Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Balconul ca spațiu utilitar: 4 idei de amenajare

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Balconul ca spațiu utilitar înseamnă folosirea lui ca o prelungire a gospodăriei. Este balconul căruia îi atribuim sarcini foarte precise și prozaice, dar utile bunei organizări a gospodăriei și bunei desfășurări a vieții de familie: depozitări, uscare rufe, zonă tehnică sau grădină de mirodenii/flori.

În loc de lucruri aruncate unele peste altele, cutii sau pungi cu diverse lucruri vechi, putem încerca să găsim metode mai stilate de a folosi spațiul baconului, făcându-l în același timp util și plăcut. Vezi mai jos exemple de amenajări pentru balconul ca spațiu utilitar,  și cum le-am putea obține la noi acasă.

 Balconul dedicat rufelor

Dacă nu agreezi ideea de uscător electric de rufe și nici nu-ți place să-ți atârni rufele în afara balconului, atunci aceasta ar fi soluția câștigătoare, mai ales că poți amenaja concomitent și spații de depozitare. Un set sau două de rafturi metalice ține totul în ordine și grupat pe un singur perete, eliberând pardoseala, iar rufele se pot întinde pe stendere extensibile.

Urmărește imaginea de mai jos: albul imaculat al suprafețelor și ușile culisante spre cameră fac ca totul să fie scăldat în lumină. Dacă preferi ca aceste activități să fie parțial sau ocazional ascunse privirii, poți folosi niște jaluzele verticale, rolete, sau jaluzele în stil roman. Sunt suple, protejează de priviri indiscrete și  soare, oferind în același timp stil încăperii.

O altă combinație este aceea în care standerul pentru rufe este pliabil și te poți debarasa de el oricând vrei să întinzi masa extensibilă, pentru a pune în valoare mobilierul din lemn.

Balconul ca spațiu tehnic

La bloc, centrala termică se instalează de obicei în bucătărie, iar la casă i se dedică o cameră tehnică sau multifuncțională. Dacă stai la bloc și vrei să instalezi centrala pe gaz în balcon, acesta va trebui să respecte câteva cerințe minime: trebuie să fie închis cu tâmplărie termopan,  dar ventilat corect și cu o sursă de încălzire (radiator) montată. Specificațiile exacte vor fi menționate în proiectul întocmit de specialist.

Pentru instalațiile pe bază de energie solară, orientarea și gradul de umbrire a balconului sunt condiții esențiale.  Pentru aer condiționat alimentat prin intermediul unui panou fotovoltaic, trebuie ca balconul să aibă expunere bună la soare. Pe lângă asta, trebuie instalată undeva și unitatea externă a sistemului de aer condiționat. Dacă sistemul de încălzire este alimentat de un panou termodinamic, atunci expunerea este mai puțin importantă, pentru că acest tip de panou extrage energie din aer, indiferent de temperaturile de afară. Panourile se pot instala doar la exterior, pentru captarea energie solare. Mai multe detalii aici.

Panou termodinamic si termoboil montate in balcon

 Balconul grădinarului

Îți place să grădinărești? Schimbi pământul al flori în fiecare primăvară, le muți afară / înăuntru funcție de anotimp, le separi când s-au înmulțit prea tare, pui ananas la prins și sâmburi de avocado la încolțit? Atunci știi ca aceste treburi, deși extrem de plăcute și relaxante, produc destulă dezordine.

De obicei facem toate aceste lucrări fie în bucătărie, fie pe balcon, esențial este ca suprafețele să se poate spăla rapid, sau să poată fi protejate de folii, pe care apoi le aruncăm.  Pentru unelte, ghivece, vase și rezerve de pământ, ne trebuie un mic colț special, de preferat separat de alte activități. Uite o idee aici, tot cu rafturi și dulapuri metalice, pentru organizare simplă și durabilă:

Spațiu de gătit la exterior

Gătitul pe terasă în timpul verii te scutește de aerul supraîncins și mirosurile captive dintr-o bucătărie clasică. Atât timp cât nu îți deranjezi vecinii, iar felurile preparate nu necesită gătire complexă, probabil că o mini-bucătărie ca aceasta ar fi perfectă.

Un blat, un aparat electric de gatit si o chiuveta creeaza o mini-bucatarie de vara in balcon. Sursa imagine: https://www.flickr.com

Produse recomandate in magazin.sporulcasei.ro

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter si primesti 1 ebook gratuit si 5% reducere la prima achizitie din magazin.sporulcasei.ro

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!