Cum amenajam si compartimentam locuinta
  Dupa construirea sau achizitionarea unei locuinte, pentru a o putea utiliza, va trebui sa va ocupati de amenajarea acesteia. Amenajarea interioara presupune atat mobilarea functionala a spatiilor, cat si decorarea din punct de vedere estetic a interioarelor.
Locuinta poate fi impartita in mai multe tipuri de spatii sau zone:
• Zona de zi, care cuprinde living-ul, sufrageria (dining), biblioteca (birou), diverse tipuri de spatii de recreere, fitness, etc.
• Zona de noapte, adica dormitoarele.
• Spatii anexe: grupuri sanitare, spatii de depozitare (debarale, camari, dressinguri, garaje), bucatarie, spatii destinate centralelor termice sau diverselor instalatii, spalatorie/uscatorie, etc.
• Circulatii orizontale (sasuri, holuri, etc) si verticale (scari, lifturi)
• O categorie aparte este formata de spatiile care fac legatura, atat fizic cat si vizual, intre interior si exterior: balcoane, terase, logii, etc.Aceste tipuri de spatii trebuie sa comunice intre ele intr-un mod cat mai eficient, dar sa se intrepatrunda cat mai putin. Putine locuinte cuprind toate functiunile enumerate mai sus, datorita spatiului mare pe care l-ar ocupa si implicit datorita costurilor la care se poate ajunge. Majoritatea proprietarilor reduc la minim numarul incaperilor, lasandu-le doar pe cele strict necesare: living/dining, dormitoare, bucatarie, grupuri sanitare, unul sau doua spatii de depozitare si circulatiile. Chiar daca spatiul este compact si circulatiile minimale, este bine ca zona de noapte sa ramana separata de zona de zi.

Daca locuinta este o cladire noua, construita de dumneavoastra, este indicat sa apelati la arhitectul care a proiectat-o sa va dea solutiile pentru amenajare, deoarece el cunoaste cel mai bine proiectul si mai mult ca sigur deja are solutionat macar modul de amplasare a mobilierului. Nu confundati proiectul de amenajare interioara cu planurile functionale din proiectul tehnic. Amenajarea face obiectul unui proiect separat, de cele mai multe ori cel putin la fel de costisitor ca proiectul tehnic al locuintei. Este vorba de un proiect de detaliu, in care arhitectul sau designerul trateaza fiecare element in parte, totodata privite ca un intreg.

Este de dorit sa evitati propunerile executantilor de a organiza spatiile. De cele mai multe ori nu au pregatirea si experienta necesare acestui tip de lucrare, scopul lor fiind doar acela de a-si vinde produsele si/sau manopera. Intr-adevar, un proiect de amenajare costa, si ar trebui estimat, ca si un proiect de arhitectura, la 5-10% din valoarea investitiei, insa apeland la un specialist riscurile de a arunca bani intr-un mod inutil scad. Bineinteles, puteti apela si la publicatii de specialitate, pentru a va familiariza cu stiluri si curente, cu noutati tehnice, insa nu incercati sa copiati amenajari dupa fotografii, caci sansele sa se potriveasca exact pe locuinta dumneavoastra sunt minime.

Problemele cele mai mari le ridica in mod obisnuit reamenajarile functionale ale apartamentelor. Anularea unor ziduri despartitoare genereaza spatii mult mai mari, dar si reduce numarul incaperilor si implicit valoarea apartamentului. Voi vorbi despre cele mai intalnite lucrari de acest gen:

Vezi Produsele recomandate

Anularea zidului dintre bucatarie si living. Avantajele sunt in special de ordin estetic, se creeaza un spatiu mare, bine iluminat, asemanator cu impresia formata de locuintele occidentale. Nu trebuie sa uitam insa ca de obicei in „vest” bucataria este cuplata cu dining-ul si mai exista inca o incapere, distincta, numita living, adica spatiul de zi. Exista unele mari dezavantaje cand intervenim in felul acesta intr-un apartament: nici cea mai puternica hota nu ne va scapa de mirosurile emanate la gatit. Hotele absorb in special aburii, stropii fini de ulei si fumul si doar o parte din miros. Din nou, nu va ganditi „noi nu gatim deloc, deci nu va fi miros”. Un ou  prajit poate emana un miros mai puternic si imbiba incaperea cu un miros mai persistent decat o mancare gatita in timp mai indelungat. Chiar si stropii foarte fini de ulei care „scapa” de hota, in timp se depun pe mobilier si pe pereti, imbacsindu-i. Un alt dezavantaj ar fi acela ca nu intotdeauna reusim sa mentinem bucataria la fel de curata precum camera de zi, iar cand acestea sunt comune, poate sa apara un disconfort datorat acestui fapt.

