3 soluții pentru hidroizolarea fundației și beciului

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Dacă îți dorești o constructie durabilă trebuie să iei în calcul că, pe termen lung, apa poate fi unul dintre cei mai mari inamici ai casei tale. Acoperișurile le protejăm cu învelitori performante sau hidroizolînd terasele, pereții îi protejăm cu mortare, vopsele și tencuieli speciale, dar să nu uităm de fundații și beciuri.

Aflate în permanent contact cu apa provenită din precipitații sau deja existentă în pânza freatică, fundațiile au rolul extrem de important de a susține toate greutatea construcției de deasupra, transmițând-o către sol.

Am mai scris cât de importantă este cunoașterea aprofundată a terenului de fundare și a adâncimii de îngheț: funcție de asta se decide tipul și dimensiunea fundației.

Foarte importante pentru deciziile privind tipul fundație dar și lucrările de hidroizolare cele mai potrivite a acesteia, sunt informațiile privind adâncimea de îngheț și pânza freatică. Asta pentru că apa erodează în timp, se infiltrează și îngheață pe timpul iernii – cel puțin până la adâncimi de 0.8-1.2 metri, pe teritoriul țării noastre – iar fundația va fi afectată.

De un real ajutor în procesul de protecție a clădirii împotriva apei din sol sunt acțiunile de hidroizolare a fundațiilor, care cresc rezistența structurii și stopeaza infiltrațiile, iar dintre produsele disponibile, noi am ales 3 dintre cele mai performante de pe piață.

Și pentru că intervențiile la fundație sunt dificile și costisitoare, asigurați-vă că alegeți de la bun început cea mai bună soluție pe termen lung.

1. SikaTop Seal-107

Este ideal în orice zonă în care betonul intră în contact direct cu apa, atât sub nivelul solului, cât și la suprafața acestuia. Produsul este la fel de bun atât pentru hidroizolarea terasei sau balconului, cât și pentru hidroizolarea beciului, a fundației, a rezervoarelor de apă sau chiar a piscinelor.

Dacă aplicarea pe terasă, balcon, rezervorul de apa și piscină se pate face oricând s-a găsit o crăpătura sau infiltrație, în cazul fundației și beciului, produsul trebuie aplicat încă din faza de construcție a fundației, după ce s-au îndepărtat cofrajele.

SikaTop Seal-107 este un mortar bicomponent gata de utilizare, semi-elastic, pe bază de ciment modificat cu polimeri sintetici speciali şi microsilice. Protejează suprafeţele din beton împotriva pătrunderii apei şi a umezelii, dar creşte şi durabilitatea acestor structuri.

Are componentele predozate, ceea ce elimină erorile la  amestecare. Se aplică  foarte ușor, direct pe suprafaţa suport, în două straturi succesive, putându-se opta și pentru introducerea unei plase de armare rezistentă la alcalii între cele două straturi de mortar.

Sika_TopSeal1

Sika_TopSeal2

2. Sika Igasol-101

Acesta este este un strat de acoperire flexibil pe bază de emulsie de bitum modificat cu polimeri. Sika Igasol-101 este folosit pentru impermeabilizarea împotriva infiltraţiilor de apă şi a umezelii în cazul structurilor din beton sau caramidă. Produsul poate fi folosit atât sub nivelul terenului, la fundaţii, cât şi deasupra acestuia. 

Se aplică ușor, cu pensula sau trafaletul, în două straturi succesive, așa că vă puteți ocupa personal de etapa această, dacă vă place.

Sika_Igasol1

3. Sika Igolflex N, specială pentru structurile de beton aflate sub nivelul solului.

Cea de a treia soluție este masa de șpaclu flexibilă din bitum-cauciuc, Sika Igolflex N, specială pentru structurile de beton aflate sub nivelul solului.

Sika Igolflex N se aplică în două straturi fie prin pulverizare cu ajutorul unui aparat special, fie manual cu o gletiera. Este indicat să apelați la o echipă de meșteri specializați care să știe exact cum și în ce cantitate se aplică produsul.

Sika Igolflex N este ideală pentru hidroizolarea fundațiilor datorită rezistenței ridicate la solurile acide și la apa sărată. În plus, poate fi aplicat atât pe suprafețe uscate, cât și umede și este idicat pentru lipirea plăcilor de polistiren expandat sau extrudat.

