Ce este locuința pentru tine: acasă, o cheltuială, o investiție, o sursă de venit sau toate acestea?

Visul multora este să aibă propria casa indiferent de costuri, și toate eforturile familiei se concentrează pe acest unic obiectiv: mai întâi rata la casă / achiziția casei și apoi toate celelalte. Alții gândesc în termeni diferiți: din suma de bani pe care o câștigă lunar știu de câți bani au nevoie pentru a se întreține și tot ceea ce depășește acea sumă economisesc sau investesc într-un imobil, într-o afacere sau în alte active gen acțiuni, obligațiuni, etc.

Oricum ai privi o casă, drept o necesitate sau o oportunitate, operezi cu aceleași active și pasive: un imobil, o ipotecă (probabil), niște venituri și niște cheltuieli. Balansarea corectă a acestora și un plan bine definit pot face din tine o persoană prosperă și cu siguranța zilei de mâine.

Ce este locuința pentru tine? Un activ sau un pasiv?

Când cumperi o locuință, câștigi mai mult decât un adăpost și consumi mai mult decât o rată la bancă. Pe lângă adăpost, mai câștigi și un activ (= o resursă la dispoziția ta, care are potențialul de a genera câștiguri în viitor), confort, stabilitate și siguranța că îți cheltui banii cu folos.

Casa este concomintent și un pasiv, din perspectiva consumurilor pe care le generează: ipoteca pe imobil, dobânzi și comisioane, asigurări, mobilat, întreținere, reparații, utilități, etc. După unii analiști, casa în care stai este un pasiv net, fiind generatoare de cheltuieli constante. Pe de altă parte, chiar dacă ai locui cu chirie ai chetui bani pe întreținere și chiria în sine, așa că poate ar trebui să ne referim doar la valoarea imobilului în sine.

Imediat după ce ai achitat casa integral deții un activ, teoretic cu o valoare mai mare decât în momentul achiziției, pe care îl poți folosi în diverse moduri, funcție de etapa vieții în care te afli și nevoile tale.

cladirea care plateste pentru ea insasi

Clădirea care plătește pentru ea însăși: birouri de închiriat, ateliere sau spații comerciale la parter.

Poți produce bani cu casa ta în timp ce locuiești în ea?

Poți economisi bani în mai multe feluri: cash-ul, titlurile de valoare sau pensia privată fiind doar câteva dintre acestea. Mai există însă și alte surse de bani, numite și venituri pasive (de data aceasta pasiv se referă la faptul că nu faci nimic pentru a le obține, decât să deții imobilul) sub formă de chirii, drepturi de autor sau redevențe de exemplu.

O sursă de venituri pasive poate fi chiar casa ta. Folosind o parte din casă ca birou sau atelier, nu mai plătești chirie altcuiva. Suma aceea de bani poate fi dedusă din veniturile afacerii, iar persoana fizică ce o câștigă (tu) o poate pune deoparte sub formă de economii sau o poate investi mai departe în altceva (poate un alt imobil care să producă venituri din închirieri?).

Dacă este vorba despre o casă cu 2 sau mai multe nivele, poți închiria unui terț parterul pentru o activitate economică și iată o altă o altă sursă pasivă de bani în timp de tu folosești în continuare imobilul respectiv drept locuință.

Ai biroul acasă?  Ce faci cu banii economisiți astfel?

Casa pe cadre de lemn japonia exterior living etaj si intrare magazin

Apartament de locuit la etaj, magazin la parter – o casa practica si productiva.

După ce copiii pleacă la casele lor. Empty nesters

Ai cumpărat o casă sau un apartament pentru a vă acoperi nevoile în momentul în care familia ta era în forma cea mai largă și tu erai în cea mai prolifică perioadă a vieții tale. După ce copii pleacă însă (se golește cuibul), nici mărimea casei nici veniturile probabil că nu mai justifică posesia unei proprietăți supradimensionate, pustii în cea mai mare parte a timpului și foarte rece iarna. O soluție este ceea ce vesticii numesc fenomenul empty-nesters: familiile micșorate brusc la cei 2 membri inițiali își caută o altă soluție de locuit, pe măsură nevoilor și posibilităților lor financiare, în timp ce casa cea mare este închiriată, vândută sau lăsată moștenire.

Pe de altă parte, o casă mare poate fi administrată și cu cheltuieli foarte mici, dacă ai făcut investiții inteligente atunci când bugetul ți-a fost favorabil, cum sunt acestea două:

casa pasiva, cheltuieli de 15 usd / luna

Aceasta casa din Mexico City are cheltuieli lunare de 15 USD/luna. O parte din sustenabilitatea ei se datoreaza faptului ca capteaza si potabliizeaza apa de ploaie.

casa mica venituri pasive

Susan’s Cottage este un exemplu de planificare amănunțită, care generează venituri pasive de 3.000 USD/lună din a doua proprietate, construită în locul garajului.

Upsize. Mutatul intr-o casa mai mare

Upsize, sau mutatul într-o casă mai mare, este o altă formă de a-ți investi banii dar și a-ți crește gradul de confort. Atât timp cât ți-o permiți și ești conștient că o casă mai mare vine împreună cu o ipotecă mai mare, o asigurare mai mare, costuri suplimentare cu întreținerea lunară și reparații de tot felul, este în regulă. 

În plus, o creștere de valoare controlată, cu o ipotecă și niște rate decente, te poate conduce spre finalul carierei tale către o proprietate foarte valoroasă, pe care o poți folosi apoi cum dorești.

Desigur, îți asumi riscul că piața se poate prăbuși exact în acea perioadă, iar creșterea pe care mizai este mult mai mică sau s-a anulat complet, dar este puțin probabil să pierzi tot.

Poți folosi casa într-un proces investițional?

Da, desigur. O poți folosi drept garanție pentru a obține cash pentru o afacere sau pentru a cumpăra un alt imobil: teren sau casă. Pe acestea le poți folosi mai apoi pentru a le închiria (venituri pasive) sau a deschide o afacere.

Indiferent la ce te gândești, calculează cu atenție și ia decizii în sensul de a acumula mai mult decât a cheltui, pentru a crește ceea ce deții (active), nu ceea ce datorezi (pasive).

pilote din lana naturala

Pentru un somn linistit: pilote si perne din lana merinos

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.