Casa cu pereti de sticla? Da, daca exista si obloane de lemn

Lumina este unul dintre elementele esentiale care fac din casa, acasa: felul cum strabate suprafetele transparente, cum scoate in evidenta culorile de pe pernele si covoarele noastre preferate, umbrele pe care le creeaza si jocul lor de-a lungul zilei, felul cum parcurge incaperea de la rasarit pana la apus pentru a crea o mica piesa de teatru.

Lumina este unul principalele lucruri care ne atrage la o casa, iar lumina si culoarea sunt cele 2 elemente care fac diferenta intre o camera folosita de toata familia permanent, desi nu are nimic spectaculos la prima vedere si camera aceea in care, inexplicabil, nu prea intra nimeni, desi a fost creata sau decorata special. Lumina si culoarea induc senzatia de caldura, atrag oamenii si dau o stare de bine, asa ca o casa cu peretii de sticla trebuia sa fie construita undeva in lumea asta larga.

Insa urmatoarele idei care apar in minte in legatura cu peretii de sticla, imediat dupa lumina, sunt intimitate si racoare. Iata cum doua firme de arhitectura au rezolvat aceste probleme in mod foarte elegant, dubland la exterior peretii de sticla cu obloane de lemn in stil hambar.

Pentru ca interiorul sa beneficieze din plin de toata aceasta lumina, structura si amenajarea unei astfel de case trebuie sa fie cat mai simple cu putinta: pereti despartitori putini, culisanti sau deloc, pardoseli si mobilier in nuante deschise sau naturale, linii clare si structuri simple.

Primul exemplu este o casa mica, simpla si eleganta, cu pereti de sticla din Utrecht (Olanda), construita pentru vacanta, pe structura de lemn, creatie a studioului Zecc. In stanga fatadei principale integral din sticla, al carui rol este sa aduca lumina in zona de zi a casei, vedem un al doilea perete al casei, aparent fara nici o fereastra. La o privire mai atenta acesta se dovedeste a fi o serie de obloane de lemn in spatele caruia se afla un al doilea perete de sticla. Deschise, obloanele permit trecerea nestigherita a luminii spre toate colturile casei si dau sentimentul de integrare in natura, iar inchise, ofera intimitate noaptea si umbra ziua.

Conceptontwerp recreatiewoning: Zecc architecten Utrechtuitwerking en interieurontwerp: Roel van NorelAannemer casco: Oostenbruggen Aannemersbedrijf te UtrechtAfwerking en interieur: Roel van NorelGlaspuien en luiken: Van Hengstum te HoutenMeer informatie: TasT projecten voor tastbaar erfgoedE: info@tastbaarerfgoed.nlT: 0355772741

Conceptontwerp recreatiewoning: Zecc architecten Utrecht uitwerking en interieurontwerp: Roel van NorelAannemer casco: Oostenbruggen Aannemersbedrijf te UtrechtAfwerking en interieur: Roel van NorelGlaspuien en luiken: Van Hengstum te HoutenMeer informatie: TasT projecten voor tastbaar erfgoedE: info@tastbaarerfgoed.nlT: 0355772741

casa_pereti_sticla__zecc3

casa_pereti_sticla__zecc2

La interior, bucataria si depozitarile sunt amplasate toate pe un perete, iar zona de noapte, formata din dormitorul de la parter si dormitorul din pod, este separata de zona de zi printr-un perete culisant.

casa_pereti_sticla__zecc5

casa_pereti_sticla__zecc6

In al doilea exemplu de casa, construita in Eelde, (tot Olanda), obloanele exterioare au un dublu rol: de a asigura umbra si intimitate pe toata suprafata peretilor de sticla atunci cand sunt inchise, dar si a delimita spatiul terasei astfel incat sa ofere fiecarei camere un balcon privat, atunci cand sunt deschise.

casa_pereti_sticla_Kwint1

casa_pereti_sticla_Kwint3

casa_pereti_sticla_Kwint2

Aceasta casa, mult mai mare decat prima, este contruita pe structura de metal si este opera casei de arhitectura Kwint. Modelul de lemn al obloanelor este preluat pe toata fatada, inclusiv la etaj, astfel incat casa are un design exterior unitar si perfect finisat.

La interior se remarca simplitatea amenajarii, ordinea si spatiile deschise, care permit curgerea luminii dintr-o partea in alta si pastrarea unei atmosfere calde peste tot.

casa_pereti_sticla_Kwint4

casa_pereti_sticla_Kwint5

Un alt mod de a folosi peretii de sticla vedem in acest proiect, in care s-a dorit pastrarea structurii externe a vechii cladiri de lemn, iar solutia aleasa a fost construirea unei alte case, partial din sticla, la interior.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.