Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

BCA sau cărămidă. Cum te decizi?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

BCA sau cărămidă este intrebarea firească după ce am decis că vrem casă din zidarie. Cărămida sau piatra artificială este primul material de construcţie creat de om şi ne-a însoţit de-a lungul istoriei ultimilor 7.000 ani. Dacă iniţial s-au folosit doar cărămizi nearse legate cu paie (chirpici), ultimii 5.000 de ani sunt marcaţi de cărămida arsă, mai rezistentă şi mai durabilă.

BCA-ul este un material mult mai tânăr: a apărut pe lume în anul 1924, graţie unui architect suedez care căuta materiale de construcţie la fel de uşoare, versatile şi bune izolatoare ca lemnul, dar fără dezavantajele acestuia: combustibilitatea, paraziţii şi degradarea datorită intemperiilor.

Compoziţia sa, rezistenţa la incendiu, uşurinţa cu care se pune în operă, dar şi certificările obţinute pentru construcţia de clădiri verzi au transformat rapid BCA-ul în vedeta ultimilor ani, atât pentru clădiri individuale, cât şi pentru cele rezidenţiale.

Însă în tot acest timp, nici cărămizile nu au rămas la stadiul de bloc de pământ ars, ci au evoluat odată cu vremurile. La fel ce şi BCA-ul, există cărămizi a căror structură şi grosime (mai mare de 35 cm în general) oferă o rezistenţă termică mai mare decât crea prevăzută în norme pentru pereţii exterior (R=1.8 m2k/w), ceea ce le poate recomanda pentru clădiri fără termoizolaţie suplimentară. Există şi cărămizi cu vată minerală încorporată, precum şi elemente constructive întregi, cum sunt buiandrugii, contruite din acelaşi material cu cărămizile, dar şi cu elemente de rezistenţă încorporate.

Casa_caramida_biblioteca_17_metri1
O casa construita dupa principiile casei pasive, cu ziduri groase de 50 cm, formate dintr-un rand de blocuri ceramice, dublat de un rand de caramizi arse, care formeaza o masa termica foarte importanta pentru protectia interiorului de fluctuatiile de temperature din exterior. Casa se afla in Pilisborosjenő, Ungaria. Proiectul intreg aici.

Alege sau modifică structura pereţilor cu un specialist

Ambele materiale sunt concepute pentru pereţi care respiră, adică sunt permeabili la vapori, ceea ce înseamnă că umiditatea produsă de activităţile umane se va infiltra în peretele din BCA/cărămidă + lianţi + tencuieli şi va migra în mod natural spre exterior, sau va fi redată mediului intern.

De aceea alegerea grosimii peretelui exterior, precum şi decizia de a adăuga sau nu termoizolaţie, precum şi tipul termoizolaţiei, trebuie lăsată pe seama unui specialialist (expert energetic), pentru că o grosime prea mică a peretelui, plus o termoizolaţie necorespunzătoare poate însemna că umiditatea, în loc să migreze spre exterior, va condensa undeva în structură şi va aduce probleme majore.

La fel, şi alegerea tipului de termoizolaţie la un perete existent trebuie făcută cu un specialist, altfel, lipsa cunoaşterii proprietăţilor materialelor şi lipsa calculelor adecvate, poate aduce mai multe probleme decât beneficii.

M1
Casa care produce mai multa energie decat consuma, construita din BCA, langa Berlin. Proiectul intreg aici.

Game complete pentru fiecare tip de material

Ambele tipuri de material au produse special concepute pentru pereţi exteriori, dar şi pentru pereţi interiori, buiandrugi şi elemente de colţ, astfel că un sistem odată ales, poate asigura o anvelopare compactă şi corectă.

Marii retaileri de materiale de construcţii au game complete atât la BCA cât şi la cărămizi – urmaţi linkurile pentru a vedea gamele respective.

bca-usor-de-prelucrat1
BCA -ul, usor de prelucrat pe santier. Sursa foto: Celco.

