Bucătăria invizibilă

Ei bine, după toate variaţiile posibile: bucătăria închisă ermetic, deschisă spre living, înghesuită sub scări, minimalistă sau opulentă, iată că cineva s-a gândit şi la bucătăria invizibilă.

Un cuplu de olandezi stabiliţi la Paris, într-un imobil de la începutul secolului XX s-a apucat într-o zi de renovări. În planul iniţial, bucătăria trebuia să fie deschisă spre living, numai că au reconsiderat tot proiectul în momentul în care şi-au dat seama că această va domina practic tot spaţiul de zi – pe care îl plănuiseră liniştit şi neaglomerat – cu toate acele spaţii de lucru, aparate, maşinării, ustensile, dulapuri, etc.

Aşa că s-au îndreptat spre cealaltă extremă, şi anume bucătăria invizibilă: când nu este folosită, este ascunsă în întregime în spatele paneluri albe decorate cu acelaşi tip de profile decoratice care domină stilul original al apartamentului din 1905.

Panelurile albe se deschid spre interiorul camerei sau culisează, spre a face loc funcţiunilor din spatele lor, după cum au nevoie proprietarii: în spatele unuia se află frigiderul şi maşina de spălat vase, altul adăposteşte rafturile cu provizii, un al treilea ascunde cuptorul, maşina de cafea şi sertarele pentru veselă şi tacâmuri, altul adăposteşte chiar un mic birou, iar al cincilea adăposteşte câteva rafturi şi diferite ţevi necesare funcţionării bucătăriei.

Cea mai inventivă este însă insula de gătit din centru. Aparent o simplă foaie subţire de oţel, pliată şi finisată perfect, masa prezintă spre living o grosime de doar 2 centimetri, dar se îngroaşă treptat, astfel încât înspre dulapuri grosimea sa ajunge la 8 centimetri, suficient pentru a adăposti o chiuvetă puţin adâncă, o plită cu inducţie şi toate firele şi ţevile necesare pentru funcţionarea acestora.

Masa prezintă paneluri pentru service în partea de dedesupt şi este din oţel finisat cu negru şi tratată împotriva zgârieturilor. Structura minimalistă şi întrucâtva înşelătoare îşi dezvăluie funcţiile abia în momentul în care este folosită – vedeţi imaginile de mai jos.

În acelaşi spirit, invizibil, a fost ales şi corpul de iluminat în combinaţie cu ventilarea bucătăriei: funcţional, alb şi discret până la dispariţia în décor.

bucataria_invizibila1 bucataria_invizibila2 bucataria_invizibila3 bucataria_invizibila4 bucataria_invizibila5 bucataria_invizibila6 bucataria_invizibila7 bucataria_invizibila8

Sursă imagini: i29 Interior Architects

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.