Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Amenajarea dormitorului: importanța unei idei centrale de design

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Amenajarea dormitorului nu se rezumă doar la pat, draperii și culoarea pereților: este foarte important să existe o temă centrală de design.

Când vrem să scriem un material nou despre amenajarea unei camere, prima sursă de inspirație sunt proiectele de case sau de amenajări interioare pe care le-am publicat deja pe Sporul casei. Designeri cu experiență a creat decoruri “cosy” pentru clienții lor, oferinde-ne tuturor o serie aproape nelimitată de idei pentru fiecare cameră.

Desigur, dorințele și imaginația proprietarilor sunt întotdeauna cu punct de plecare foarte bun, dar chiar și acolo unde acestea s-au rezumat la tipul de întrerupător și culoare favorită, designerii de interior au venit cu niște propruneri spectaculoase, de inspirație pentru noi toți.

Un dormitor comod înseamnă pentru fiecare altceva. Dacă pentru unii patul este singurul lucru important, pe principiul “în dormitor se doarme”, pentru alții decorul, culorile, materialele, lumina, unele modele deosebite de covoare sau corpurile de iluminat  cu design special sunt esențiale pentru crearea unei stări (de bine) și odihnă.

Adesea singura diferență între un dormitor banal, cu pereți uni, fără pic de personalitate și un dormitor care te încântă este o idee bună, pusă în practică foarte simplu și nu neapărat costisitor. 

Tapet cu efect de acuarelă și pat cu perne suspendate

apartament amenajat de MISO Architects - dormitor matrimonial

Această cameră are o formă atipică, cu colţuri ascuţite şi dimensiuni reduse, dar compensează prin faptul că are acces în terasă şi o privelişte plăcută. Din cauza formei neregulate, patul părea că nu își vă găsi locul în cameră, dar designerii au găsit soluția ocupând cât mai puțin loc pe pardoseală. S-a realizat pe comandă un pat cu cadrul exact pe dimensiunile saltelei şi s-a suspendat pernele de sprijin pe o bară de lemn la nivelul peretelui.

Camera nu este foarte mare, totuși aici sunt integrate și niște dulapuri încastrate, cu uși oglindă, care creează acel efect de mărire a spațiului. Un alt avantaj al camerei este accesul la terasă și ferestrele mari. Petele de culoare din încăpere sunt noptierele-decor galben strălucitor. 

Tapetul cu model de acuarelă în degrade îmbracă peretele de accent al încăperii şi se completează perfect cu suspensiile şi noptierele galbene.

Un dormitor masculin, cu cărămidă aparentă și birou încorporat

Miso Architects amenajare apartament 2 camere - dormitor (13)

Acest apartament face parte dintr-un imobil vechi din București și a fost renovat integrând în design elementele “istorice”, cum ar fi cărămida originală. În dormitor regăsim cărămida aparentă şi aceleași lamele de lemn folosite și în restul apartamentului, dar de data aceasta pe un perete cu finisaje atent îmbinate pentru a îngloba tăblia patului tapiţat, totul frumos pus în valoare de două suspensii cu lumină direcţionată deasupra noptierelor.

Biroul este o piesă foarte importantă a amenajării acestui dormitor. Pentru a crea zone de depozitare şi a utiliza glafurile ferestrelor cât mai eficient, s-a extins zona biroului în sus către geamuri, iar latura opusă a acestuia se termină printr-o băncuţă cu multiple utilizări posibile.

Un dormitor mic și intim, parte a unei garsoniere open space

Miso Architects_studio traditional romanesc living 3

Camera acestui apartament studio de 41 mp a fost transformată vizual în două spaţii – cel de zi şi cel de noapte – cu ajutorul unui ansamblu ingenios care conţine patul, biblioteca şi multiple spaţii de depozitare. Astfel s-a realizat o structură pe care a fost amplasată salteaua, iar placarea tapiţată în stil Chesterfield are rolul de tăblie a patului.

Biblioteca din faţa acestuia a fost astfel dimensionată cât să poată găzdui albumele şi obiectele decorative ale beneficiarei, iar aceasta se continuă cu o băncuţă foarte practică. Scările ansamblului delimitează zona de somn, fiind în sine spaţii de depozitare, iar toată construcţia căpăta intimitate cu ajutorul draperiei care închide vizual.

Dormitor cu elemente de alamă

amanajare apartament cu elemente de alama

Alama este un material neobișnuit pentru amenajări interioare, dacă nu este vorba despre instalații sanitare, dar iată că în acest apartament al unei creatoare de bijuterii este folosită cu mult succes. 

În dormitorul matrimonial, alama este prezentă  în 2 ipostaze inedite. În mijlocul dulapurilor încastrate ce formează garderoba se află zona de toaletă, formată din oglindă și un dulap cu sertare. La un dulap obișnuit, te-ai aștepta ca alama să fie folosită la mânere și balamale, dar aici este folosită pentru a placa fețele sertarelor, discret și elegant tot odată. Tot din alamă este și corpul de iluminat sub formă de lupă de lucru de deasupra patului.

Când priveliștea este decorul: dormitor minimalist, cu pereți albi

casa pe un ginur nivel, dormitorul matrimonial

Când amplasamant clădirii îți permite, iar proiectul include suprafețe vitrate mari, termoizolante, priveliștea de afară în continuă schimbare poate deveni decorul dormitorului tău în timp ce amenajarea propriu-zisă se poate limita la strictul necesar.

Camera se poate însufleți și la interior cu ajutorul unei lenjerii de pat poate a unui obiect de artă în plus, dar dată fiind legătura strânsă cu exteriorul, soluția aleasă mai jos pare perfectă.

Zona de noapte pentru liniște și relaxare

Miso Architects amenajare moderna apartament Bucuresti dormitor 1

Zona de noapte din acest apartament cuprinde dormitorul matrimonial, o baie, un dressing și un hol. Atmosfera plină de serenitate este sugerată de tapetul minunat, fotoliul comod și spațiul aerisit.

Patul și anexele sunt singurele surse de culoare din acest dormitor

casa ingusta dormitor matrimonial

Poate pentru că este orientat spre vest –  vezi aici cât de importantă este orientarea camerei pentru culorile folosite la interior – această cameră are o temă simplă, în nuanțe marine. Camera este orientată spre vest, așa că va fi favorizată de lumina auriu-roșiatică a apusurilor, ce va scoate în evidență toate nuanțele blânde ale decorului marin. 

De asemenea, remarcăm că aici accentul s-a pus pe decorațiuni, nu pe amenajarea în sine, pentru care s-a optat pentru pereți albi și ferestre mari pentru maximizarea luminii.

Concluzie

În concluzie, este mai bine să ai o temă în minte atunci când decorezi. Culorile, stilurile și preferințele personale nu prea au sens altfel, și chiar risca să ducă ideea de amenejare înspre kitch. 

De asemenea, după cum se observă de aici, dormitoarele nu sunt doar despre saltea, pat și dulap de haine. Dacă îți propui să te relaxezi în dormitor, lumina, tematica, un tapet special, un balansoar sau un covor anume, pot aduce un în decor mai mult decât se vede la o prima vedere.

balansoar living

Un element in plus de relaxare in dormitor: Balansoarul

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!