5 moduri de a administra apa de ploaie din curte

In unele locatii, apa de ploaie din curte este o adevarata problema: fie stationeaza pe proprietate, fie curge prea repede si erodeaza tot in drum, fie se aduna prea multa apa si apoi inunda zone cultivabile ale gradinii sau subsoluri de cladiri.

O metoda simpla si directa este colectarea apei prin tevi si canale si directionarea ei in afara proprietatii, dar asta ar insemna fie sa nu profitam mai deloc de abundenta naturii, fei sa intram in conflict cu vecinii din cauza inundarii unor zone de interes comun, cand civilizat si corect este ca actiunile noastre sa nu afecteze zonele comune sau ale proprietati.

Metoda naturii

Infiltrarea in sol si evaporarea treptata este metoda naturii de a capta si stoca apa de ploaie si a elibera apoi treptat umezeala in aer, iar amenajarea unei gradini care sa ajute acest proces este una dintre cele mai bune metode de a pastra si folosi apa de ploaie si a incetini curgerea apei pe suprafata solului.

Constructiile, fie ele cladiri sau pavaje compacte, creeaza zone de curgere rapida a apei prin simplul fapt ca inlocuiesc solul absorbant pe suprafata acoperisului si obliga solurile din jur sa absoarba o cantitate dubla sau tripla de apa, ce cade cu viteze sporite de pe acestea.

Introducand pavaje permeabile, alei de prundis, gradini si mini-iazuri pentru captarea ploii, reducem aceste efecte si mentinem un climat mai bland in propria curte.

De ce sa nu lasam solul sa-si faca pur si simplu treaba?

Daca ati vazut o curte neamenajata, stiti de ce: apa, in special cea care curge rapid de pe acoperisuri si pe micile pante are tendinta de a-si sapa mici vai, deci peisajul nu va arata deloc placut in final.

In plus, acolo unde  nu plantam ce ne place noua, natura isi pune singura semintele al treaba, si de obicei intai rasar buruienile: cu cat este mai multa umezeala, cu atat vor fi mai viguroase. Adaugati la asta noroiul carat de ici pana colo pe picioare, urmele ramase pe pamantul umed si veti obtine o imagine nu prea placuta.

administrarea_apei_de_ploaie_gradina_ploaie5

1.Pavajele permeabile

Permit in acelasi timp aproape orice activitate ati vrea sa derulati pe un pavaj clasic, dar si trecerea apei in solul de dedesupt si cresterea vegetatiei.

Pavajul permeabil este orice tip de pavaj care permite trecerea apei: pavele vibropresate,  piatra naturala, placi de beton. Printre bucatile de pavaj se poate pune pietris, gazon sau muschi, iar combinatiile sunt infinite: depinde de gusturi si de buget. Scopul este sa maximizam infiltratia cu materiale permeabile si in acelasi timp sa avem o suprafata ferma acolo unde avem nevoie de ea, pe alei si terase.

Iata mai jos cateva imagini de curti in care aceste doua functii ale pavajului sunt foarte bine exemplificate. Mixul de materiale este o ocazie foarte buna pentru a introduce in designul curtii materiale diferite ca textura si culoare care ii dau un aer special, in acelasi timp tinand apa si buruienile sub control.

administrarea_apei_de_ploaie_curte_pavata1

administrarea_apei_de_ploaie_curte_pavata2

administrarea_apei_de_ploaie_curte_pavata3

2. Pietrele si paturile de pietris

Sunt folosite cu precadere pentru captusirea zonelor de captare a apelor pluviale, dar si pentru realizarea de alei si mici iazuri temporare. Sunt simplu de instalat, iar daca sunt pietre din zona dvs, se vor integra foarte frumos in piesaj.

De obicei se amenajeaza ca si un curs de rau artificial sau un mic iaz captusit cu piatra, conceput special pentru captarea, directionarea si infiltrarea apei de ploaie in pamant.

Este o amenajare simpla, pe care o poate realiza oricine: pur si simplu se pun pietre unele langa altele si se potrivesc ca si orientare pentru a da cursul dorit apei de ploaie. Aveti grija ca terenul sa fie in panta si sa creeati o mica scobitura, care va fi valea artificiala captusita cu piatra.

Pietrele mai mari se folosesc acolo unde caderea apei are mai multa forta – de exemplu sub un jgheab de scurgere de pe acoperis- iar cele mici sunt de umplutura si pentru textura. Aceste amenajari pot fi folosite ca si alei, fie ca este vrema uscata fie ca ploua – piatra avand rolul de a tine noroiul departe de noi si de casa.