Amenajări interioare: material versatil vs măiestria meşterului

BCA-ul este versatil, uşor de pus în operă chiar şi de către un nespecialist  şi, mai mult, vine în forme care permit construirea rapidă a tot felul de structuri interne, de la ziduri separatoare, până la rafturi, arcade, elemente curbe şi chiar elemente de mobilier, ca dulapuri şi baruri.

Cărămida este … cărămidă, dar mileniile de folosire au făcut să apară nenumărate stiluri de zidărie, care ne fac să ne gândim la dantelării arhitectonice, nu la bucăţi de pământ ars lipite laolaltă.

În plus, încărcătura istorică puternică, culoarea caldă, asociată cu lutul ars pentru prima dată de străbunii noştri şi textura minunată, fac din cărămidă un element greu de ignorat în amenajările interioare. Şi, paradoxal, deşi este străveche, se potriveşte perfect în stilul de amenajare modern sau industrial.

Iar conform tendinţelor anunţate pentru amenajările anului 2017, terracotta este noua nuanţă vedetă, iar pardoselile şi pereţii din această nuanţă de cărămidă sau ceramică vor fi în vogă.

Stilul_industrial1
Stilul industrial lasa la vedere toata frumusetea si modestia materialului, precum si priceperea mesterilor. Interioare amenajate in stil industrial aici.

Amenajări exterioare

Nici la exterior nu se lasă mai prejos, putând fi folosite amândouă materialele cu real succes. BCA-ul poate fi folosit pentru a construi mobilier de exterior şi chiar elemente statuare, deşi se recomandă să fie acoperit de tencuieli impermeabile pentru lucrări de durată.

Cărămida, pe de altă parte, poate rezista timp de decenii sau chiar secole – aşa cum o dovedeste cărămida arsă folosită pentru faţadele caselor vechi. Se foloseşte cu succes şi la amenajarea grădinilor, pentru alei, margini de straturi, delimitări diverse.

Solemn05
Elemente staturare, garduri si mobilier de exterior din BCA. Proiect din Bucuresti.

Ce să alegi, aşadar: BCA sau cărămidă?

Alege cu inima, cum se spune, dar calculează cu atenţie, pentru azi, dar şi pentru mâine. Ţine cont de sugestiile profesioniştilor, dar informează-te şi personal, pentru că tu plăteşti toate facturile: investiţia inţială, reparaţiile, întreţinerea clădirii, consumurile de energie.

În loc de un tabel comparativ între cele 2 materiale – imposibil de făcut, de altfel, din cauza varietăţii mari de produse atât din BCA cât şi din cărămidă – vă invităm ca atunci când vă decideţi asupra unei soluţii constructive, să aveţi în vedere şi nişte criterii măsurabile, pe lângă cele sentimentale, şi să decideţi în cunoştinţă de cauză:

 • Conductivitatea termică (ʎ) – cu cât este mai mică, cu atât mai bine
 • Izolaţia fonică, în dB – cu cât este mai mare, cu atât mai bine
 • Rezistenţa la incendiu, în ore – pentru siguranţa ta şi a familiei
 • Viteza de punere în operă – depinde de mărimea blocului, forma sa şi diferenţele  dimensionale între blocuri. Îţi va afecta costurile cu şantierul.
 • Consumul de mortar la mc de zidărie – se va vedea în bugetul iniţial al construcţiei
 • Consumul de mortar pentru finisaje exterioare sau interioare (trebuie un strat gros pentru a obţine un perete perfect drept?) – afectează bugetul iniţial, de asemenea.
 • Pierderile pe şantier: blocurile sparte se mai pot folosi?
 • Densitatea produsului (kg/mc) – importantă pentru influenţa asupra structurii clădirii, dar şi pentru depozitarea şi manipularea materialului pe şantier.
 • Mărimea produsului, sau câte bucăţi intră la mp de perete construit.
 • Rezistenţa la umezeală: absorbţia de apă si modul cum se comporta materialul dupa ce a fost udat.
 • Rezistenţa la cutremur – această este mai degrabă o caracteristică a clădirii, aşa că soluţiile alese trebuie să fie (măcar) conform normelor minime.
cos-de-fum-caramida
Cosuri de fum cu exterior din zidarie de caramida. Vezi aici parerea specialistului.

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.