Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

7 lucruri de verificat înainte de sosirea iernii

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Frigul s-a instalat anul acesta brusc și ne amintește astfel cât este iarna de aproape. Am avut un an atipic oricum, cu pandemie de coronavirus, secetă și recolte slabe și (noi cel puțin) nici nu ne-am dat seama când au trecut 3 sferturi  din el.

Dar iată, octombrie este aici, este din ce în ce mai rece și mai umed – semne sigure că nici iarna nu este departe. În cele ce urmează îți reamintim ce ar fi bine să verifici înainte de a se instala frigul cu adevărat.

1. Centrala și caloriferele

Știi când ai făcut ultima verificare tehnică la centrală? Dacă da și dacă totul a fost în ordine, poți fi liniștit. Mai poți verifica totuși:

  • Presiunea apei din instalația de încălzire – să fie conform specificațiilor din cartea centralei sau din proiectul tehnic. Dacă nu nu te pricepi sau ai îndoieli, sună instalatorul și află de unde și cum se poate regla presiunea apei la centrală.
  • Ai termostat wireless? Verifică dacă mai are baterie și înlocuiește-o dacă este cazul.
  • Ai pornit deja încălzirea și ai constatat că anumite părți din calorifere sunt reci? Este posibil să fie aer în instalație și aerul ar trebui scos. La fel, dacă nu știi cum, sună instalatorul și roagă-l să verifice tot ce ține de instalația de încălzire. Vei intra mai liniștit în iarnă și vei avea consumuri optime.
verificare centrala ariston

2. Detectorul de monoxid de carbon

Spaţiile închise în care funcţionează aparate precum centrale termice, boiler-e, şeminee,  generatoare, s.a. sunt predispuse la acumularea de gaze periculoase, dar surse pot fi şi aparatele de gătit pe baza de gaz metan folosite pentru încalzire, gazele de eşapament acumulate în garajele închise şi coşurile de fum necurăţate.

Poate că înainte de a pune în funcțiune instalațiile de încălzire iarna aceasta, consideri și instalarea unui detector de monoxid de carbon.

Mai multe detalii aici

detector de monoxid de carbon
Exemplu de detector de monoxid de carbon. Cele mai simple modele costa intre 80 si 100 lei.

3. Aparatele de tratare a aerului: umidificator, dezumidificator, purificator

În unele case sau în unele părți de casă aerul poate fi prea uscat, în altele prea umed, în unele zone se formează condens, igrasie și mucegai, în altele nu.

Casele noastre sunt expuse în mod diferit la exterior, camerele sunt folosite în mod diferit, iar umiditatea din aer se comportă și ea diferit, în funcție de temperatură și tipurile de suprafețe întâlnite.

Dacă vrei să vezi în câte moduri te poate afecta umiditatea, studiază răspunsurile de la specialiști de aici.

Dacă știi că problemele cu umiditatea din casă sunt temporare, scoate din debara (după caz): umidificator, dezumidificator ori purificator de aer și vei trece iarna ușor, ca de obicei. Desprăfuiește-le, verifică-le integritatea și testează-le.

Dacă problemele sunt permanente și se repetă iarnă de iarnă, trebuie să apelezi al altfel de soluții, cum ar fi termo și hidroizolarea, poate și schimbarea tâmplăriei.

dezumidificator

4. Reține umezeala la intrare

Odată cu ploile de toamnă începem să cărăm în casă apă și noroi. Un preș suplimenar, absorbant, dar și ușor de curățat este indicat să apară la ușa, pe interior. În caz contrar, mult din umiditatea intrată în casă risca să ajungă în celelalte camere, pe covoare, etc.

În imaginea de mai jos ai o soluție ingeniosa pentru reținerea apei în zona holului: o tavă re bucătărie veche, cu o ramă o ornamentală de lemn și un strat de pietre devine un spațiu sigur pentru papucii tăi plini de apă și noroi. 

tava pentru a retine umezeala la intrare
Sursa imagine: https://www.familyhandyman.com

5. Oprește curenții de aer

Știm că unii dintre noi suntem obsedați să nu ne „tragă curentul”, în timp ce alții nu cred un ruptul capului că așa ceva este posibil.

Cert este că tâmplăria veche poate permite curetilor de aer rece să pătrundă în casă, și implicit aerului cald să iasă. Ambele acțiuni se soldează cu temperaturi scăzute, disconfort și consumuri mari de gaz.

Ce poți face? Verifică tâmplăria, pentru că după ani de folosire s-ar putea să trebuiască ajustată pe ici pe colo și înlocuiește-i garniturile. Aceste 2 operațiuni ar trebui să facă ușile și ferestrele să se închidă etanș, iar tu vei trece liniștit peste orice problemă de curenți de aer. 

garnituri termopan oprire curent

6. Scoate apa de pe instalațiile exterioare

Recoltele s-au cam strâns, gazonul sperăm că l-ai udat cât trebuie toată vara, așa că de acum te poți gândi să strângi, treptat-treptat instalațiile de udat de prin grădină, din 2 motive:

  • În primul rând pentru că altfel se vor umple de noroi, frunze și alte materiale în putrefacție 
  • și pentru că la primele nopți cu temperaturi sub 0, toată apa care îngheață se va dilata și va distruge țevile, coturile, etc.

Presupunem că vrei să le folosești și la anul, așa că strânge-le frumos și depozitează-le în magazie.

Și după ce le-ai strâns pe toate, nu uita să închizi și sursa de apă pentru irigații, atsfel încât să nu mai rămână apă nici pe partea fixă a instalației.

sistem de irigatii inghetat

7. Pregătește utilajele de grădină pentru iarnă

Toată vara le-ai folosit: motocoasa, mașina de gazon, motoferastrau, etc. Acum este momentul să le pregătești pentru iarnă și ar fi bine să-ți amintești sau să reciteșți specificațiile pentru fiecare, altfel, la începutul sezonului care vine te vei duce cu ele direct în service:

  • rezervoarele motocoaselor trebuie golite, dacă nu cumva foloseșți un ulei special, sintetic, care poate rămâne în rezervor mult timp;
  • la fel trebuie golite și rezervoarele mașinilor de gazon, aeratoarelor și scarificatoarelor;
  • dacă folosești utilaje pe baterii, ai grijă că bateriile nu se pot ține oriunde peste iarnă, mai ales dacă este una geroasă;
  • curăță utilajele de orice resturi vegetale sau de ulei și depozitează-le undeva unde nu stau în cale și nici nu se umplu de alte tipuri de mizerii;
  • trece motoferăstrăul pe modul de iarnă, dacă are așa ceva, pentru a-l folosi în siguranță pe vreme rece. 
curatarea motoferastraului Stihl

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.