8 carti pentru o gradina rodnica

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Se spune ca ocupatia favorita a gradinarilor in afara sezonului este cautarea si schimbul de informatii despre gradinarit. Internetul este o resursa bogata si cuprinde experientele personale ale multor gradinari amatori, dar cartile raman in continuare o sursa foarte cautata de informatii de specialitate si de obicei sunt scrise de profesionisti si cercetatori.

Rafturile dedicate din supermarketuri si magazinele de profil incep inca din ianuarie sa se umple de pliculete de seminte, unelte si utilaje, dar alegerea nu este intotdeauna usoara pentru ca: nu stim sigur daca ne trebuie o anumita unealta, in ultimii 2 ani nu prea s-au facut rosiile, am incerca cu un solar, dar nu stiu exact cum se face… si multe alte motive.

Sfatul unui profesionist ne-ar prinde foarte bine in astfel de momente, dar cum acestia nu sunt disponibili, sa ne intoarcem la carti: odata cumparate, ne putem duce oricand in biblioteca pentru respectivele informatii, ajutorul si motivatia pe care ni le ofera. Sa vedem asadar, o lista de 8 carti pentru o gradina rodnica.

1. Lucrari de taiere de la A la Z, Czaka Sarolta & Vallo Laszlo

lucrari_de_taiere_A_Z

Volumul se ocupa pe larg de lucrarile de taiere necesare pentru orice pom, arbust si semiarbust din gradina noastra, plus vita de vie. Ne invata despre partile componente ale fiecare plante si functiile lor, toate metodele de taiere practicate, cand si cum se fac, uneltele necesare si apoi este luata pe rand fiecare specie si ni se vorbeste despre ce taieri i se potrivesc cel mai bine.

Dintre pomii fructiferi sunt tratati pe indelete marul, parul, gutuiul, ciresul, visinul, prunul, caisul si piersicul, dar si migdalul, alunul, nucul si castanul. Dintre arbusti sunt descrise taierile necesare la zmeur, coacaz, agris, mur, soc, smochin. Nu sunt neglijati nici arbustii ornamentali, vita de vie are alocat un capitol generos, si in plus, toate lucrarile descrise sunt insotite de imagini explicative.

2. Cultura vitei de vie in gospodarie, Christina Nack

vita_de_vie

Vita de vie o cunoastem cu totii – sunt putine curti fara macar un butuc de vita – iar strugurii si mai ales licorile provenite din acestia ne sunt cunoscute tuturor adultilor. Cultivarea si ingrijirea vitei de vie insa nu este cunoscuta de multi si, pentru unii, este un motiv de a nu planta in gradina misteriosii butuci.

Volumul ofera suficiente informatii pentru a porni la drum cu incredere. Debuteaza cu o mica lectie de istorie a vitei de vie si a vinului si apoi trece la pasii corecti si necesari cultivarii in gospodarie: alegere soiurilor, plantarea, lucrarile solului, ingrasaminte necesare, lucrarile de taiere, alegerea locului in gradina si plantele care ii sunt cele mai bune prietene. Un capitol special este dedicat lucrarilor de protectie, iar ultimul capitol trateaza partea cea mai cunoscuta noua tuturor: recoltarea, prelucrarea strugurilor si sunt oferite chiar cateva retete.

3. Gradina de legume, Helga Voit

gradina_de_legume

Volumul incepe prin a descrie si a ne indemna sa cunoastem tipurile de sol din gradina noastra si cateva sfaturi despre proiectarea gradinii, ne vorbeste apoi despre stratul inaltat si culturile asociate. Uneltele, dar si lucrarile pregatitoare, cum ar fi infiintarea gardurilor si aleilor, precum si a recipientele sau zona pentru facut compost sunt tratate separat.

Din loc in loc, apar informatii de tipul: unde se fac analize de sol, plantele salbatice care ne indica clitatea solului, care sunt cele mai bune ingrasaminte verzi, precum si sfaturi practice, ca acela referitor la ingrasamintele naturale pe baza de urzici, diluarea gunoiului de la pasari pentru a nu arde plantele si metode biologice de aparare impotriva daunatorilor.

Pentru a cunoaste plantele, locul cel mai potrivit pentru cultura, intretinere si recoltare, sunt descrise individual cele mai frecvent intalnite legume , iar volumul se incheie cu descrierea lucrarilor lunare din gradina de legume.

