Casa subterana

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp
1_casa_subterana_Ins_OrkneyCasele subterane s-au construit din cele mai vechi timpuri, in special in zona temperata a Terrei. Cea mai veche dovada arheologica in acest sens dateaza din neolitic : este vorba despre asezarea Skara Brae din Insulele Orkney, in nordul Scotiei. Cea mai faimoasa casa subterana moderna, si probabil si cea mai mare, apartine lui Bill Gates – conducatorul Microsoft si este situatape malul lacului Washington, in Statele Unite.
Principiul care sta la baza constructiei acestor case este urmatorul : pamantul, datorita densitatii ridicate, izoleaza peretii casei de diferentele de temperatura din exterior. In timpul iernii, daca temperatura aerului a coborat sub 0 grade, temperatura solului nu coboara sub 13-15 garde C.
In timpul verii, aceleasi proprietati izolatoare ale pamantului, feresc casa de supraincalzire, deoarece variatiile de temperatura din sol sunt foarte mici de la un anotimp la altul.3_casa_subterana_Caer_Lian_bermDe regula, casele construite in pamant au doi pereti la suprafata: peretele dinspre sud si tavanul. Acestia sunt si peretii care slujesc drept sursa de lumina naturala (au ferestre si luminatoare) si de caldura, fiind construiti din materiale care au capacitatea de a capta si stoca caldura. Aceasta caldura stocata in timpul zilei este raspandita in cladire in cursul noptii, necesitand un aport mic de incalzire din surse conventionale.O astfel de constructie presupune existenta unui proiect adaptat acestor conditii (casa trebuie proiectata cu suficiente surse de lumina naturala si ventilatie pentru a nu induce sentimentul de claustrofobie) si un constructor experimentat pe genul acesta de proiecte, pentru caaltfel pot aparea probleme de tipul condensului, infiltratiilor de apa si lipsa luminii naturale.4_casa_subterana_Sidi_DrisPrintre principalele avantaje se numara: durata de viata mai mare decat a unei constructii normale, economii de pana la 50% la cheltuielile de incalzire, rezistenta marita la cutremure, costuri similare, sau chiar mai mici de constructie in comparaþie cu o casa pe pamant, mentenanta redusa, este neafectata de vremea de afara si prezinta o securitate mai mare.

Un bun exemplu de cladire subterana cu un grad ridicat de eficienta energetica este casa Caer Lian Berm, din Marea Britanie, recunoscuta ca fiind una dintre casele cu cel mai mic consum de energie conventionala din Europa si este garantata ca neavand nevoie de costuri de mentenanta si pentru suplimentarea energiei timp de 5, pana la 6 secole. Toate cele 7 dormitoare si micul apartament din interior au deschidere spre luminator si spre peisajul de afara, asigurandu-li-se astfel lumina naturala pe tot parcursul zilei.

Casele subterane se construiesc din cele mai vechi timpuri si in zonele toride ale planetei, cum ar fi desertul berber din Tunisia. Cel mai celebru exemplu este hotelul Sidi Driss din localitatea Matmata (unde s-a filmat Razboiul Stelelor). Tehnica de constructie este usor diferita fata de casele din zona temperata: se sapa un put de mari dimensiuni in solul calcaros, iar in peretii acestuia sunt sapate incaperile de locuit. Unele case sunt formate din mai multe astfel de puturi, care comunica intre ele prin galerii. Aceste case sunt racoroase in timpul zilei si isi mentin o temperatura constanta si pe timpul noptii.Alte exemple celebre de case subterane sunt casutele hobbit-ilor din Stapanul Inelelor si centrul orasului Zion din trilogia Matrix..

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.