Cum atragi și păstrezi polenizatorii în grădină

Dacă în ultimii ani ai observat că obții tot mai puține fructe și legume, este pentru că nu prea mai vin polenizatorii în grădină la tine. Chiar dacă tu consideri că nu afectezi personal mediul înconjurător, stilul nostru general de viață afectează viața micilor polenizatori. Acapararea mediului natural de agricultură, monoculturile pe suprafețe extinse,  urbanizarea și pesticidele sunt principalii lor inamici.

În anumiți ani, nici starea vremii nu ajută, deoarece exact în perioadele de înflorire a pomilor sau legumelor este deosebit de frig și plouă, astfel încât gâzele care au mai rămas nu își pot face ”rondul”.

Dacă vremea este rece și umedă nu prea avem ce face, dar dacă vremea este caldă și cerul senin, putem profita de munca gratuită a polenizatorilor din grădina noastră și chiar o putem stimula.

Să vedem cum poți să ții polenizatorii în grădină.

Mai întâi: care sunt polenizatorii din grădina ta

Polenizatorii se împart în 3 mari grupuri: insectele, pasările nectaride și unele specii de lilieci. Dintre acestea, polenizarea din regiunea noastră se bazează doar pe insecte, celelalte 2 specii trăind în zona tropicală.

Dintre insectele polenizatoare,  cele mai cunoscute sunt albinele. Însă nici restul insectelor polenizatoare nu sunt de ignorat, ele făcându-și treaba constant și eficace, fie că este vorba despre fluturi, molii, muște, viespi, furnici sau buburuze. Roboteala lor continuă în grădină ne aduce beneficii minunate sub formă de fructe și legume proaspete în doar câteva luni, iar la nivel macro, ține biosfera in miscare.

Câte tipuri de polenizare există

Așadar, polenizarea cu ajutorul insectelor este cea mai răspândită. 

Însă unele plante se pot poleniza cu ajutorul vântului. Așa sunt unele specii de arbori sălbătici dar și porumbul. Vântul poate ajuta într-o foarte mică măsură și la polenizarea unor pomi fructiferi , dacă aceștia sunt plantați în pâlcuri.

Cea de a treia formă de polenizare este cea cu ajutorul apei, întâlnită, evident, la plantele cu flori acvatice.

Ce poți face tu pentru a atrage polenizatorii în grădină

1.Mai puțin gazon, mai multe plante cu flori

Dacă pentru noi este un motiv de mândrie, gazonul impecabil arată ca un adevărat deșert pentru polenizatori. Singura excepție ar fi poate gazonul cu trifoi.

Dacă îți place gazonul perfect, păstrează-l, dar creează și câteva straturi cu flori cât mai variate, din soiuri cu mult polen, pentru a atrage gâzele. Poți planta și câțiva pomișori sau arbuști cu flori, în același scop.

gard viu spirea
Diversifica speciile gradina: pe langa gazon poti planta flori, arbori si arbusti cu flori

2.Plante cu flori de origine locală

Plantează sau lasă să se dezvolte plantele indigene. Motivul este acela că plantele și insectele dintr-o regiune evoluează în tandem și își servesc cel mai bine scopul unele altora. Plantele exotice nu atrag întotdeauna insectele indigene, iar acestea vor prefera să ocolească grădina voastră, zburând spre pajiștea sălbatică de alături.

Un foarte bun exemplu în acest sens sunt trandafirii. Soiul sălbatic, cu micile lui flori cu 5 petale roz are foarte multe șanse să atragă polenizatorii, având foarte mult polen ușor accesibil, pe când soiurile ornamentale, cu flori formate aproape exclusiv din petale sunt mai putin atractive! 

Florile atrag polenizatorii in gradina de legume

3.Diversifică gama de plante cu flori din grădină

Așa cum insectele vin într-o miriadă de forme, soiuri și mărimi, tot așa sunt și plantele care le atrag, pentru că, așa cum spuneam mă sus, plantele și insectele s-au adaptat unele la altele de-a lungul mileniilor.