In plus, piatra este si cea mai ieftina dintre solutii: o puteti procura de la sapaturile din propria gradina sau o puteti achizitiona pentru sume modice.

administrarea_apei_de_ploaie_pat_pietris1

administrarea_apei_de_ploaie_pat_pietris2

administrarea_apei_de_ploaie_pat_pietris3

 

3. Gradinile plantate special pentru captarea apei de ploaie

Sunt o combinatie intre amenajarile cu piatra si/sau pavaj si zone plantate. Acestea nu numai ca strang si ajuta la infiltrarea apei in pamant, dar, datorita prezentei plantelor, filtreaza apele inainte de a ajunge in sol, pastreaza racoare la nivelul solului si redau o parte din umiditate in atmosfera prin fenomenul de transpiratie al plantelor.

In unele cazuri, daca plantele sunt inalte sau cataratoare, umbra lor este benefica atat pentru peisaj cat si pentru cladiri.

Se pot amenaja langa zone asfaltate sau pavate, langa cladiri inalte sau in zonele de cadere a apelor din jgheaburile caselor.  Puneti pavele sau pietre in zona de cadere a apei pentru a evita eroziunea solului, alegeti plante iubitoare de apa, pliviti din cand in cand si gradina de captare este gata.

administrarea_apei_de_ploaie_gradina_ploaie3

administrarea_apei_de_ploaie_gradina_ploaie4

administrarea_apei_de_ploaie_gradina_ploaie2

4. Gazonul

Este o alta solutie eleganta pentru captarea apei de ploaie, dar numai daca singura sursa de apa din gradina este ploaia. Daca pe gazon va curge apa dintr-o sursa directionata, cum este un jgheab sau un acoperis, acesta se va deterioara rapid in zona respectiva, la fel ca si solul de dedesubt.

administrarea_apei_de_ploaie_gazon

5. Terasarea pantelor

Este un alt mod de a incetini curgarea apelor pluviale si a le ajuta astfel sa se infiltreze usor  in sol in loc sa le lasam sa curga rapid la vale si astfel sa distruga totul in cale.

Pe terase se pot planta ierburi, arbusti si diferite tipuri de plante perene si chiar se pot realiza alei din pietris. Acolo unde ploile nu sunt prea abundente, terasele sunt un mijloc foarte eficient de a transforma pantele in terenuri cultivabile, pentru agricultura.

Terasele se fixeaza cu ajutorul zidurilor de beton, de piatra, a gabioanelor sau a gardurilor din impletitura de crengi sau nuiele.

administrarea_apei_de_ploaie_teresare1

administrarea_apei_de_ploaie_teresare2

administrarea_apei_de_ploaie_teresare3

Vezi Produsele recomandate

6 Comentarii

  1. Balan 18/11/2016 Răspunde

    Foarte interesant si educativ as dori cat mai multe ideii si imagini despre amenajari gradini ,terase , curti va multumesc

  2. Reparatii frigidere Chirita 30/04/2018 Răspunde

    Am sa aleg ideea cu pietrele, ieri nu stiam cum sa reusesc sa evit aleea daca fac un mic lacusor in fata din pietre am si una si alta. Va felicit si va multumesc acum ramane doar sa reusesc.

  3. Carmen Marcu 23/08/2018 Răspunde

    Am achizitionat de curand o casa la tara cu o curte de 1500 mp. Casa este la campie si pe 3 dintre laturi se invecineaza cu alte curti iar pe a patr-a cu un DN. Solul este destul de lutos, astfel incat la ploi mai abundente apa stagneaza in zona din spatele curtii si, timp de una-doua zile sunt posesoarea unui mic helesteu. As dori sa intreb un specialist in imbunatatiri funciare daca se poate face ceva pentru a mari permeabilitatea solului, astfel incat sa nu mai „retina” apa. Precizez ca vecinii mei si-au inaltat curtile cu 15-20 de cm prin turnarea de alei betonate si adaosul de pamant, dar ei au curtile mult mai mici….

  4. […] Neadministrate, apele pluviale au tendința de a-și crea singure vaduri și zone de stagnare, distrugând porțiuni din gradină sau gazon care pot avea o soarta mai bună. Colectând apele pluviale, le stabilești cursul și […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.