AIRPOP. Un nou nume pentru polistirenul expandat, sau despre aerul care ne protejează 
0 comentarii

Polistirenul a fost descoperit în 1839, iar în 1954 a apărut polistirenul expandat, pe care îl cunoaștem cel mai bine ca și material izolator și care este denumit în numeroase feluri de-a lungul și de-a latul lumii: EPS, stiropor, styrofoam, polyfoam, etc, funcție de cine îl produce și regiunea unde se comercializează.

Pentru că în esență este vorba despre același produs peste tot în lume, la inițiativa EUMEPS (Asociația Europeană a Producătorilor de Polistiren Expandat), EPS sau polistirenul expandat se va numi AIRPOP.

Noua denumire reflectă în primul rând faptul că este 98% aer. Ceilalți 2% sunt formați din materialul sintetic care expandează până la de 50 de ori volumul inițial și care este reciclabil de până la 7 ori.

Datorită compoziției sale 98% aer, polistirenul expandat sau AIRPOP are o greutate foarte mică, se poate tăia și monta cu mare ușurință, iar multitudinea de aplicații numai din domeniul construcțiilor se poate vedea aici. Faptul că îl putem folosi în construcții într-o gamă atât de variată de aplicații, îl face foarte important în procesul de economisire a energiei, atât în facturile individuale, cât și la nivel global.

[display-posts id=”8067, 7846″ image_size=”large” wrapper=”div” title=” În legatura cu acest subiect ” wrapper_class=”articole-asemanatoare”]

Pe lângă aplicațiile din domeniul construcțiilor, să ne amintim că îl folosim în fiecare zi pentru a ne proteja (scaune de mașină și căști de bicicletă pentru copii), pentru a ne transporta alimentele reci sau fierbinți sau mărfurile delicate (electronice) și chiar pentru a salva vieți (este folosit și la gențile pentru transportat medicamente și organe). Defapt îl întâlnim atât de des, încât nici nu ne mai gândim la confortul pe care ni-l aduce prin prezența, dar mai ales prin versatilitatea sa

Un element luat adesea în discuție îl constituie problema reciclării polistirenului. Conform informațiilor publicate de EUMEPS, în întreaga lume se produc anual peste 250 de milioane de tone de plastic, folosit intro gamă extrem de diversă de aplicații și produse, lucru care genereazムprobleme majore de reciclare în multe tări. Acest lucru are un impact negativ și asupra polistirenului expandat, deoarece 66% dintre consumatorii europeni familiarizați cu acest material îl considerムo formă de plastic, nociv pentru mediul înconjurător.

Deși aproape o treime dintre consumatori și-au exprimat îngrijorarea privind folosirea polistirenului, foarte puțini sunt conștienți de avantajele utilizării acestuia în construcții sau alte domenii, precum și de posibilitățile de reciclare ale acestuia. Insa, conform datelor EUMEPS, polistirenul poate fi reciclat de pana la 7 ori.

Denumirea AIRPOP a fost deja adoptată în peste 42 de țări din întreaga lume, printre care Statele Unite ale Americii, India, Japonia, Africa de Sud, Australia și aproximativ 30 de țări din Europa.

[display-posts id=”7881, 7950″ image_size=”large” wrapper=”div” title=” În legatura cu acest subiect ” wrapper_class=”articole-asemanatoare”]

Potrivit ROMEPS „AIRPOP este un concept lansat de EUMEPS (Asociația Europeană a Producătorilor de Polistiren Expandat).  Ca asociație a producătorilor de polistiren din România, ROMEPS a intrat în procesul de rebranding al polistirenului expandat, iar redenumirea va fi realizată treptat de către toți producătorii sublicențiați.

Atât la nivel național, cât și internațional, marca AIRPOP poate fi utilizată doar pentru produse care respectă standardele tehnice și de etichetare în vigoare.

Bineînțeles, ne așteptăm ca schimbările să fie făcute și de către distribuitorii de polistiren marcat, însă acest lucru ține exclusiv de alegerea fiecăruia dintre ei, întrucât  denumirea de EPS este una în continuare legitimă și corectă.”

airpop-poster

Mai multe informații sunt disponibile pe www.airpop.com.

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.