Așadar, plantează o gradină cât mai diversă, cu flori cu cât mai mult polen, pentru a atrage insecte cât mai diverse.

flori de pirmavara
Flori de primavara pe marginea gazonului

4.Creează o grădină înflorită pe toată perioada sezonului cald

Ploile de primăvară stimulează înflorirea abundentă din aprilie-mai, dar nu toate speciile de legume, arbori și arbuști înfloresc în același timp, așa că trebuie să te asiguri că polenizatorii îți vizitează grădina tot timpul sezonului cald.

Asta înseamnă că ar fi de preferat să ai o gamă nu numai variată coloristic de plante ce atrag polenizatori, dar și ca această gamă de plante să înflorească la intervale diferite de timp, eventual în tandem cu plantele roditoare. Astfel vei avea și recolte bogate, nu doar o grădină frumoasă.

Nu te grăbi nici să faci curățenia de toamnă. O parte dintre polenizatori își petrec iarna în inflorescențele uscate ale plantelor tale și primăvara se pun din nou pe treabă! Așa că așteaptă și tu până primăvara târziu ca să îndepărtezi toate acele tije uscate din grădină.

Exista o soluție si pentru solar! Agăță în partea de sus a solarului ghivece cu flori colorate și parfumate, pentru a atrage polenizatorii înăuntru.

Interior solar, cu legume si flori ce atrag polenizatorii. Sursa: garden-photos-com

5.Albinele nu trăiesc doar în stup!

O parte dintre speciile de albine producătoare de miere si o parte dintre viespi își creează căsuțe sub pământ, așa că dacă ai să vezi vreo una dispărând pur și împlu în iarbă, să știi că acolo undeva se află casa ei. Nu te grăbi să o strici, ci protejează-o și pe cat posibil las-o în pace. Lucrând pentru ea însăși, lucrează și pentru tine!

Desigur, viespile este bine să le ocolești din motive de siguranță!

6.Oferă o sursă de apă

Albinele folosesc apa să digere hrana și să schimbe temperatura și umiditatea în stup. Deci vor aprecia o grădină în care se află multe feluri de flori bogate în polen, dar și o sursă de apă. La fel și fluturii. Lasă așadar la vedere o sursă accesibilă de apă curată și ai mai multe șanse că polenizatorii să îți viziteze des grădina.

Albinele au nevoie de apa. Sursa: www.buzzingacrossamerica.com/

7.Evită pesticidele, insecticidele și alte …cide

Studiind mierea din anumiți stupi, o serie de cercetători au idendificat în ea urme de pesticide, insecticide și fungicide, deoarece cu asta fuseseră stropite plantele din regiunea respectivă. Iar albinele pot zbura câteva zeci de kilometri pentru a-și recolta polenul!

Unele tipuri de substanțe afectează atât de rău populațiile de albine, încât acestea pot dispărea cu totul. Așadar, substanțele cu care stropim noi sau vecinii noștri recoltele sau gazonul afectează cu siguranță soiurile de polenizatori din grădină, dar ne poate afecta și pe noi indirect. Pentru o gradină polenizată, cu recolte sănătoase, stropiți cat mai puțin cu substanțe de proveniență industrială.

O soluție bună pentru cei care nu vor să folosească insecticide și pesticide este să permită speciilor prădătoare să se dezvolte în grădină: buburuzele, păianjenii, aricii, anumite viespi și păduchi. Paradoxal, soluția ecologică este: și mai multe gâze în grădină! Da, le putem resimți ca pe niște inamici în anumite momente, dar lucrează pentru noi!

Buburuza hranindu-se cu afide pe un trandafir
Buburuza hranindu-se cu afide

Învățați să iubiți diversitatea

Dacă stropiți mai puțin sau deloc cu substanțe industriale, veți obține recolte poate un pic mai mici, sau fructe inegale și pe alocuri mai deformate. O parte dintre ele se vor strica din start. Așa se întâmplă în natură, chiar dacă natura are parte de polenizare naturală din plin. 

Alegeți cu grijă se stimulente oferiți grădinii dvs, pentru că, în ciuda farmaciilor fito-sanitare pline, pe termen lung lipsa polenizatorilor vă poate duce spre recolte zero!

foarfeca pomi si arbusti wolf garten

Magazin.sporulcasei.ro/blog: unelte pentru ingrijirea gradinii cu flori

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.