Sika_Igolflex1

Sika_Igolflex2  

Orice produs ați alege, țineți cont și de calitatea si pregătirea stratului suport. Pentru rezultate optime, acesta trebuie să fie curat, neted, fără praf, particule desprinse, uleiuri și grăsimi. Defectele de pe suprafața betonului precum golurile sau umflăturile trebuie reparate înainte de aplicarea produsului.

Cele 3 produse le găsiți în rețelele DIY partenere Sika: Ambient, Artsani, Bricostore, Dedeman, Hornbach, Leroy Merlin şi Mr. Bricolage.

Ultimele produse listate in magazin:

Newsletter Sporul casei

Primesti noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Intreaba Specialistul

Recomandari Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

31 de comentarii la „3 soluții pentru hidroizolarea fundației și beciului”

 1. Salutare,

  Fiti buni am si eu nevoie de cateva recomandari si sfaturi pertinente de la Dvs,vreau sa hidroizolez terasele balcoanelor din exterior, baia si cabina de dus de la mansarda si fundatia casei soclul.
  Mentionez ca fundatia casei, soclul sant termoizolate cu poliestiren extra dur grafitat, armat cu plasa de fibra tencuit si driscuit cu adeziv de poliestiren Ceresit.
  Dar vreau totusi sa-i fac o hidroizolare preventiva cu cel mai bun produs de la Mapei s-au Sika recomandat de Dvs.
  Pe viitor doresc placarea cu piatra naturala s-au placi ceramice,gresie si faianta.
  Va rog frumos, produsul pe care mi-l recomandati trebue sa reziste la umiditate,sa nu permita infiltratiilor de apa sa reziste la ger,inghet,desghet,caldura etc
  Va multumesc frumos si va astept cu raspunsurile pe email.
  Sanatate

  Răspunde
 2. Buna ziua,
  Am un beci la demisol betonat cu mult timp in urma de tatal meu, in urma cu 6 ani am pus gresie si faianta. Anul acesa am observat ca unele gresii se ridica de cate un colt. Am demontat una si am observat ca stratul de beton este putin ondulat in acea zona si umed. Probabil se infiltreaza apa din vatra. Ce solutii propuneti pentru aceasta problema?

  Răspunde
 3. buna ziua, care are fi cel mai bun produs pentru realizarea hidroizolatiei unui beci cu pereti din beton grosime 15cm? beciul este construit la nivelul solului urmand ca dupa realizarea hidroizolatiei, peretii sa fie acoperiti cu pamant. panza freatica este foarte aproape de nivelul solului si casa este intr-o zona inundabila. suprafata totala pentru hidroizolat ar fi de 80mp de perete la o casa si 80mp la cealalta. as vrea niste recomadari din partea unor specialisti sau persoane care au facut deja acest tip de lucrari, ce produse sa aleg pentru ca la ora actuala piata este plina de oferte. multumesc anticipat

  Răspunde
  • Raspunsul specialistilor Hidroset la intrebarea dvs:

   Hidroizolatia unei fundatii de tip subsol sau beci inseamna a avea o suprafata ingropata de forma unui pahar prin care nu exista infiltratii. Atat peretii cat si pardoseala trebuie sa aibe o bariera etansa in fata presiunii umiditatii din pamant. Aceasta izolatie nu poate fi asigurata doar prin impermeabilizarea betonului. Una din cele mai bune solutii este aplicarea membranei bituminoase elastice cu grosime de 4mm si armatura ranforsata, intr-unul sau doua straturi, care sa reziste la solicitari sau greutati, sa ramana compacta si sa nu se degradeze la elementele chimice ale solului.
   Pasii ar fi urmatorii:
   – se face sapatura
   – se toarna un beton de egalizare numit si „beton mort”
   – se aplica membrana bituminoasa pe suportul orizontal amorsat cu care se iese in afara planului 30cm lasata liber
   – optional se mai poate turna o sapa de protectie pentru a preveni accidente de intepare a membranei atunci cand se cofreaza si armeaza
   – se toarna placa radierului, acesta fiind de mai multe feluri
   – se toarna peretii verticali ai fundatiei
   – se aplica membrana bituminoasa pe suportul vertical amorsat si se uneste cu membrana orizontala pe zona celor 30cm, care au fost in prealabil ridicati si lipiti in sus
   – membrana peretilor verticali trebuie sa fie adusa 50cm mai sus decat nivelul zero al solului
   – se protejeaza hidroizolatia ingropata cu polistiren extrudat sau folie crampoane de drenaj, eventual se asigura drenaj perimetral cu teava perforata.

