Bad Blumau, o statiune climaterica cu arhitectura in armonie cu natura

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Comparat cu Gaudi, datorita liniilor curbe si elementelor naturale folosite in proiectele sale de arhitectura, Friedensreich  Hundertwasser credea cu tarie ca liniile drepte sunt “lipsite de Dumnezeu si imorale” si reprezinta “ceva trasat in mod las cu o rigla, fara implicarea vreo unui sentiment”. Desi si-a castigat notorietatea ca pictor, austriacul este cel mai bine identificat cu operele sale arhitectonice, asupra carora si-a indreptat atentia din 1950 pana la moartea sa, in anul 2000.

Cladirile proiectate de el sunt o pledoarie pentru viata, diversitate si creativitate si un manifest impotriva arhitecturii monotone, sterile si rationale, care, credea el, sunt cea mai importanta sursa a mizeriei umane.

Preocupat de viata sterila si monotona din orasele moderne, a scris si a publicat eseuri despre “inverzirea oraselor”, oferind drept solutie gradinile pe verticala, devenite intre timp realitati ale zilelor noastre.

Bad Blumau este une dintre cele mai cunoscute creatii ale sale si este un orasel-statiune din Styria, Austria. Oraselul reflecta toate principiile creatoare ale lui Hundertwasser , incorporand toate caracteristicile unui spa de lux si liniile indraznete ale unei opere de arta vii. Parcul termal a fot inaungurat in 1997 si inglobeaza fatade viu colorate, acoperisuri verzi si nici macar o singura linie dreapta!

Conceput ca un oras cu diverse cartiere, spa-ul circular este inconjurat de facilitati precum piscina, dusuri, zone de luat masa, zone de cazare etc, care se intind in jurul sau, ocupand in mod natural spatiul, atat pe orizontala cat si pe verticala. Fatadele sunt vesele, vopsite colorat sau smaltuite cu petice de caramida sau sidef si se continua armonios cu acoperisurile verzi.

Coloanele par sa iasa din pamant si sa sprijine cladirile, tavanele duc cu gandul la cerul liber, iar culoarele de trecere par poteci serpuite, strajuite de pietre, exact ca in natura.

bad-blumau-spa1

bad-blumau-spa2

bad-blumau-spa3

bad-blumau-spa4

bad-blumau-spa5

bad-blumau-spa6

bad-blumau-spa7

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.