Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

Alternative la gazon pentru o grădină plăcută cu întreţinere simplă

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Dacă semănarea şi întreţinerea gazonului ţi se par treburi prea complicatale, ori expunerea curţii tale sau compoziţia solului fac imposibilă instalarea acestuia, iată mai jos câteva alternative la gazon pe care le poţi instala, singure sau combinate între ele, pentru a obţine o curte organizată, plăcută şi cu întreţinere simplă.

Aşadar, ce alternative la gazon avem?

Gazonul artificial

Gazon artificial sau (astro)turful se referă la acelaşi lucru: un covor cu iarbă sintentică, permeabil la apă, care poate fi instalat oriunde. Are diferite texturi şi lungimi ale firelor, dar aspectul general este unul plăcut, uniform.

Se fabrică din nylon, polietilenă sau polipropilenă şi există diferite calităţi, destinate diferitelor tipuri de trafic. Există variante pentru interior şi pentru exterior, aşa că aveţi grijă să cereţi ce trebuie.

Printre calităţile sale se pot număra: instalarea rapidă, rezistenţă la foc, drenajul, antistatic, anti-alunecare.

Gazon artificial instalat pe marginea piscinei

Mulci sau scoarţă decorativă de copac

Mulciul ne permite să fim creativi şi eficace în acelaşi timp: reţine umiditatea în sol şi buruienile sub control, protejează împotriva eroziunii, protejează rădăcinile şi reţine căldura soarelui.

Dacă grădina ta are amenajări cu piatră şi/sau straturi de flori, mulciul este o soluţie perfectă pentru a umple spaţiile dintre ele. Cele mai folosite tipuri sunt pe bază de scoarţă de copac sau cipsuri de lemn.

Există inclusiv variante coloarte, aşa că poţi face adevărate covoare din mulci. Desigur, mai există şi varianta foliei de mulcire, dar nu este nici pe departe la fel de plăcută ochiului.

Zona de gazon delimitata prin pavele de zona cu mulci

Pietriş decorativ

Pietrişul este o altă alternativă eficace şi decorativă la gazon. Îl vedem adesea în jurul obiectivelor mari şi greu de întreţinut, gen supermarketuri şi benzinării, dar îl putem folosi cu rezultate bune şi în curte, atât timp cât spaţiul pe care îl ocupă este delimitat de o bordură, altfel pietrişul se va risipi în toată grădina.

Există pe piaţă într-o varietate mare: de la pietriş de rău până la spărtură de piatră naturală, ceea ce îţi poate da idei în ceea ce priveşte combinaţiile de culori şi texturi.

Pietrişul mai are şi alte avantaje, pe lângă cele estetice: nu atrage nici un fel de vietăţi, nu lasă buruienile să crească şi nu se descompune.

Principalul dezavantaj este că se scufundă în sol cu timpul, în special în zonele intens circulate.

Alee marginita de spartura de piatra, gard viu buxus si mulci din scoarta de copac. Sursa imagine: Symmetrica.

Fâneaţă

Dacă ai aşa ceva în grădină, nu trebuie decât să o întreţii: coseşte de cel puţin de 2 ori pe vară. Dacă o vei cosi mai des, vei avea pare de iarbă moderată ca înălţime şi foarte moale toată vara, dacă plouă destul, sau o pajişte pârjolită de soare, dacă este secetă.

Dacă urmăreşti să vezi şi toate florile specifice verii – bumbişori, sânzâiene, clopoţei, cimbrişor, etc, şi nu te deranjează toată pleiada de buburuze şi gâzuliţe amatoare de polen, atunci îţi recomand o cosire în iulie-august şi, dacă este cazul, una de toamnă.

Dacă nu ai fâneaţă şi vreţi să o plantezi, atunci discută cu un horticultor cu experienţă, pentru a-ţi face un amestec de seminţe de iarba asemănător fâneţelor. Se vor adaugă şi seminţele venite din vecini şi vei obţine o pajişte bogată şi frumoasă.

Plantele din soiurile sedum

Plantele sedum sau suculentele sunt folosite pe scară largă la acoperişurile verzi extensive, pentru că presupun foarte puţină întreţinere, rezistă bine la secetă şi nu necesită tundere.

Se simt bine atât pe sol cât şi pe aranjamente de piatră. Se prind foarte uşor: este suficiet un fir pus în pământ umed şi în câteva luni planta începe să se înmulţească exponenţial, acoperind rapid solul.

Sunt foarte delicate şi rezistente, iar în perioada de înflorire oferă şi ele o bogăţie de floricele galbene, albe sau roz.

Sedum.

Decorul deşertic

Are nevoie de expunere îndelungată la soare, aşa că fii atent la poziţionarea grădinii, dar şi la cantitatea anuală de precipitaţii. Cactuşii este bine să fie în ghivece, pentru a-i putea muta la interior în perioada rece a anului. Şi de asemenea foarte important: să-ţi cunoşti suficient de bine cactuşii pentru a şti ce temperaturi şi schimbări climatice suportă fiecare.

Poţi opta pentru o combinaţie de cactuşi şi arbuşti, pentru ca atunci când cactuşii vor lipsi din decor, să rămână arbuştii verzi.

Ierburile decorative

Le-ai văzut măcar o dată şi probabil cea mai răspândită varietate este iarba bicoloră. Sunt plante perene, deci nu trebuie să le însămânţezi anual, cresc în tufe spectaculoase, majoritate mai înalte de 20-30 de cm.

Se înmulţesc prin rădăcini, deci vei constata în câţiva ani că micile fire plantate iniţial s-au transformat în tufe care trebuie separate. Se întreţin uşor şi rezistă bine atât la soare, cât şi în zone semi-umbrite.

Ierburi decorative: Iarba de aur japoneza, iarba de pampas si iarba bicolora

Arbuşti decorativi

Gutui japonez, liliac, liliac de vară, magnolie, conifere pitice, corn, hibiscus, hortensia, laur, weigela, forsythia…Orice arbust îţi place şi se dezvoltă un pic haotic, un pic dezordonat, dar are momentul lui de înflorire magnifică, este perfect.

Adaugi mulci în jurul tulpinii şi nu ai grija buruienilor. Are textură, volum, culoare şi parfum şi cel mai adesea nu are nevoie de nici o îngrijire – cel puţin nu mai mult de o toaletare de primăvară.

Intrare in casa marginita de arbusti decorativi.
Un colt de gradina Zen, cu alee de pietris, pietre decorative, arbusti, ierburi si mulci din scoarta.
Un “parau” din pietre, cu arbusti, ierburi sedum, si flori salbatice. Aceasta este o solutie foarte buna si pentru gradinile cu multa apa.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Magazin Sporulcasei.ro:

Intreaba Specialistul

INTREABA SPECIALISTUL

VEZI INTREBARILE

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter si primesti 1 ebook gratuit si 5% reducere la prima achizitie din magazin.sporulcasei.ro

2 comentarii la „Alternative la gazon pentru o grădină plăcută cu întreţinere simplă”

  1. Este bine cä se ocupä cineva de grädina noasträ.
    Un arbust cu flori albe,ca cel din reclamä as dori si eu.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre grădinărit la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu idei pentru amenajarea grădinii.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!