   Neavand o hidroizolatie continua, de cele mai multe ori exista infiltratii pe zona de imbinare a planurilor. Hidroizolatia verticala fara cea orizontala asigura impermeabilizarea doar a peretilor dar nu si a zonei de pardoseala. Odata avand infiltratii, impermeabilizarea este greu de realizat.

   Daniel Opris,
   0766554497
   contact@hidroset.ro
   http://www.hidroset.ro

   Răspunde
 4. Buna ziua, sunt interest sa-mi hidroizolez un beci ( sapat pana la fundatie…etc) pt ca pe interior sunt peretii relativ umezi. Dar imi spunea o echipa de meseriasi cu care am discutat sa faca lucrarea…ca sa ma interesez ca este posibil sa am nevoie de autorizatie pt a putea face aceasta lucrare. Este adevarat ca este nevoie de aceasta autorizatie de constructie chiar si daca doar sap langa casa ca sa o hidroizolez?

  Răspunde
  • Buna ziua

   Lucrarile care se pot executa fara autorizatie de construire sunt prevazute in LEGEA_50_1991,_Actualizata_2017 .
   Pentru detalii privind lucrarile pe care doriti sa le efectuati dvs va rog sa va adresati la unitatea administrativ-teritoriala de care apartineti.

   Răspunde
 5. buna ziua am un garaj iar cand lam construit m.am lipit de peretele vecinului care are placa turnata. mantionez cca si eu am turnat placa iar akum tot se prelinge apa pe perete. ce este de facut? va multumesc

  Răspunde
 6. Buna ziua,
  Am casa parintilor construita prin anii ’50 si sub prima camera se afla o pivnita. Pana prin anii 1996 podeaua acestei camere era pe barne de lemn iar pivnita se pare ca putea respira si betonul s-a mentinut foarte bine. Din anul 1996 am inlocuit podeaua de lemn cu placa de beton.Peretii din betin ai pivnitei au inceput sa se macine si exista pericolul ca acestia sa cedeze si sa produca multe pagube. Exista vreo posibilitate de stabilizare a acestora?
  Va multumesc anticipat pt raspuns.

  Răspunde
  • Buna ziua
   Pentru a gasi o solutie,ar trebui mai multe informatii: daca beciul are si cati, pereti exteriori, daca fenomenul descris este pe toti peretii si pe intreaga lor inaltime, daca agregatele minerale din compozitia betonului sunt in proportia corespunzatoare (curba granulometrica completa si continua), daca sunt segregari,etc. Cred ca se impune macar o conversatie telefonica, poate niste fotografii, daca nu chiar o vizionare, pentru in raspuns documentat si corect.
   Pentru detalii suplimentare, puteti suna sau trimite un email la
   Ing. Gh. Ganea, 0722.265 668, ecotehconstruct@yahoo.ro

   Răspunde
 7. Buna ziua! Avem o casa de BCA relativ noua..constructie 2008. De ceva timp la peretii exteriori am observat in casa infiltratii de apa- tencuiala umflata. Este placata cu piatra decorativa si cand am scos o placa, cimentul de sub este umed. Ce am putea face pentru a izola mai bine casa? Si ce produse se pot folosi la constructii existente. Multumesc!

  Răspunde
  • Buna ziua

   Situatia dvs. nu este deloc simpla si trebuie in primul rand sa stiti de unde si de ce se infiltreaza apa.
   Este posibil ca talpa fundatiei sa nu fi fost hidroizolata si apa sa migreze de jos in sus, prin pori, pana la peretii din BCA.
   Sau poate locuiti intr-o zona cu panza freatica ridicata sau care se ridica cand ploile sunt abundente. Daca peretii
   exteriori ai fundatiei nu au fost hidroizolati, sau au fost hidroizolati gresit, apa poate ajunge cu usurinta in tencuiala.

   Pentru o recomandare de produs cat mai corecta avem nevoie de mai multe detalii din partea dvs. pentru a putea
   sa va oferim o solutie potrivita.

   Ing. Adrian Dumitrescu :0734396390.

   Răspunde
 8. Am un beci de 22 mp. Jos si lateral este din beton, iar lateral tencuit cu multibat si nisip. In perioadele ploiase am apa. Anu trecut s-a ridicat la 35 cm. Am scos-o cu o pompa…in cea mai mare parte a anului nu este apa, dar este suficient sa nu am siguarnta in depozitare. Doresc o recomandare, solutii sau retete cu privire la rezolvarea definitiva a problemei. Multumesc. Astept.

