Blocuri turn din lemn: capriciu sau concurenta serioasa pentru otel si beton?

Poate lemnul sa sustina costructii mai inalte de 2-3 etaje? Primul implus este sa raspundem NU, pentru ca asa arata exemplele din jurul nostru:  constructiile din lemn sunt case unifamiliale, casute de vacanta sau de gradina, mici pensiuni. Pentru cladirile mai inalte, se poarta caramida, betonul, fierul.

Si totusi exista semnale care arata ca lemnul este in continuare un material de incredere, chiar si pentru cladiri mai mari de 2 etaje. Primii care ofera solutii sunt arhitectii dar, dupa cum veti vedea din numarul si amploarea proiectelor, exista si un numar tot ai mare de sustinatori, fie ei dezvoltatori, fie locatari/proprietari/chiriasi, fie fani ai caselor din lemn, care au acum momentul lor de triumf.

Lemnul – material de constructie durabil, rezistent si sustenabil

Lemnul este dur, rezistent si imbatraneste frumos. Cu putin ingrijire, poate dura secole, asa cum arata cladirile vechi. Regleaza umiditatea, absorbind apa, cand este prea multa si eliberand-o cand este prea putina. Lemnul este usor si curat de folosit, mentinut si reparat. Iar cand nu se mai poate repara se poate refolosi sub alta forma sau arde, si atunci ne ofera caldura, nu moloz.

Da, cimentul si fierul vor fi tot aici si peste un mileniu, dar nu sunt regenerabile, iar producerea, prelucrarea si montarea lor sunt mari producatoare de dioxid de carbon, zgomot si mizerie. Prin comparatie, padurea, dar si lemnul prelucrat retin dioxidul de carbon, si se estimeaza ca o tona de cherestea folosita in loc de alte materiale de constructii, impiedica eliberarea in aer a unei tone de dioxid de carbon produs de alte industrii asimilate constructiilor.

Ca si mediu in care sa traiesti, o cladire de lemn este mult mai placuta, datorita protectiei acustice si termice.

In plus, santierele pe care se lucreaza cu lemn sunt mai curate, mai linistite si mai uscate decat unele pe care se lucreaza cu  materiale umede si dure ca betonul, caramida, otelul si uneltele zgomotoase care le insotesc, iar cladirea se ridica si se finiseaza in timp record.

Un trend sustinut de autoritati responsabile

Arhitectii, dar si oficialii din SUA si Canada se afla la originea acestei noi tendinte. Pe continetul nord american o mare parte din padurile de rasinoase sunt afectate de paraziti si alte calamitati naturale, asa ca reinnoirea fondului forestier este o solutie foarte buna.

Avand in vedere toate aspectele si beneficiile economice, autoritatile regionale au inceput sa sprijine aceast trend al constructiilor din lemn, cerandu-le arhitectilor care lucreaza la cladirile publice sa considere mai intai lemnul ca material de constructie principal si apoi celelalte. Incet, incet, politica „lemnul mai intai” a devenit „mai putine emisii de carbon” si s-a extins in intreaga lume dezvoltata.

Dupa interzicerea expoturilor de cherestea si bustean, poate ca o  astfel de masura poate ca ar fi buna si in Romania.

Blocuri de locuinte, cladiri de birouri si mixte pe structura de lemn

Sigur, pentru un alt Empire State Building este nevoie de o structura exceptionala, cum este cea de otel. Dar cate cladiri sunt atat de inalte? Si mai important: cate cladiri rezidentiale sunt asa de inalte?

In plus, lemnul folosit pentru constructiile moderne nu mai este busteanul luat din padure si prelucrat grosier, ci profilul din lemn stratificat. De la busteanul din padure pana la profilul stratificat folosit in constructii, lemnul parcurge cateva etape esentiale prin care ii sunt indepartate defectele naturale, este uscat si imbinat cu adezivi speciali, rezultand un material stabil dimensional, fara tensiuni interne si foarte rezistent.

