Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Altoirea pomilor: tehnica altoirii in coroana

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

De cate ori am cerut ajutor la cei din jur despre altoirea pomilor fructiferi, am primit raspunsuri care variau de la “trebuie sa ai mana buna ca sa se prinda altoiul”, pana la “trebuie specialist”. Raspunsurile implica o usoara suspiciune si nesiguranta, chiar si la unii dintre cei mai experimentati gradinari, iar printre incepatori este una dintre cele mai dificil de abordat sarcini  din gradina.

Motivul pentru care am continuat sa cautam informatii este ca am tot plantat de-a lungul anilor pomisori cumparati din surse diferite, care nu au evoluat asa cum ni s-a promis, asa ca am decis sa le schimbam soarta.

Un alt motiv ar fi vreo doua soiuri foarte bune de mar si unul de prun din gradina bunicilor mei – instrainta intre timp – si pe care nu le-am mai gasit nicaieri ca sa le pot planta la noi.

Asa ca am decis sa invatam mai multe despre altoirea pomilor si am cautat informatii, online si prin carti, iar cele mai clare indrumari le-am gasit in cartea Inmultirea plantelor de Enrica Boffelli si Guido Sirtori.

O parte dintre ele le-am notat si pentru voi, pentru a va face o perere despre calitatea informatiilor si a vedea cat de usor este sa altoiesti. Fiecare pas al lucrarilor este evidentiat si cu imagini, pentru a va usura munca.

Generalitati despre altoirea pomilor

Altoirea este tehnica cea mai simpla, mai rapida si mai sigura de obtinere a fructelor si florilor dorite (altoirea se practica si pe arbori ornamentali). Radacina este furnizata de planta cea mai puternica si robusta, iar partea aeriana provine de la planta ale carei fructe sau flori vrem sa le regasim in gradina noastra.  DAR, ambii indivizi trebuie sa apartina aceleiasi specii.

In punctul de fuziune a celor 2 plante se formeaza initial o cicatrice, dupa care apare un calus pare permite trecerea sevei dintr-o parte in alta.

Copacul pe care se face altoirea se numeste portaltoi si are functia de a absorbi apa si nutrientii din sol, in timp de al doilea individ, care se va lipi de primul, se numeste altoi si are sarcina de a prelucra substantele nutritive prin intermediul frunzelor si permite formarea fructelor dorite.

Chiar daca traiesc impreuna, cei doi indivizi, daca ar fi lasati liberi, si-ar relua propriile particularitati.

Vezi care sunt cele 10 unelte de gradina indispensabile gospodarului

Tipuri de portaltoi

Portaltoiul trebuie sa fie obtinut din seminte.

 • Portaltoi salbatic – crescut spontan, in natura. Daca gasiti in gradina dvs un astfel de copacel, ar trebui sa stiti sa exista horticultori care considera ca acesta este cel mai bun tip de portaltoi, datorita faptului ca este perfect adaptat conditiilor din zona si mult ma viguros din cauza aceasta.
 • Portaltoi franc – cand samanta provine de la o planta cunoscuta si este cultivata de dvs, in gradina.

Alegerea altoiului

 • Altoiul trebuie sa provina din exemplare sanatoase de pom, din partea coroanei care este cea mai productiva
 • Cele mai folosite altoiuri sunt cele lemnoase, desi exista tehnici de altoire care folosesc materiale semilemnoase sau chiar ierboase (muguri).
 • Altoiul ideal are un an de viata, adica a crescut in perioada verii si este recoltat pentru altoire in primavara urmatoare
 • Conditia esentiala pentru a se prinde este ca la recoltare altoiul de fie in repaos vegetativ. De aceea perioada cea mai buna pentru recoltare este decembrie – februarie, cand lemnul este bine copt si mugurii fermi. Ramurile trebuie desprinse de pe planta mama in zilele uscate.
 • Dupa recoltare, ramurile se infasoara in hartie de ziar si se uda, apoi se depoziteaza in frigider.

Cand se face altoirea

Ideala este perioada martie-septembrie, cand portaltoiul este in vegetatie, cu exceptia lunilor fierbinti de vara. Temperaturile blande favorizeaza aportul constant de seva dinspre radacina si permite dezvoltarea mugurilor.

In perioada imediat urmatoare se urmareste lucrarea, pentru a o putea repeta in caz de esec. In cazul altoirii cu material lemnos, reusita va fi confirmata de dezvoltarea mugurilor. Cand noii lastari au ajuns la 10-12 cm, alegeti-i si pastrati-i doar pe cei mai vigurori. Intre timp, veti fi desfacut legatura, pentru a nu stanjeni hranirea altoiului si cresterea noii plante.

Tehnica altoirii in coroana, pas cu pas

 • Se aplica cand se taie complet un trunchi sau o creanga si este recomandata pentru toti pomii fructiferi, in special la cei care se desprinde foarte usor scoarta, pentru speciile cu frunze vesnic verzi si speciile ornamentale cu coaja gorasa.
 • Se poate efectua pe toata perioada vegetativa, din februarie pana in septembrie, exceptand perioadele foarte calde din timpul verii.
 • Un mare avantaj este ca se poate executa chiar pe tulpini si trunchiuri de mari dimensiuni – diametre de peste 30 cm – ceea ce inseamna ca puteti revitaliza usor un copac nu prea productiv din gradina.
 • Aceasta altoire se face atunci cand scoarta se desprinde usor si portaltoiul a inceput cresterea vegetativa de primavara.  Se utilizeaza ramuri altoi recoltate in timpul iernii si pastrate la frigider.
 • Trunchiul sau ramura portaltoiului se taie cat mai drept si se fasoneaza usor cu cutitul.
 • Altoiul poate avea o lungime de 10-15 cm si trebuie sa aiba 3-4 muguri – foto 1.
 • Ramura altoi se fasoneaza cu grija in forma de „bot de stiuca” – taietura oblica mica pe o parte si mai pronuntata pe cealalta – foto 2. Partea cu taietura mai pronuntata se va lipi de trunchiul portaltoiului, dar locul va fi pregatit in prealabil prin indepartarea usoara a scoartei, cu ajutorul unei mici incizii – foto 3 si 4.
 • Scoarta nu se va indeparta de tot, ci se va aseza peste crengutele altoi, apoi se trece la fixarea crengutelor cu o legatura stransa si acoperirea lucrarii cu mastic – foto 6.
 • La final, altoiurile se vor taia la aceeasi inaltime – vezi imagini mai jos.
tehnica altoire - pregatire lastari

1. Pregatire portalotoi si ramuri altoi

tehnica altoire pasul 1

2. Portaltoi bine netezit si altoi taiat in „bot de stiuca”

tehnica altoire pasul 2

3. Se face incizia in scoarta portaltoiului, cu grija, si se desprinde usor coaja

tehnica altoire pasul 3

4. Se desprinde scoarta usor si se introduce noua ramura

tehnica altoire pasul 4

5. Dupa inserarea ramurilor si legare, acestea se taie la aceesi lungime

tehnica altoire - pasul 5

6. Operatiunea se incheie cu intinderea masticului, pentru a nu permite intrarea aerului si a apei.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

3 comentarii la „Altoirea pomilor: tehnica altoirii in coroana”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.