Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Avantajele unui proiect de casă individuală: exemplu de valorificare a unui teren îngust

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

De fiecare dată când am prezentat un proiect de casă individuală pe Sporulcasei.ro, printre primele paragrafe se află ideea centrală a proiectului: clientul a cerut/dorit… proiectul trebuie să îndeplinească un număr de … dorințe/criterii, etc.

Pe un lot de teren generos, poți alege dintre nenumărate modele de case: singurele probleme sunt de gusturi, compartimentare și buget. Pe un teren îngust, tipic pentru zonele urbane și periurbane, provocările pentru client și arhitect se înmulțesc. Compartimentarea, orientarea camerelor, regimul de înălțime al zonei, intimitatea, prezența luminii, capătă importanță mult mai mare.

Acest proiect ne arată nu numai cum se pot valorifică atuurile unui teren de 10 metri lățime și 70 lungime, dar și cum se pot acomoda elegant 2 familii de vârste diferite, cu preocupări diferite.

 Un proiect frumos așezat în teren, pentru 2 familii care își respectă intimitatea

Terenurile din zonele urbane și periurbane sunt o provocare datorită formei alungite în adâncime. Motivele sunt evidente: fiecare teren trebuie să aibă deschidere la stradă și acces la utilități.

Acolo unde regimul de înălțime nu pune probleme, soluția este adesea casă cu 2 – 3 nivele, de formă pătrată, amplasată în mijlocul sau la extrema dinspre stradă a proprietății.

Aici însă regimul de înălțime este mic, ceea ce a dus la valorificarea spațiului pe orizontală:

  •  Parterul găzduiește apartamentul cu 3 dormitoare al familiei tinere
  •  Mansarda parțială găzduiește apartamentul cu 1 dormitor, dar generos compartimentat, al familiei mai în vârstă.
  •  În zona intrării în casă se află casa scării, care asigura intimitatea apartamentului de la etaj. Astfel, cele 2 familii se pot reuni doar dacă au nevoie.

Case moderne: spațiu și compartimentare individualizate

Arhitectura zilelor noastre este expresia libertății, poate uneori exagerate.  Dacă la exterior libertățile sunt îngrădite (cu înțelepciune!) de prevederile de urbanism, interiorul poate fi compartimentat și adaptat fără restricții. Pentru a combina perfect restricțiile cu dorințele și pentru a obține cele mai bune proiecte modele de case ai nevoie de proiectanți și designeri talentați și cu experiență.

La acest proiect, aspectul de vagon este îndepărtat prin jocul acoperișurilor și al pergolelor, teraselor însorite și amplasarii ferestrelor care rup monotonia fațadelor și luminează generos interioarele.

 

Curțile mici – prelungiri ale interioarelor

Un alt element specific zonelor urbane sunt curțile mici. Însă  odată ce ai ieșit din logica căsuței cu straturi de flori, posibilitățile sunt nelimitate: straturi înălțate, leagăne, terase, pergole, jardiniere, etc.

În acest caz, forma alungită a clădirii a permis amplasarea camerelor astfel încât toate să aibă deschidere spre curtea însorită. Mai mult, terasele ajută la trecerea lină din interior spre exterior și creează un spațiu tampon în care familiile se pot reuni. Iar ferestrele largi și ușile de sticlă amplifică senzația de trecere liberă dintre exterior și interior.

 

Posibilități de amenajare fără limite

Proiectele de case moderne care răspund corect la întrebarea “de ce” răspund implicit la problemele de amenajare. Dacă la toate propunerile arhitectului și dorințele proprietarului se atașează întrebarea “de ce”, veți crea împreună un spațiu integral personalizat, cu rost și logică, integrat în viața familiei de zi cu zi.

În compartimentarea acestei case se observă ușor preocupările familiei, dar și grija de a separa spațiile private de cele publice, plăcerea de a folosi spațiul verde al grădinii, precum și împărțirea clară dintre spațiile celor 2 familii.

Sursă imagini: 1desing.ro.

 

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.