaşi vor fi tulpinile roditoare de anul următor.
  • Drajonii de care nu avem nevoie sau sunt bolnavi îi tăiem de la nivelul solului şi le dăm foc.
Cultura de zmeur dupa taierile si sortarile de la incepuyul verii. Sursa imagine: http://www.leereich.com/

Tăierile la zmeurul proaspăt plantat:

  • tăierile încep din anul al doilea după plantare, când se selectează pentru a fi lăsaţi să crească drajonii cei mai viguroşi
  • tulpinile bolnave sau rupte, ori prea subţiri se taie de la nivelul solului şi se ard.
  • tulpinile rămase pe loc se taie la înălţimea de 0,8-1,20 m înălţime, urmărind că diametrul la punctul de tăiere să nu fie mai mic de 0,8 cm.
foarfeca pomi wolf garten

Magazin sporulcasei.ro/blog: Unelte si utilaje pentru gradina

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.