Cum alegem jaluzele? Tipuri de jaluzele

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Cum alegem jaluzelele: pentru intimitate, pentru stil, sau ambele? Exista nenumarate variante si solutii pentru oricare dintre raspunsuri – chiar prea multe, dupa unii – asa ca nu oferta este problema de data aceasta, ci cererea. Mai precis criteriile dupa care alegem jaluzelele.

Ferestrele, pe langa functiile lor principale, de iluminat natural si aerisire, sunt grozave ca puncte de reper si echilibru in amenajarea unei camere, asa ca decorarea lor cu perdele, jaluzele ori draperii  in acord cu ceea ce vreti sa trasmita camera, este importanta. Investitiile nu trebuie sa fie mari pentru a obtine efecte spectaculoase, dar trebuie sa va faceti o lista cu ceea ce va doriti de la solutia de umbrire.

Lumina si intimitatea

Preferati o camera luminoasa si aerisita sau una mai sobra si intunecata? Va place atat de mult sa savurati somnul de pranz incat preferati sa blocati soarele complet cand este nevoie cu o jaluzea inchisa la culoare si deasa, sau preferati sa-l lasati sa treaca liber prin tesatura diafana a perdelei, sa scalde in lumina tablourile preferate sau biroul dvs?

Ferestrele ofera prea multe informatii vecinilor despre interioarele dvs sau sunt orientate spre parc/gradina si perdeaua dvs favorita este suficienta pentru a va simti confortabil?

Caldura si orientarea fata de soare

Expunerea unei incaperi la soarele de dimineata, garanteaza supraincalzirea acesteia si a restului casei, prin intermediul ei. La fel si expunerea vestica sau sudica. Daca acea camera nu este cumva sera si nu aveti cum pune in practica principiile casei pasive, atunci este de preferat sa blocati soarele puternic, atunci cand bate in ferestrele dvs, cu jaluzele dense, cat mai apropiate, chiar lipite, de geam.

Bugetul

Aici e simplu: considerati strict nevoile si potentialul dvs financiar si nu incercati sa atingeti standardele altor persoane. In plus, trebuie sa stiti ca jaluzelele gata facute au preturi stabilite functie de marime si material, asa ca faceti mai intai cateva vizite de documentare prin magazine.

Cat timp vreti sa petreceti curatandu-le?

Jaluzelele roleta, dintr-o singura foaie de material, sunt destul de simplu de curatat, chiar si acasa. Spalate de mana, odata cu perdelele, sau duse la curatatorie, isi pastreaza aspectul placut mult timp. Jaluzelele plisate sau cele orizontale tind sa acumuleze praf pe lamele sau pliuri si trebuie curatate in mod constant, iar cele verticale tind sa acumuleze urme in zone de acces la deschiderea ferestrei.

Colorate sau nu?

Daca nu sunteti un adept al schimbarilor radicale si dese in interioarele dvs, atunci puteti alege culoarea favorita pentru jaluzele, oricat de indrazneata, si asortati-o cu elemente de decor, covorul etc. Daca doriti un aspect mai clasic si nu doriti sa schimbati jaluzelele la fiecare schimbare de amenajare, alegeti o culoare neutra, usor de asortat si care nu iese in evidenta ca si element de decor.

Jaluzele mai inchise la culoare sunt in general preferate pentru dormitoare, iar cele mai deschise pentru sufragerii, living, camere copii. Jaluzelele zebra – dungile opace alterneaza cu cele transparente – sunt si ele o optiune interasanta. In plus, tineti cont ca nuantele deschide resping o parte din radiatia solara, iar cele inchise o absorb.

Texturate sau lise?

Lemnul are darul de a adauga textura oricarui spatiu si asta va face si daca este integrat intr-o jaluzea. Textilele plisate sau tip fagure, precum si jaluzelele romane au acelasi dar, de a oferi textura incaperii. Roletele textile si jaluzelele cu lamele orizontale dau senzatia de ordine, sunt discrete si fiind lipite de geam, sunt si foarte eficiente impotriva soarelui.

Cum masurati?

Inainte de a pleca la shopping, trebuie sa stiti cel putin 2 lucruri: ce tip de jaluzea va trebuie si cat masoara fareastra dvs. Daca nu v-ati decis asupra tipului de jaluzea, masurati pentru orice situatie, astfel:

  1. Pentru jaluzelele menite sa acopere doar sticla ferestrei, asa cum sunt cele roleta textila, cele romane si cele orizontale, masurati fiecare ochi de sticla.
  2. Pentru cele menite sa acopere tot golul de fereastra, asa cum sunt cele verticale, masurati golul de fereastra pa latime, dar si distanta de la marginea de sus a golului pana la podea, pentru a determina inaltimea jaluzelei. Functie de sistemul de prindere, in cazul acestor jaluzele e bine sa cunoasteti si inaltimea totala a camerei.

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.