Anularea zidului dintre living si un dormitor. Se creeaza un living foarte mare, poate chiar prea mare (suprafata optima a unui spatiu de zi este intre 24-30 mp), insa ramaneti fara un dormitor. Genul acesta de interventie este indicat in cazul in care aveti 3 sau mai multe dormitoare.

Anularea zidului dintre doua dormitoare. Apare aceeasi problema de mai sus: practic veti transforma doua dormitoare intr-unul singur. Trebuie sa luati in calcul ce alte feluri de activitati veti mai desfasura in camera nou creeata, caci doar pentru somn un spatiu de 25 mp este cam mare.

  Largirea unor incaperi prin unirea lor cu circulatiile (holuri). Sa aveti in vedere faptul ca aceste spatii de circulatie au fost proiectate cu scopul de a separa tipurile de functiuni intre ele si de a crea accesuri independente. Apreciati dumneavoastra, in functie de modul de viata si de numarul membrilor familiei, daca, in momentul in care demolati un zid dintre un living si hol, transformati holul in living sau livingul in hol.

Transformarea grupului sanitar de serviciu in alt  fel de spatiu (de obicei depozit sau largirea bucatariei prin „spargerea” peretelui despartitor). Recomandabil este sa nu faceti asa ceva, caci utilitatea „baii mici” se observa nu arareori, mai ales atunci cand familia este numeroasa. De cele mai multe ori, „baia mare” deserveste zona de noapte, pe cand cea „mica” zona de zi (livingul si bucataria) fiind mai accesibila si din holul de intrare.

Anularea spatiilor de depozitare (debarale, camari), pentru a largi alte incaperi. In orice locuinta permanenta sunt necesare spatiile de depozitare, pentru obiectele folosite mai rar sau cele sezoniere. Chiar daca nu se mai fac provizii de alimente ca in alte timpuri, trebuie sa avem un spatiu pentru a depozita aspiratorul, articolele de menaj, trusa de scule, chiar si hainele de iarna pe timpul sezonului cald si invers, avand un mobilier adecvat.

Inchiderea balcoanelor si a logiilor si desfiintarea zidului despartitor dintre acestea si incaperea pe care o deservesc. Nu calculati ca va creste suprafata camerei cu suprafata balconului daca intreprindeti genul acesta de interventie. Parapetii balconului vor trebui termoizolati, iar termoizolatia trebuie sa aiba o grosime minima de 10 cm (polistiren), iar parapetul si zidaria care incadreaza actualul gol mai mult ca sigur au rol structural si nu puteti sa le desfiintati fara alte interventii de consolidare (propuse de expertul in structuri pe care sunteti obligati sa il consultati). Sa nu uitam ca va trebui sa dimensionati si instalatia de incalzire in asa fel incat sa acopere pierderile de caldura prin suprafata vitrata (mai mari decat prin zidaria termoizolata) indiferent de calitatea geamului termopan sau de numarul de „camere” al profilului de tamplarie. Si nu in ultimul rand, desfiintarea balcoanelor sau a logiilor, transforma un apartament de bloc intr-o adevarata cutie de chibrituri.

Orice interventie dintre cele enumerate mai sus poate fi facuta numai in urma elaborarii unui proiect de catre un colectiv de proiectare in constructii (proiect tehnic, proiect de autorizare, realizate de arhitect, inginer structurist si de instalatii, dar numai pe baza expertizei elaborate de un expert autorizat in structuri). Nu va luati dupa spusele cunostintelor, exista putine ziduri „de umplutura” in apartamentele existente, si chiar daca locuinta face parte dintr-o constructie pe cadre (stalpi si grinzi), documentatia tot trebuie intocmita.

Mai pe scurt, dumneavoastra sunteti proprietarul unui apartament cu anumite date si indici caracteristici (numar de incaperi si suprafete, suprafete vitrate, usi, etc.) si nu puteti deveni in mod legal proprietarul unui apartament cu o alta structura daca nu realizati documentatia necesara. Chiar daca pare pura birocratie, nu este chiar asa.

Florin Balan
Arhitect

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X