Apartament la intrarea în bloc, zgomot permanent. Ce pot face?

Când ai un apartament la intrarea în bloc, zilele și nopțile pot fi extrem de zgomotoase.

Poziționarea apartamentului în cea mai circulată zonă a blocului este o sursă continuă de zgomote de la exterior, dar mai există și alte situații care pot înrăutăți lucrurile. Unele dintre acestea sunt reprezentate de diferitele activități comerciale de tip cabinet medical, cluburi de copii cu diverse tematici, mici magazine, de obicei situate la parterurile blocurilor,  care garantează un flux continuu de persoane. Altele țin de comportamentul și obiceiurile vecinilor voștri.

Nu are rost să te enervezi și nici să trăiești în zgomot în fiecare zi, așa că cercetezi până ce găsești o soluție. Sunt lucruri pe care le poți face, pentru a avea o viață liniștită chiar și în aceste condiții.

Surse de zgomot permanent la intrarea în bloc, și cum le poți combate.

Trântitul ușii de la intrare

Ușa de la intrarea în bloc poate fi metalică, de pe vremuri, sau mai modernă, din PVC/aluminiu și geam termopan. Modul de utilizare al ușii de către locatari este și el o poveste în sine, unii fiind mai riguroși și mai atenți, alții nepăsători sau neatenți. Modul de utilizare al ușii poate fi reglat și controlat astfel încât comportamentul persoanelor să conteze cât mai puțin.

Dacă este o ușa veche, metalică, poți verifica cu un meșter dacă ușa este bine centrată și dacă se închide corect. Uneori, simpla reglare sau ungere a ușii poate elimina o bună parte din zgomotele produse la închidere-deschidere.

Ușile din termopan, mai noi, nu fac zgomote chiar așa de pătrunzătoare.

Totuși, pentru ambele tipuri de uși, se recomandă instalarea unui amortizor usa, care cotroleaza viteza și forța cu care se închide ușa și se montează de obicei în tandem cu sistemul de închidere centralizat: interfon cu access securizat și yala electromagnetică.

Apartamentul lipit de puțul liftului

Dacă liftul este vechi, mai mult ca sigur este slab întreținut și destul de zgomotos, dar nu este obligatoriu, desigur. Dacă ești în situația de a avea apartamentul lipit de o casă a unui lift zgomotos, sau care transmite vibrații în apartament, poți recurge la :

  • aplicarea de amortizoare acustice la platforma motorului liftului  – dar pentru asta trebuie să primesti aprobare de la asociația de locatari să se intervină asupra liftului
  • antifonare de tip cameră în cameră pentru apartamentul tău (cea mai bună și mai sigură soluție de izolare acustică profesională), dar trebuie să știți că prin aceasta se micșorează camera cu cu aproximativ 10 cm pe fiecare perete antifonat.

Casa scării intens circulată, pereți subțiri

Indiferent de cauze, dacă auzi fiecare zgomot și vorbă de pe casa scării, prin perete, atunci trebuie să te ocupi de izolarea fonică a apartamentului. O sonometrie de locație relevă exact zona pe unde pătrunde și intensitatea fiecărui zgomot și așa poți decide ce fel de izolație îți trebuie.

Când zgomotul nu este foarte puternic, soluția este dublarea peretelui pe la interior cu o structură de gips carton special pentru izolarea la zgomot și vata minerală de sticlă (simplă sau cu proprietăți fono-izolante). Aceasta este soluția care, deși oferă izolare fonică și termică acceptabilă, va lua 10-15 cm din suprafața camerelor care trebuie isolate, în zona pereților respectivi.

O altă soluție ar fi materialele profesionale: membrana vascoelastica profesională, dublata cu gips carton cu proprietăți fonoizolante. Aceasta este o soluție profesională, care afectează minim suprafața camerelor și reduce semnificativ zgomotele provenite din vecini (reduce zgomotul cu 40-50 dB). Pentru detalii despre zgomotele provenite din vecini și soluții pentru diminuarea lor, vezi și articolul acesta:

Vecinii care stau la sfat la intrarea în scară

Factorul uman este cel mai greu de gestionat în situația unui apartament la parter. Obiceiurile vecinilor, vârstă lor, orele la care preferă să stea la sfat, prezența sau nu a băncilor la intrare în scară, faptul că îi interesează sau nu să aibă relații bune cu cei din jur  … toate acestea determină nivelul de civilizație la care se va rezolva problema.

Soluțiile de mai sus sunt toate tehnice și majoritatea țin de decizia personală de a investi în propriul confort.

Modul de rezolvare a situațiilor sociale, însă, depinde de comportamentul și disponibilitatea la dialog a ambelor tabere.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.