Casa de piatra compacta, cu etaj, de 92 mp

La granita dintre Slovenia si Italia se afla platoul Karst, unde, dupa ce venetienii au defrisat intreaga padure de stejari pentru a pune fundatiile orasului lor din laguna, vanturile si ploile au scos la iveala piatra calcaroasa pe care localnicii au inceput sa o foloseaca la constructia propriilor lor case, in loc de lemn, si care a devenit emblema a regiunii: casa mica de piatra, compacta si aproape fara ferestre.

Biroul de Arhitectura Dekleva Gregorič a preluat ideea si a reinterpretat vechiul model de casa de piatra folosindu-se de ciment si piatra de calcar din zona si au adaptat interiorul altadata simplu la nevoile unei familii tinere, moderne, cu 2 copii.

Casa este conceputa, ca si cele de odinioara, ca un singur volum din piatra si ciment, dar pentru a se adapta tuturor functiilor moderne si stilului de viata actual, firma de arhitectura a construit alte 2 casute de lemn la interior, unite printr-o punte aeriana deasupra livingului.

Asa arata casele de piatra de la care s-au inspirat arhitectii – inclusiv acoperisul este din lespezi de piatra

casa_de_piatra_sursa_inspiratie

Panurile casei moderne: structura celor 2 nivele si volumetriafloorplans_new sheme_pertot_eng

La parter, cele 2 casute de lemn gazduiesc una baia si cealalta bucataria cu loc de luat masa. Spatiul dintre casute este folosit drept livingroom si se aici “pleaca” scara spre etaj.

casa_de_piatra05

casa_de_piatra04

Etajul este zona privata a familiei: cele 2 casute de lemn gazduiesc la acest nivel dormitoarele parintilor si copiilor, ce sunt unite printr-o punte folosita tot de copii ca loc de joaca si de studiu.

casa_de_piatra08

casa_de_piatra07

casa_de_piatra09

Scarile sunt concepute ca o suprapunere de cutii de depozitare, iar caracterul aparte al casei este evidentiat si de tavanele de ciment lasate nefinisate in zonele comune, pentru a se vedea urmele cherestelei folosite pentru cofrare.

casa_de_piatra06

Ca si tehnica de constructie, in loc de cladeasca bucatile de piatra ca odinioara, zidurile au fost formate prin turnarea de ciment printre pietrele fixate la un loc cu ajutorul armaturii metalice. Odata ce cimentul s-a uscat suficient, cofrajele au fost indepartate, iar excesul de ciment a fost si el indepartat pentru a scoate la iveala frumoasele pietre de calcar. Acoperisul este tot din ciment, turnat in trepte pentru a imita vechile acoperisuri de piatra.

Spre deosebire de casele de odinioara, aceasta casa de piatra are la primul nivel 3 ferestre uriase ce permit accesul luminii naturale si ofera niste piesaje spectaculoase celor din interior, iar la etaj, lumina naturala este asigurata de ferestrele de mansarda.

casa_de_piatra02

casa_de_piatra01

casa_de_piatra_acoperis

Amenajarea interioara este simpla, sunt comasate mai multe functii intr-un singur spatiu sau obiect (bucataria + loc de luat masa, scara din cutii de depozitare) iar depozitarile sunt discret organizate de-a lungul, si urmand linia peretilor exteriori de la parter si din dormitoarele de la etaj, astfel incat ochiul se focuseaza asupra zonelor importante ale casei: livingul, bucataria primitoare, scara iterioara.

Suprafata locuibila: 92 mp.

Proiecte similare: O cabana de piatra in stil englezesc si Casa din gabioane.

Citeste si despre o biblioteca din gabioane cu piatra de rau si Sali de concerte spectaculoase din lumea larga.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.