Amenajarea unei bucătării moderne: din showroom în centrul vieţii tale

Tendinţa actuală în amenajarea unei bucătării moderne este de a crea un spaţiu pentru gătit, dar şi pentru a fi expus, pentru familia reunită, dar şi pentru interactivitate şi entertaiment, pentru a încorpora toate funcţiunile esenţiale, dar şi pentru a crea un design unic, marcant. Bucătăria modernă poate încorpora orice stil doreşti, fără restricţii, dar cu anumite reguli.

Dacă reamenajezi şi ai nevoie de câteva idei de pornire, acesta este materialul potrivit să-ţi faci o idee despre viitoarea ta bucătărie. Stabileşte elementele de bază de acasă şi lasă pentru showroom doar elementele mai puţin importante.

Indiferent de formă, dimensiunea şi locul unde o amenajezi, poţi folosi şi aceste idei de amenajare a unei bucătării moderne.

Câteva reguli: scheme de organizare pe orizontală şi pe verticală

Dacă ţinem seama de importanţa ei şi de obiceiurile familiei moderne, active, nu e de mirare că bucătăria a fost disecată pe înălţime şi pe lăţime, i s-au alocat roluri şi zone, i sau atribuit forme şi culori, s-au creat chiar diagrame pentru a ne ajută să decidem cel mai bun aranjament pentru nevoile şi spaţiul de care dispunem.

În ciuda tuturor acestor încercări de standardizare, astăzi, mai mult că niciodată, bucătăria nu mai are nimic tabu. Bucătăria modernă este un mix&match de orice ne dorim: mobilier clasic, din lemn masiv şi elecrocasnice controlabile prin WiFi, blaturi turnate din materiale compozite alături de rafturi cu aspect industrial, spaţii de luat masă comode, în stil rustic, sub corpuri de iluminat luxoase.

Aceste 2 scheme de amenajare îţi oferă un puncte de pornire în proiectul viitoarei tale bucătării, dar ai grijă să păstrezi un loc şi pentru lucrurile care te definesc.

Bucataria – scheme de organizare pe orizontala
Bucataria – organizare pe verticala

Măsurători de bază: siguranţă şi folosirea eficientă a spaţiului

Într-o bucătărie bine organizată, indiferent de forma ei, triunghiul de lucru (aragaz, chiuveta, frigider) se întinde pe maxim 6 – 7 metri liniari. Asta oferă suficient spaţiu pentru a lucra în siguranţă, fără a ne obligă să parcurgem cu alimentele sau resturile pe distanţe mari.

Fii atentă şi la circulaţii. Oriunde creezi un culoar cu mobila şi electrocasnicele, asigură-te că acesta este de minim 80 – 100 cm, altfel nu te vei putea mişca în siguranţă.

Lasă-ţi un spaţiu numai pentru pregătit alimentele. De obicei acesta este blatul dintre chiuvetă şi aragaz, şi este recomandat să aibă măcar 80-100 cm lungime şi să fie păstrat liber în permanenţă.

Înălţimea blatului este ideal să fie ajustată la înălţimea soldului celui care găteşte mai des, pentru a lucra cu braţele îndoite lejer şi umerii relaxaţi. Dacă eşti o persoană mai înaltă, cere mobilier cu picioare ajustabile.

Dulapurile suspendate pornesc de obicei de la 50 cm deasupra blatului. Dacă le faci pe comandă, nu te sfii să probezi înălţimea înainte de montajul la locul stabilit. Foloseşte spaţiul până sus: fie faci dulapuri până la tavan, fie foloseşte spaţiul de deasupra lor ca pe un raft.

Ce face casă, acasă. Amprenta personală în amenajarea unei bucătării moderne.

Organizarea este primul element de diferenţiere.

Pe locul doi sunt texturile şi culorile. Mobilierul, pardoselile, perdelele, covoarele, proporţiile dintre suprafeţele lucioase şi cele mate, dintre spaţiile de depozitare închise şi cele deschise… toate fac diferenţa dintre o bucucatarie expusă într-un showroom şi una reală.

Tips&tricks pentru alegerea perdelelor.

Apoi vin la rând decoraţiunile şi accesoriile: iluminatul, covoarele, ceasul, tablourile, feţele de masă, vesela, tacâmurile, plantele.

Şi apoi vin la rând bunătăţile pe care le vei împărţi în fiecare zi cu cei dragi.

Strat după strat, zi după zi, bucătăria devine tot mai mult a ta: lumina, culorile, texturile,mirosurile – tot ceea ce îţi încânta simţurile şi îţi definesc starea de bine, care se simt si te atrag în fiecare zi după ce ochii nu mai urmăresc liniile perfecte ale mobilerului şi aliniamentul gresiei.

Pentru o bucătărie modernă plănuieşte cu atenţie, dar lasă loc şi pentru improvizaţie şi joc, pentru primul tablou al fiicei şi desenele juniorului. Pentru un covor vintage adus din concediu şi faţă de masă din cânepă lăsată moştenire de bunica. Lasă loc pentru viaţă de zi cu zi.

Explorează şi inspiră-te!

Bucătării prezentate în secţiunile Design Interior şi Proiecte case :

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.