Acoperisul unei vechi cladiri industriale a fost transformat in ferma urbana

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Marile orase isi revendica spatiile verzi. Prin marile orase intelegem cetatenii acestor orase. Iar prin a revendica intelegem toate actiunile si mijloacele legale prin care cetatenii incearca sa revina in natura, desi traiesc in mijlocul orasului. Sunt transformate astfel vechi gari, cladiri abandonate, chiar spatii verzi, care sunt plantate cu flori si legume si ofera cetatenilor atat ocupatii cu efecte benefice, cat si o sursa de hrana organica, sanatoasa.

Ferma urbana, ca varianta mai complexa a acoperisului verde si a stratului inaltat, dar si micile gradini individuale proprietate persoanala, au avantaje de necontestat, pe langa produsele de calitate: scad poluarea, absorb apa de ploaie, ofera racoare, imbogatesc experientele umane si indeamna la socializare, educa generatiile viitoare si cresc diversitatea faunei in oras, prin atragerea de insecte si pasari. Adica au efecte inverse fata de urbanizare excesiva din ultimele decenii: poluare, stress, izolare sociala, mancare procesata.

In multe orase din lume, municipalitatile au preluat mesajul de la cetateni si ofera la randul lor terenuri in concesiune, special pentru gradinarit. Sigur, majoritatea parcelelor sunt prea mici pentru a fi sustenabile economic, dar ofera satisfactia lucrului in aer liber, reduc stresul si chiar poluarea in zona respectiva.

Un oras cu o miscare puternica pentru un trai sanatos, este New Yorkul. Aici exista oameni care se ocupa activ de producerea de hrana – legume si fructe – pe acoperisuri, iar numarul de cladiri “afectate” este tot mai mare.

ferma_urbana_pe_acoperis4

O astfel de cladire este Standard Motor Products din Long Island, NY, renovata de firma de arhitectura Bromley Caldari, in colaborare cu Asociatia Brooklyn Grange. Initial o cladire comerciala de 7 etaje, construita in 1919, a fost renovata  pentru a putea gazdui in interior mai multe afaceri mici. Renovarea intregii cladiri a costat peste 10 mil USD si include modificari radicale, care o tranforma intr-o cladire eficienta energetic: ferestre Low-E, lumini LED, sisteme de aclimatizare cu consumuri mici, etc.

Insa cea mai spectaculoasa modificare s-a petrecut pe acoprisul de 3.800 mp. Aici, Brooklyn Grange a adus aproape 500 tone de pamant fertil, pentru a se crea una dintre cele mai mari ferme de acoperis din lume, structura vechii cladiri industriale fiind suficient de solida pentru a sustine greutatea suplimentara.  25 de oameni si o macara au lucrat timp de 6 zile pentru a transforma un acoperis clasic, din placa de beton, in una dintre cele mai mari ferme urbane.

ferma_urbana_pe_acoperis1

Brooklyn Grange, a one acre urban farm where gardeners work around a watertower and airconditioning units

ferma_urbana_pe_acoperis2

Ferma de pe acoperis ofera toate avantajele unui acoperis verde si scade considerabil amprenta de carbon a cladirii.  Ferma de pe cladirea  Standard Motor nu este insa un simplu proiect boem ci este administrata de catre Asociatia Brooklyn Grange pentru profit.

Aceasta are inca o cladire in portfoliu –acoperisul acesteia defapt – si administreaza in total 1 hectar de teren cultivabil. Obtine astfel si vinde anual circa 23 de tone de legume organice catre restaurantele si magazinele  din zona, plus membrii comunitatii Brooklin Grange.

ferma_urbana_pe_acoperis5

ferma_urbana_pe_acoperis6

Succesul lor arata ca solutia este viabila pentru multe cladiri industriale si implicit ca orasele noastre, mari sau mici, pot deveni putin mai sanatoase, iar noi odata cu ele. Asa ca daca aveti prin bloc vreo doamna care a inceput prin a cultiva patrunjel in jardiniera si apoi a continuat pe terenul de langa bloc, nu o blamati si nici nu radeti de ea: chiar daca patrunjelul acela nu ajunge in bucataria dvs, faptul ca el traieste acolo va este benefic si dvs.

ferma_urbana_pe_acoperis7   Vedeti in aceste articole un alt mod de a folosi acoperisul unei scoli din China, pentru sport si recreere si o scoala cu acoperis verde in Paris.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi vesti de la noi oricand scriem ceva nou, sau cand avem o oferta atractiva in magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STOP! Ne-ar plăcea să te revedem!

Înscrie-te la newsletterul Sporulcasei.ro și vei primi ultimele articole despre amenajări, construcții și arhitectură la tine în inbox, plus ebook-ul nostru cu 20 de proiecte de amenajare pe care le poți finaliza într-un week-end.

Bonus pe email: o ofertă surpriză pentru tine la prima achiziție din magazin!