Betonul translucid: material de constructii si sursa de lumina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Betonul, banalul si inexpresivul material de constructie format din apa, nisip, pietris si ciment, a capatat valente artistice odata ce un ahitect a gasit o metoda de a face sa  treaca lumina prin el. Nu ne referim la ferestre, ci la inserarea de fibre optice, paralele unele cu celelalte, care traverseaza masa de beton de la un capat la altul si transmit lumina alba sau colorata, functie de sursa.

Mentionat pentru prima data intr-un pantent de inventie canadian (potrivit wikipedia), betonul translucid in forma sa moderna a fost creat in 2001 de catre arhitectul ungur Aron Losonczi, si a fost preluat rapid de trend-setteri din toata Europa.  In 2010, arhitectul italian Giampaolo Imbrighi a lansat o versiune imbunatatita a betonului translucid, in care fibra optica este inlocuita cu bucatele rectangulare de rasini colorate, aceasta metoda scazand, se pare, costurile de productie. Odata deschisa calea, fibra optica a inceput sa fie inlocuita orice tip de material ce transmite lumina, posibilitatile de design fiind nelimitate.

Indiferent de tehnologia folosita si tipul de fibra, proportia este de  4% material ce transmite lumina si 96% beton fin. Blocul rezultat este la fel de rezistent ca un bloc de beton clasic, putand fi folosit inclusiv pentru a construi pereti structurali.

Astazi betonul translucid este produs de cateva companii din Europa (LiTraCon Ungaria, LUCEM GmbH Germania, Licrete, produs de Betonbroz Cehia, Italcementi Group Italia), si unul dintre motivele pentru care nu este produs la scara mare este faptul ca se toarna in forme, dupa ce au fost asezate fibrele optice in designul dorit – un proces destul de migalos. Din acelasi motiv este disponibil doar sub forma de blocuri, nu se poate turna la locul constructiei si este, deocamdata, destul de scump.

Expus luminii solare sau din sursa artificiala, betonul translucid preia, prin intermediul fibrelor optice, lumina din directia sursei si o transmite, intacta, pana in partea cealalta a bucatii sau zidului de beton. Daca fibrele sunt asezate in mai multe straturi, atunci creste capacitatea portanta a structurii, dar si impactul estetic este mai puternic.

beton_translucid

Folosit pentru fatade, betonul translucid este inexpresiv ziua, dar poate da valente noi oricarei cladiri pe timpul noptii, fie prin schimbarea aspectului zidurilor sun impactul luminii din interior, fie prin folosirea pentru semnalistica (logo, firma luminoasa).

Pe langa rezinstenta betonului, un bloc de beton translucid are capacitatea de a transmite lumina, teoretic, pana la grosimi de 12 metri, datorita fibrelor optice. Mai mult, functie de felul in care sunt amplasate fibrele optice, lumina se poate transmite pe toata suprafata zidului, sau sub forme speciale, de la nume de firma pana la contururi de plante si animale. Culoarea luminii se pastreaza si ea, iar umbrele formate pe partea opusa sursei de lumina sunt clar delimitate. Impresia generala este ca grosimea si mai ales greutatea betonului au disparut cu totul, iar intreaga structura pare usoara si aerisita, in loc de inchisa si greoaie.

Aplicatiile sale sunt nelimitate, ca si in cazul betonului simplu, dar efectele sunt spectaculoase. Se poate folosi pentru ziduri interioare si exterioare, pardoseli iluminate, obiecte de design interior sau de arta, semnalistica exterioara pentru firme. Este concomitent material de constructii si sursa de lumina, poate fi perete sau dusumea, sursa de lumina ambientala si obiect de decor. Este si un bun material izolator, protejand impotriva conditiilor climaterice extreme (frig sau caldura) si totusi lasand lumina sa patrunda. Poate fi folosit pentru a ilumina natural structurile subterane, cum sunt statiile de metrou sau parcarile. Poate avea si utilizari in situatii de extreme, de exemplu pentru iluminarea iesirilor de urgenta, in cazul in care instalatia electrica a fost distrusa de foc.

Poate fi utilizat in orice situatie in care utilizam astazi betonul si sticla impreuna: transmite lumina, dar ofera discretie si suport structural.

Fatada din beton translucid, in Aachen, Germania,  care isi poate schimba culorile gratie sistemului de iluminat cu LED-uri

beton-Translucid_fatada1

beton-Translucid_fatada2

Alte aplicatii exterioare: pavilionul Italcementi de la Expo 2010 Shanghai, bar exterior, fatada restaurant

Nella foto: esterno del padiglione Italia. Un cemento trasparente. Quella che sembra una contraddizione in termini diventa realta al padiglione italiano dell'Expo di Shanghai, grazie all'i.light, il nuovo "cemento trasparente" messo a punto da Italcementi, su richiesta del progettista del padiglione italiano, Giampaolo Imbrighi e del commissario generale italiano per l'Expo di Shanghai, Beniamino Quintieri. ANSA/Daniele Mattioli

beton_translucid_bar

beton_translucid_fatada_restaurant_Germania

Semnalistica exterioara: cinematograf in Ungaria

beton_translucid_logo_cinema_Ungaria1

beton_translucid_logo_cinema_Ungaria2

Pereti interiori: casa particulara, camera de hotel, sala sedinte Bank of Georgia (Tbilisi)

beton_translucid_casa_Budapesta

beton_translucid_perete_camera_hotel

beton_translucid_sala_sedinte_georgia

Obiecte de decor si utilitati: veioza, chiuveta, semnalistica interioara

beton_translucid_veioza

beton_translucid_chiuveta

beton_translucid_semnalistica

Surse:

  • http://www.lucem.de/index.php?id=4&L=1h;
  • http://litracon.hu/index.php
  • http://www.gravelli.com/en/

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.