Arta decorării cu plantele artificiale: de ce, cum și unde le folosim

Ca accesorii decorative, plantele artificiale nu au reputație chiar bună. Probabil pentru că ne vin cel mai des în minte acele plante din plastic grosolan și urât colorate pe care le vedeam în casele părinților sau ale bunicilor acum câteva decenii. Sau pur și simplu pentru că varianta pe care am văzut-o ultima dată nu mai fusese îngrijită de mult și era plină de praf, grăsimi și atât de ciufulită, încât categoric nu arătă ca o plantă vie.

Dacă în trecut toată lumea fugea de florile artificiale pentru că arătau 100% artificiale, astăzi materialele folosite (bumbac, poliester) sunt mult mai fine, iar efectul este acela că plantele par 100% reale, până acolo încât pot fi confundate cu cele vii.

baie cu flori artificiale, studio traditional romanesc

De ce se folosesc plantele artificiale

Îngrijirea plantelor vii cere timp, cunoștințe și răbdare. Timp și răbdare, pentru că plantele vii au tendința să crească, iar asta înseamnă îngrijire consecventă. Cunoștințe, pentru că până și simplul act de a uda plantele are legătură cu soiul, zona de proveniență și ambientul în care trăiește planta. În cazul în care ai primit plante sau ai cumpărat doar pentru că ți-au plăcut, cu siguranță ai cel puțin una care a murit sau nu știi nici cum se numește, nici ce să faci cu ea. Pentru aceste cazuri, un ajutor de specialitate este indicat – cere sfatul unui horticulor!- ori donează-le și treci la plantele artificiale.

În plus, plantele vii fac mizerie, pe care trebuie să ți-o asumi. Le cad frunzele, trebuie plivite și trebuie să le schimbi pământul, unele trebuie stropite, iar uneori vasul colector dă pe afară și apa ajunge pe jos ….

Dacă nu îți place nici una dintre aceste situații, atunci o plantă artificială este cea mai potrivită pentru tine.

plantele artificiale in living

Unde se pot amplasa plantele artificiale

Plantele artificiale se folosesc destul de mult în amenajare, în special în locuri publice – birouri, cabinete medicale, hoteluri, săli de evenimente, cabinete de cosmetică – dar și în casele particulare ale celor care își doresc o plantă verde de decor, dar nu au nici cea mai mică înclinație spre grădinărit.

Dacă te întrebi unde ai putea amplasa tu o plantă artificială, răspunsul este oriunde, doar lumină să fie, pentru că dacă amplasezi o plantă artificiale, chiar bine lucrată, într-un colț întunecos, efectul este sinistru mai degrabă. Dacă vrei să însuflețești un colt de cameră cu o plantă, ai grijă să fie și iluminat suficient, pentru coerență.

Mai poți amplasa o plantă artificială în zonele foarte umede, cum este o baie, chiar și una fără ferestre. Efectul vizual al petei de verde este uluitor de frumos și relaxant, mai ales în mediul steril și rece al băii.

Un alt loc perfect pentru o plantă arficiala este în plin soare  – zona unei ferestre orientate spre est sau sud poate fi în această situație. Sunt foarte puțin plante care rezistă în soare puternic, mai ales în spatele unei ferestre. Cu siguranță ai remarcat în anumite case că plantele au tot timpul anului o nuanță de verde gălbui, și unele frunze chiar par arse parțial. Asta se întâmplă pentru ca deși sunt specii de umbră sau semiumbră, proprietarii insistă să le expună în apropierea ferestrelor, pentru că “florile au nevoie de lumină” . Așadar, o zonă cu foarte mult soare, dar cam golașă la capitolul decorațiuni este perfectă pentru a amplasa o floare artificială.

Polițele sau partea de sus a mobilierului sunt iarăși locuri potrivite. Evident nu trebuie să uzi plantele artificiale, dar în plus sunt și mult mai ușoare decât plantele vii, care au pământ umed la rădăcină.

Pe scurt, le poți amplasa oriunde dorești, atât timp cât arată firesc.

plantele artificiale, amplasamente

Cum îngrijești pantele artificiale

Și plantele artificiale au nevoie de o oarecare îngrijire, dar este simplu:  trebuie desprăfuite ori de câte ori vezi parf adunat sau își pierd strălucirea, iar în cazuri mai grave trebuie șterse frunzele cu o cârpă umedă. Întreabă vânzătorul dacă ai voie să le uzi sau nu!

Dacă e să fie flori false, atunci să fie niște falsuri de calitate

Pentru a nu atrage priviri critic-uimite precum plantele de plastic ale buncii, alege niște plante artificiale decorative de calitate. Costă ceva mai mult, dar vor face o impresie foarte bună mult timp și te scutesc de treabă în tot timpul acesta.

A propos de arătat bine, dacă în cazul plantelor naturale trebuie să-ți faci griji cu dimensiunea și greutatea ghiveciului, plus tăviță de scurgere a apei, în cazul plantelor artificiale nu ai aceste griji. În plus, poți alege absolut orice vas dorești, atât timp cât este proporțional cu coronamentul plantei, pentru a nu arăta ciudat. 

Și un ultim sfat: chiar dacă trebuie să folosești câteva plante false în casă sau la birou, nimic nu te împiedică să introduci concomitent în decor și plante vii. Cele 2 nu se exclud, ba chiar sa pot completa frumos, cu puțină atenție!

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.