Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

6 metode de a-ţi răcori casa eficient

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

Există diferite metode de a-ţi răcori casa eficient pe timpul verii: unele mai vechi, dar nu neapărat ineficiente, altele mai noi şi nu neapărat foarte eficiente. Alegerea metodei celei mai potrivite depinde, ca de obicei, de condiţiile de la faţa locului şi informaţiile pe care le deţii. Să vedem o listă de metode de a-ţi răcori casa pe timp de vară. Poţi completa şi tu, la Comentarii, cu metoda ta favorită de răcorire a casei şi motivul pentru care ai ales-o.

1.Obloanele şi rulourile exterioare

Obloane exterioare vazute de la interior

Obloanele şi rulourile exterioare moderne sunt foarte eficiente în a ţine radiaţia solară în afara casei, aşa că eviţi efectul de seră creat de ferestrele descoperite. Din materialul potrivit, acestea contribuie la izolarea termică din zona ferestrei de-a lungul întregului an.

Vezi aici un material despre efectele utilizării rulourilor exterioare.

Avantaje rulouri exterioare Dezavantaje rulouri exterioare
 • Ţin radiaţia solară la distanţă şi oferă intimitate
 • Se pot monta strict la camerele expuse excesiv la lumina solară
 • Previn şi o parte din pierderile de căldură pe timpul iernii
 •  Lumina naturală diminuată semnificativ pe timpul zilei în camera protejată de rulou
 • Dacă pereţii sau plafonul sunt expuşi permanent căldurii şi neizolaţi corect, efectul rulourilor este temporar şi diminuat semnificativ.

2. Ventilatoarele pentru plafon

Ventilatoarele pentru plafon pot fi foarte eficiente dacă sunt instalate corespunzător. Acestea mişcă aerul din încăpere, de obicei de sus în jos, omogenizându-l, iar prin această mişcare oferă senzaţia de răcorire. Există şi ventilatoare cu motor reversibil, utilizabile şi pe timpul iernii (antrenează aerul de jos în sus).

Efectele folosirii ventilatorului sunt cu atât mai bine simţite cu cât clădirea/camera este mai înaltă şi ventilatorul este montat mai sus. În încăperile joase efectele sunt mai slabe, dar creează o briză blândă şi antrenează aerul din diferite părţi ale camerei.

Ventilarea prin evacuarea aerului din încăpere este eficientă cu o condiţie: trebuie să ai o sursă de aer rece, proaspăt, aer cu care se poate înlocui aerul cald viciat.

Truc pentru răcirea aerului, indiferent de tipul de ventilator: plasează în raza de acţiune a ventilatorului un vas cu gheaţă sau cu elemente de răcire similare cu cele din lada frigorifică. Efectul se va simţi imediat.

Avantaje ventilator pentru plafonDezavantaje ventilator pentru plafon
 • Instalare simplă
 • Costuri mici cu energia consumată – mult mai mici decât în cazul unui AC clasic, iar în zonele unde nopţile, dimineţile şi serile sunt reci, suplineşte relativ cu succes aerul condiţionat, până la un anumit nivel al temperaturilor exterioare şi al gradului de încălzire al pereţilor.
 • Odată cu aerul, sunt antrenate şi praful, polenul şi alţi alergeni
 • Nu pot coborî temperatura mai mult decât cea existentă afară şi nu poate trata aerul în nici un fel: dezumidificare, eliminare polen, praf, elergeni, etc.

3. Aparatul de aer condiţionat portabil

Este o alternativă la aerul condiţionat cu unitate externă, incluzând într-o singură carcasă atât compresorul cât şi unitatea de răcire. Este ideal pentru zonele în care este nevoie de AC perioade mici de timp, pentru cei care se mută des sau pentru situaţiile în care nu eşti proprietar.

Este un aparat compact pe care îl foloseşti când ai nevoie, în camera în care ai nevoie, iar în rest îl depozitezi într-o debara. Este la aproximativ jumătate de preţ faţă de AC-ul clasic şi poate avea consumuri semnificative de energie.

Aici oferta de aparate de aer condiţionat portabile si fixe de la Praktiker.

Urmăreşte şi blogul Praktiker pentru materiale utile, precum ghidul de construire a unui adapost pentru iepuri de aici.

