Culturi de toamna in solar: 6 legume pentru salate crocante

“Solarul este o structură uşoară, nepermanentă, menită să prelungească culturile din primăvara timpurie până toamna târziu. Iarna se poate folosi ca adăpost pentru plantele mai sensibile. În cele mai multe gospodării se folosesc solarii de mici dimensiuni, pentru germinarea seminţelor şi un bun start în viaţă al răsadurilor…..” Asta am scris acum 1 an, în deschiderea unui articol despre mini-solarii scris ca răspuns la întrebările unor cititori.

Dovada faptului că acest lucru este perfect realizabil şi încă într-un mod profitabil, am primit-o de la un prieten, fost coleg de facultate, care a pus pe picioare Gustul Natural din Iasi – o afacere ce are la baza cultivarea şi vânzarea de legume naturale fără adaosuri pentru gust, culoare sau mărime, pornită din pasiunea şi nevoia de a-şi hrăni familia sănătos.

Pornind de la o discuţie cu Dorin, am alcătuit o listă de legume pe care, dacă aveţi un solar la dispoziţie, le puteţi cultiva după ce culturile da vară (roşii, ardei, vinete, dovlecei, etc) şi-au încheiat ciclul anual.

Drept dovadă a eficienţei solarului: în această perioada, Dorin încă mai are roşii, ardei şi castraveţi pe rod, în timp ce culturile din câmp s-au oprit de mult.

Legume care iubesc vremea racoroasa

Legumele despre care vorbim astăzi sunt cele pe care în mod normal le cultivăm sau le găsim pe piaţă primăvara devreme, dar tocmai de asta se pot cultiva acum, din august-septembrie până spre finalul anului: rezistă bine la temperaturile joase, dar nu excesiv de joase, pe care le poate asigura un solar neîncălzit.

Un alt motiv pentru care am alcătuit această lista este acela că, în mod tradiţional, în zona noastră cu 4 anotimpuri, multe grădini stau necultivate din septembrie-octombrie până spre primăvară şi eu consider că asta este un mare păcat, pentru că astfel se duce pe pă sâmbetei o mare parte din munca şi investiţia făcute pentru lucrările de afânare, îngrăşare, s.a.

Un solar nu foarte mare, chiar şi cea mai ieftină variantă, pe structură de lemn şi cu folii nu foarte savante, poate prelungi perioada productivă a terenului şi poate contribui la prosperitatea şi sănătatea familie dvs.

Culturi de toamna in solar – lista de legume

Veţi vedea imediat lista de legume despre care este vorba, dar mai întâi încă o menţiune: Dorin a început însămânţarea în răsadniţe încă din august, iar în această perioada (28 septembrie) le transplantează din răsadniţă în solar, urmănd că în 2-3 săptămâni să înceapă recoltarea. Dacă îi veţi urmări pagina, veţi vedea ce şi când recoltează.

El spune că starea vremii este foarte importantă pentru dezvoltarea culturilor, evident, dar dacă va gândiţi să începeţi acum şi vremea va fi foarte rece, problema temperaturilor se poate rezolva prin încălzirea solarului.

Dacă aveţi întrebări la careva poate răspunde din experienţa lui, accesaţi zona de comentarii de la acest articol sau Întreabă specialistul şi vom încerca împreună să va răspundem cât mai repede.

Aşa arătau micile răsaduri la 25 august (salată căpăţână, salată creată roşie şi spanac):

Iată şi lista de legume care se pot cultiva si pe vreme rece in solar:

Articol realizat in colaborare cu Gustul natural din Iasi.

set cultivator plivitor ie-m si coada wolf garten

Magazin sporulcasei.ro/blog: unelte de gradina

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.