4. Gradina de mirodenii de Megyeri Szabolcs

gradina_de_mirodenii

Completeaza in mod firesc volumul Gradina de legume, dar poate fi utilizat si de catre cei care doresc sa cultive mirodenii pentru a le vinde, de exemplu. Primul pas este proiectarea gradinii, analiza solului si uneltele necesare. Alegerea soiurilor de plante trebuie sa tina cont de ciclul de viata (anuale, bianuale, perene), regimul de crestere si pretentiile acestora cu privire la nutrienti, lumina si apa.

Sunt tratate metodele/tipurile de inmultire specifice fiecarei plante aromatice (seminte, despartire tufa, rasad, butasire) si perioada de recoltare, iar in a doua parte a cartii sunt tratate pe larg toate plantele aromatice: descriere, cerinte de apa, lumina, temperatrura, nutrienti, cultivare si utilizare.

5. Inmultirea plantelor, Enrica Boffelli & Guido Sirtori

inmultirea_plantelor

Seminte, drajoni, stoloni, bulbi, rizomi, divizarea tufelor, butasirea si marcotajul – toate aceste lucrari, facute cu stiinta si pricepere, au puterea magica de a duce viata mai departe si a crea noi plante si sunt tratate amanuntit in volumul de fata. Doua capitole speciale sunt dedicate altoirii, iar volumul se incheie cu o lista a celor mai cunoscute plante de la noi si modurile lor de inmultire.

6. Sere de gradina, Megyeri Szabolcs

Sere_gradina

Serele au ca scop crearea de conditii optime de vegetatie in perioadele de iarna, primavara si toamna. Sunt constructiile care ajuta la scaderea sezonalitatii productiei, la imbunatatirea sigurantei si cresterea calitatii si cantitatii de fructe si legume. Pentru a fi rentabila, trebuie sa stim cum s-o pozitionam, ce tip de sera ne trebuie si pentru ce, ce forma este cea mai potrivita, ce materiale de contructie se recomanda si ce fel de mobilier – daca este necesar.

Pentru ca este vorba despre o sera, si nu despre un solar, va trebui sa avem si un sistem de irigare , unul de incalzire , controlul temperaturii si un sistem de umbrire. Volumul ne vorbeste si despre solurile recomandate si cum se mentin roditoare (fertilizare).

Este detaliat calendarul culturilor in sere si ni se descrie cultura in sera a tuturor legumelor, precum si plantele aromatice si unele flori.

7. Daunatori si agenti patogeni in gradina, Dr. Vetek Gabor si Dr.Nagy Geza

daunatori_si_agenti_patogeni

Plantele in general, dar plantele de la care asteptam roade in special, sunt afectate de diversi daunatori si trebuie protejate pentru a nu risipi munca si investitiile facute in culturi.

Acest volum detaliaza atat bolile si daunatorii fiecarei plante, pom si arbust care ar putea sa creasca in gospodarie cat si semnele dupa care se recunosc aceste boli si daunatori, ce tratamente se aplica, cum si cand, ce intervale de timp trebuie sa existe intre aplicarea tratamentului si recoltare, in ce fel actioneaza pesticidele, inclusiv masuri de protectie a muncii cand se lucreaza cu ele, dar masuri si metode non-chimice de pastrare a culturilor sanatoase.

8. Compostul in gospodarie, de Krafft von Heynitz

compostul_in_gospodarie

Compostul este un compromis minunat intre nevoia de a scapa de resturile organice din gradina si casa si nevoia de a ingrasa pamantul din gradina sau din straturile cu flori. Pe masura ce s-a constatat utilitatea sa, compostul a devenit un locatar de sine statator al gradinii: are un loc al sau, recipiente si unelte speciale, metode si reguli de producere si folosire, s.a.

Volumul de fata face lumina in „stiinta compostului” si ne vorbeste despre ce plante se pun si cum, raportul optim de Carbon si Azot, aciditate, materiale care accelereaza sau incetinesc procesul de compostare, cum se pregateste locul de compostare, acoperirea, intoarcerea, necesarul de apa, oxigenul, etapele de devoltare a compostului si utilizarile sale functie de etapa de devoltare.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.