Avantaje AC portabilDezavantaje AC portabil
 • Instalare şi utilizare uşoară
 • Mobilitate
 • Poate avea funcţii suplimentare precum: telecomandă, programator, display electronic, dezumidificare, filtre speciale anti-praf sau polen, etc.
 •  Consum semnificativ de energie
 • Eliminarea apei condensate poate fi o problemă: dacă există rezervor, acesta trebuie golit cu regularitate, dacă elimină apă prin furtun, trebuie să îi asiguri o scurgere permanentă, ca şi la aparate clasice.
 • Zgomotul: dat fiind că întreagă unitate de AC se află cu tine în cameră, nivelul de zgomot este un element de care să ţii cont. Alege unităţi cu nivel cât mai mic de zgomot (db).

4. Aer condiţionat clasic

Este cel mai des utilizat sistem de aer condiţionat, atât în  în clădirile rezidenţiale cât şi în cele publice. Sistemul de aer condiţionat este de fapt o pompă de căldură aer-aer, cu randamente (eficienţă energetică) mai mici decât alte tipuri de pompe de căldură: Aer-Apă; – Apă-Aer; – Apă-Apă;  Sol-Apă, etc.

Sistemul AC presupune existenţa unei unităţi exterioare şi cel puţin al uneia sau mai multe unităţi interioare care pot răci şi/sau încălzi aerul interior.

Unitatea exterioară poate fi cuplată şi la o unitate interioară cu conectare la tubulatură, care va încălzi şi/sau răci aerul şi tubulatura va distribui aerul răcit/încălzit în mod uniform în toate camerele în care este necesar. Cu cât sistemul de distribuţie este mai uniform şi mai complex, cu atât efectele nocive asupra ocupanţilor vor fi mai blânde sau nule.

Vezi şi aceste materiale conexe despre sisteme de aer condiţionat:

Avantaje AC clasic Dezavantaje AC clasic
 • Operarea silenţioasă
 • Funcţii complexe de tratare a aerului şi control a unităţii: dezumidificare, tratare de alergeni şi paraziţi(doar prin SERVICE de igienizare), controlul fluxului de aer, etc.
 • Se poate monta oriunde, însă recomandarea este să nu se monteze în zone în care fluxul de aer va creea disconfort pentru persoanele ce stau în acele spaţii.
 • Costurile ridicate de achititie aparat + montaj
 • Necesar de întreţinere periodică
 • Nici un aparat AC nu poate coborî temperatura aerului mai jos de 16˚ şi nici nu o poate urca mai sus de 30˚C, ceea ce înseamnă că pe timpul unei ierni geroase este posibil să nu facă faţă la nevoile de încălzire.

6. Pompa de căldură aer-apă

O alternativă la AC-ul clasic este pompa de căldură aer-apă, care este mult mai eficientă, din toate punctele de vedere. Se instalalează la fel de simplu ca o unitate de aer condiţionat, iar energia produsă poate fi folosită direct, sau poate fi stocată într-un sistem de acumulare.

Funcţionează astfel: compresorul unităţii externe încălzeşte sau răceşte agentul frigorific din interior funcţie de temperatura comandată de tine din termostat. Agentul frigorific răceşte sau încălzeşte rapid apa din sistem, care este livrată către ventiloconvectorare. Acestea joacă rolul unităţii interioare de AC, doar că într-un mod mult mai eficient. Dacă în sistem este integrată şi o unitate de stocare (puffer) eficienţa creşte şi mai mult pentru că răcirea unei camere cu 2-3˚C va folosi apa răcită stocată în puffer.

Avantaje pompă aer-apă Dezavantaje pompă aer-apă
 • Folosirea mult mai eficientă a energiei primare
 • Poate răci sau încălzi agentul termic de la  0˚C la 60˚C
 •  Este eficientă doar împreună cu ventiloconvectoare, iar acestea au costuri de achiziţie mai mari decât un radiator normal (dublu). Pe de altă parte, radiatoarele nu pot fi folosite pentru răcire şi folosirea lor pe timp de iarnă ar genera pierderi mari de energie, ceea ce ar scădea eficienţa sistemului pe termne lung.

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si vei primi 5% reducere la prima comanda din Magazin.

Oferte in magazin.sporulcasei.ro

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Aboneaza-te la newsletter si primesti 5% reducere la prima achizitie din magazin.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Reducere 5%
la prima comanda!
Primești pe email ultimele articole publicate pe https://sporulcasei.ro/. Plus: abonații primesc oferte exclusive și noutăți despre produsele listate în magazin.
Vă respectăm confidențialitatea. Datele dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă trimite ofertele sporulcasei.ro. Vă puteți dezabona oricând.