  Răspunde
  • Va raspunde mai jos Penetron Romania – va rog folositi cu incredere datele de contact de la final. Vom reveni si cu informatii de la alti specialisti, daca ne vor raspunde.

   Raspunsul Penetron:

   Buna ziua,
   Va recomandam materialul Penetron pentru a avea o hidroizolatie completa, aplicare pe suprafata umeda, in interiorul beciului si materialul Penecrete Mortar pentru reparatii necomformitati ale suprafetei.
   Pentru mai multe detalii legate de cantitati cat si modul de aplicare, nu ezitati a ne contacta.
   PENETRON ROMANIA
   Claudiu Marius Stoenescu
   Inginer de proiect
   tel.mobil: +40 (0)742 454 382
   claudiu.stoenescu@penetron-romania.eu

   Răspunde
 9. Avem o casa la tara, panza freatica este la 2,5-3 metri, iar atunci cand ploua, apa se scurge de pe acoperis prin spatele casei, se infiltreaza in pamant, respectiv pe langa fundatie, venind in fata casei(casa are o panta de 5 grade inclinata spre fata casei, usor vizibila), de unde intra prin fundatie, se prelinge in fata casei si intra prin peretele din fata al casei, apa urcand pe peretele interior pana aproape la 2 metri, care a devenit sfaramicios si poros. Ce pot sa fac sa scap de infiltratii. Un „specialist ” a recomandat sika, in doua straturi, si un sant de drenaj cu pietre mari, apoi poetris mia mic, si mai mic, urmat de unt b, cu mai multe orificii pentru scurgerea apei. Ce sfaturi profeioniste imi puteti da? Multumesc!

  Răspunde
 10. am un beci construit anul trecut totul din beton,pardoseala tot din beton.Cind ploua torential la o zii dupa ploaie mii se infiltreaza apa in beci prin trei puncte.Cum pot sa elimin aceste infiltratii.Va multumesc

  Răspunde
 11. Buna ziua,
  Locuiesc la casa ( construita in anul 1996) , intr-o zona in care panza freatica este foarte ridicata, in special atunci cand ploua ajunge si la aprox. 50 cm sub nivelul solului. Implicit am probleme cu beciul , in care am apa aproximativ tot timpul anului. am montat o pompa submersibila si la cateva zile o trag si o duc la o canalizare aflata in afara perimetrului curtii mele. Beciul meu este betonat si pardoseala ( aprox. 30-40cm beton) cat si peretii laterali. Apa izvoreste puternic din pardoseala in perrioada in care ploua afara mai multe zile la rand. Din perete vine foarte putin prin porii betonului la o inaltime de aproximativ 40-50cm . Apa dispare din beci numai daca este o perioada de seceta indelungata ( iulie-august ) in rest este apa mereu.
  Doresc o expertiza la fata locului si o solutie daca exista pentru rezolvarea acestei probleme. Daca exista posibilitatea de rezolvare ,sa fie un Capitala.
  Vecinul meste de vis-avi a folosit o varianta de a injecta o solutie atat in pardoseala cat si in peretii laterali si se pare ca momentan nu are apa.
  Astept cu nerabdare o solutie din partea d-vs ( acum in perioada secetoasa )
  multumesc anticipat!

  Răspunde
 12. Aceste solutii sunt pentru exteriorul beciurilor sau pot fi folosite si in interior? Noi am cumparat un apartament la parter ce are sub bucatarie beciul. Cand ploua intra apa si nu avem cum sa izolam in exterior. Ne-ati putea ajuta cu o solutie pentru interior?

  Răspunde
  • Buna ziua

   Am intrebat la Sika, dar si pe alti colaboratori ai nostri, iar unul dintre ei a raspuns deja:

   Solutia pentru impermeabilizarea in presiune negativa, adica atunci cand apa intra din exterior in interior, este folosirea mortarului osmotic: Kerabuild eco Osmocem http://casa-ari.ro/kerabuild-eco-osmocem-impermeabilizant-mineral-pentru-betoane-2/
   Este un mortar profesional, permisiv la vapori, dar care nu lasa apa sa se infiltreze in incaperi. Se aplica in straturi milimetrice si doar peste pereti din beton.
   Este un produs 100% eficient insa in astfel de cazuri cel mai bine ar fi sa putem purta o discutie telefonica cu clientul.

   Va rog asadar sunati la: 0731 144 027 – Adrian Dumitrescu

   Noi vom reveni pe masura ce, si daca, primim si alte informatii.

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.