Cea mai inalta gradina a lumii: Complexul One Central Park

Complexul One Central Park din Sydney, Australia, este castigatorul absolut al concursului de arhitectura LEAF (Leading European Architecs Forum) 2014, dar si castigator al categoriei Cea mai buna cladire sustenabila a anului. Ceea ce a incantat juriul si va va incanta si pe dvs cu siguranta, sunt, pe de o parte aspectul de gradina verticala al cladirii, dar si faptul ca integreaza armonios si sustenabil trasaturile unei cladiri ”verzi”: de la integrare si utilizarea luminii solare, pana la reciclare si consumul mic de energie.

One_central_park1

One_central_park2

Cladirea are 116 metri si deja a fost denumita cea mai inalta gradina a lumii. Desenata de catre Jean Nouvel, complexul este format din 2 turnuri, unul de 16, celalalt de 33 etaje, care se inalta deasupra unui complex comercial de 4 nivele. Complexul ofera autralienilor, si nu numai, 563 de apartamente de lux, intr-un ambient spectaculos.

One_central_park8

One_central_park3

O alta trasatura unica, pe langa peretii verzi, este heliostatul de pe turnul cel mai inalt, care incorporeaza 320 de panouri reflectorizante, instalate pentru a redirectiona razele soarelui pe fatadele mai putin insorite ale cladirilor. Noaptea, heliostatul devine un urias candelabru urban, ce da impresia unei mari de LED-uri ce pluteste pe cer.

One_central_park5

One_central_park6

Decizia invaluirii structurii de beton in verdeata, a facut ca aceasta sa fie prezenta si chiar sa abunde in casa fiecarui locatar. In plus, bogatia de frunze absoarbe dioxidul de carbon, creeaza umbra si racoare in fiecare apartament si impiedica in buna parte reflexia luminii solare din ferestrele cladirii inspre orasul de dedesupt, ceea ce duce la un consum mai mic de energie.

Proiectul a trezit deja controverse, existand voci care sustin ca gradinile verticale vor aduce mai multe probleme decat beneficii (coroziunea metalului si a sticlei printre cele mai evidente), ca vor creste exponential costurile de intretinere ale cladirii si ca plantele nu vor rezista foarte mult. Noi speram sa o putem urmari in timp si sa o vedem pastrandu-si alura si promisiunea facuta, aceea de a fi cea mai inalta gradina a lumii.

Sursa: Arena International

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.