Blocuri de 8 si 9 etaje din lemn in Londra

Un astfel de lemn a folosit firma de arhitectura Waugh Thistleton, care a construit cea mai inalta cladire din lemn din lume (deocamdata): Murray Grove. Are 9 etaje, 30 de metri inaltime in total, se afla in Londra si au fost necesare doar 4 (patru) persoane calificate si 27 de zile de lucru pentru a o construi. Cladirea este facuta complet din lemn: structura, pereti, podele, casa liftului si casa scarii. Timp trecut de la demolarea structurii anterioare pana ce s-a mutat prima persoana in noua cladire: 11 luni.

blocuri_turn_lemn_murray_grove2

blocuri_turn_lemn_murray_grove3

blocuri_turn_lemn_murray_grove4

blocuri_turn_lemn_murray_grove1

O alta cladire conceputa de acceeasi firma de arhitectura are sapte etaje, gazduieste 4 locatari care si-au dorit 2 etaje de birouri, un studio inalt cat 2 etaje si 3 apartamente private ce se deschid pe terasa. Priceperea arhitectilor, a meseriasilor si verastilitatea si rezistenta lemnului sunt probate din plin de acest proiect: a fost ridicat in 5 sptamani de 4 oameni, structura este atat de bine conceputa incat se extinde ci 1.5 metri deasupra apei si toate spatiile au fost lucrate exact asa cum si-au dorit proprietarii.

blocuri_turn_lemn_Whitmore4

blocuri_turn_lemn_Whitmore2

blocuri_turn_lemn_Whitmore5

blocuri_turn_lemn_Whitmore6

blocuri_turn_lemn_Whitmore7

Cladire de birouri de 8 etaje din lemn in Vancouver

MG Architecture din Vancouver a construit o cladire de 8 nivele, 29.5 metri inaltime, in care nu a folosit nici un strop de beton deasupra nivelului solului. Structura simpla, „uscata” , din lemn stratificat a cladirii este mai mult decat suficienta pentru a gazdui cabinete de arhitectura si design, o universitate si cateva spatii publice si se doreste a fi un prim exemplu dintr-o viitoare serie de cladiri usoare si frumoase din lemn.

blocuri_turn_lemn_MGA_WIDC1

blocuri_turn_lemn_MGA_WIDC4

blocuri_turn_lemn_MGA_WIDC3

blocuri_turn_lemn_MGA_WIDC2

Dezvoltatorul imobiliar australian Lendlease a construit blocul Forte:  10 etaje de apartamente de vanzare si de inchiriat din lemn stratificat, in Melbourne, cu 5 muncitori in 10 saptamani.

blocuri_turn_lemn_Forte1

blocuri_turn_lemn_forte2

In Austria, la Dornbirn, a fost dat in folosinta in 2012 The Life Cycle Tower One, un turn de 8 etaje, din panouri prefabricate din lemn,  care a fost ridicat in doar 8 zile de la fundatie. Structura de rezistenta este din compozit din lemn + ciment si blocul are are 27 de metri inaltime.

blocuri_turn_lemn_life_cicle_tower1

blocuri_turn_lemn_life_cycle_tower2

blocuri_turn_lemn_life_cycle_tower3

O privire in viitor: Turn de 34 etaje in Stockholm

Aceasta cladire va fi data in folosinta peste cativa ani si nu este in intregime din lemn: foloseste si beton  (cam 25% din cat ar trebui pentru intreaga cladire) si otel (15% din cat ar trebuie in intreaga cladire), dar hibridul este de dorit la o astfel de inaltime.

In rest cladirea va fi construita si orientata dupa principiile casei pasive, foloseste incalzirea solara si panouri fotovoltaice,   are acoperis verde, colecteaza si refoloseste apa de ploaie si ventilatia naturala. Si arata absolut eteric, fiind conceputa cu pereti exteriori din sticla, pentru a permite luminii sa patrunda pana in inima structurii.

blocuri_turn_lemn_stockholm1

blocuri_turn_lemn_stockholm2

blocuri_turn_lemn_stockholm3

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.