Biroul de acasă sau la birou exact ca acasă?
0 comentarii

Tehnologia a avansat atât de mult în ultimii 20 de ani încât cei care au o vârstă mai mică de atât nici măcar nu-şi pot imagina ce înseamnă să nu poţi face upload, like&share la orice, iar cei mai în vârstă abia îşi mai amintesc cum se descurcau fără smartphone, tabletă şi conexiune 24/7.

Puţine produse şi servicii sunt vizibile dacă nu există şi online – până şi cele mai de success reţele MLM, bazate prin excelenţă pe conexiuni şi recomandări, au devenit afaceri de success şi în online –  iar afacerile mici, numite semi-ironic acum câţiva ani “de apartament” au şansa unei creşteri rapide prin simplul fapt că se adresează de la bun început pieţei naţionale sau chiar globale.

Online şi lucrul de acasă au devin în ultimii 10 ani realităţi atât pentru cei care vor să înceapă o afacere, cât şi pentru unii dintre cei care au contracte de muncă sau de prestări servicii.

La birou, exact ca acasă?

Adică comod, flexibil, cu conexini sigure şi rapide, un program adaptat pentru bioritmul tău şi bazat pe obiective în loc de un orar rigid şi sarcini fracţionate?

Este posibil şi lucrurile arată că deja se întâmplă. Companii precum uriaşul Google sunt celebre pentru birourile şi stilul lor de lucru nonconformist iar noi am prezentat  birourile echipei Zitec, decorate  în spiritul Star Trek, a ideii de aventură şi explorare, în timp ce membrii echipei îşi pot alege spaţiul de lucru după preferinţe, precum şi momentul de linişte şi/sau distracţie, dacă simt nevoia.

Birou_acasa_Zitec1
Birouri Zitec
Birou_acasa_Zitec2
Birouri Zitec

Alte companii care se aliniază treptat trendului sunt cele din media, publicitate, IT şi FMCG, prin aceea că aleg să creeze macar un spaţiu de relaxare destinat, cel mai adesea, prezentărilor, brainstorming-urilor sau discuţiilor informale.

Nevoia de comunicare, de sharring şi de utilizare a tabletei, smartphoneului şi a laptopului pentru a accesa oricând datele cu care lucrează şi emailul de serviciu fac din salariaţi nişte potenţiali perpetuum mobile, iar companiile încep să-şi schimbe modul de abordare şi amenajare a spaţiilor de birouri pentru a-i menţine fericiţi şi productivi.

Un alt avantaj sau dezavantaj – depinde din ce parte a baricadei priveşti – este că un astfel de salariat poate lucra inclusiv de acasă, mai ales dacă trece printr-o perioada specială sau are nevoi speciale.

La birou, tehnologia de comunicare este doar unul dintre factorii determinanţi, celălalt fiind nevoia de timp şi spaţiu pentru networking formal (şedinţe) şi informal (recreere), astfel încât spaţiile de  lucru sunt din ce în ce mai mult modelate având la baza aceste concepte.

Birou_acasa_Tehno_office1
Niste birouri din care nu-ti mai vine sa pleci in pauza de pranz
birou_acasa_techno_office1
Noi tendinte in amenajarea birourilor

Când biroul este acasă

Adică în acelaşi apartament sau casă avem atât zona în care lucrăm cât şi toate celelalte zone dintr-o casă de locuit. La început este haotic,  lucrăm peste tot, amestecăm activităţile de birou cu cele casnice, şi riscăm să plecăm la întâlniri îmbrăcaţi … ca acasă, dar încetul cu încetul disciplina şi nevoile business-ului încep să-şi spună cuvântul şi simţim nevoia unui spaţiu dedicat doar biroului – în cazul în care nu l-am delimitat de la bun început.

Dacă nu am avut un birou acasa până acum, îl facem şi îl utilăm cu tot ce credem că avem nevoie. Dacă prestăm servicii, atunci tot ce ne trebui este un terminal  – laptop, tabletă, PC – un telefon şi o conexiune la internet, plus mobilierul dedicat. Poate exista şi aici zona de recreere, sub forma unui aparat de gimnastică sau a unui hamac.

birou_acasa_gym1

hamac_interior_birou
Hamacul, pentru momente de relaxare oricand si oriunde

Dacă este un mic atelier, atunci spaţiul trebuie să fie ceva mai mare şi organizarea mult mai riguroasă. Un atelier foarte atent organizat este acesta de mai jos, care are încorporate în mobilierul costumizat spaţii pentru depozitare, spaţii de expunere, masă de lucru şi chiar un pat rabatabil în spatele unui panou culisant.

Sursa imagini: Raanan Stern.

Birou_acasa_studio1 Birou_acasa_studio2

Birou_acasa_studio Birou_acasa_studio5

Pare presant, fără ieşire, ca şi cum nu ai avea nici o clipă de răgaz? Nu este aşa, iar cheile pentru reuşită sunt disciplina şi prioritizarea.

Când mergeţi la birou în altă parte, programul şi obiectivele vi le stabilesc alţii. Când lucraţi de acasă, trebuie să la stabiliţi voi, să le respectaţi şi să nu lăsaţi pe nimeni din familie sau dintre amici să vi le strice.

Birou_acasa_simplu2 birou_acasa_simplu

Birou-acasa_stil_scandinav

Companiile încearcă să creeze în interior reţele informale, încurajează colaborarea şi creativitatea, aliniind-se astfel evoluţiilor tehnologice şi trendurilor sociale.

Pe de altă parte, un al doilea birou acasă sau lucrul integral de acasă, cu rapoarte periodice pentru un angajator sau clienţi nu mai sunt o raritate, aşa cum nu mai este o raritate nici micul business condus de acasă, conceput pentru a aduce venituri suplimentare familiei.

Aşadar, linia dintre biroul ca acasă şi biroul de acasă este din ce în ce mai subţire şi este trecută din ce în ce mai des. Iar soluţiile oferite de designeri şi arhitecţi sunt pe măsura provocării!

Imagini: Dream Home Style, Houzz

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.