3 soiuri româneşti de meri de care se pot bucura şi generaţiile următoare 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

În urmă cu vreo 10-15 ani remarcam că tarabele vânzătorilor de mere din pieţe se umplu cu din ce în ce mai multe soiuri necunoscute şi am fost încântaţi că avem de unde alege. În acelaşi timp, găseam din ce în ce mai greu soiurile copilăriei noastre, şi, mai mult, multe coline din drumurile noastre prin ţară, pe care ştiam că erau livezi de meri, au început să fie cultivate cu altceva sau cu nimic.

Invazia importurilor şi interesul din ce în ce mai mic al comercianţilor pentru soiurile româneşti – mai puţin ochioase şi mai puţin rezistente la transport şi depozitare – păreau că au dus la dispariţia încă a unui produs pe care îl ştiam de copii şi acum deoadată nu îl mai găseam nicăieri.

Din fericire influenţele au fost trecătoare şi acum asistăm la un interes renăscut al publicului pentru produse româneşti, sănătoase şi naturale. (Aţi remarcat pe câte etichete este notată, inclusiv în pieţele agroalimentare, originea românească?)
Tot din fericire, dar mai ales cu contribuţia şi ştiinţa nepreţuită a unor horticultori pasionaţi şi înţelepţi, care au continuat să se ocupe de soiurile autohtone indiferent de modă, acestea au prosperat în toţi aceşti ani şi iată că acum, când ne amintim de ele, avem de unde alege atât fructe gustose şi sănătoase, cât şi puieţi aclimatizaţi, care necesită îngrijiri minime şi rodesc o viaţă de om sau chiar mai mult.

Pătul este considerat cel mai bun soi autohton, este originar din Valea Mureșului și răspândit mai mult în Transilvania.

Numele îi vine de la modul de păstrare practicat în vechime: în fânul din pătul. Se recoltează în octombrie şi se poate consuma până în aprilie-mai anul următor.

Pomul are o creștere viguroasă, este rezistent la ger și dă producții ridicate. Fructul se pare că este foarte căutat de către diabetici, având proporţia optimă între zaharuri şi aciditate recomandată acestora.

Mărimea fructului este mijlocie, forma sferică, ușor turtită, iar culoarea variază de la verde-gălbui până la galben-pai. Pulpa este albă sau albă-verzuie, foarte suculentă, cu gust dulce-acidulat și aromă discretă.

soiuri_romanesti_de_meri_patul

Roșu de Stettin este pomul care nu numai că îţi va oferi fructe minunate toată viaţa ta, dacă îl îngrijeşti corect, dar îl poţi lăsa moştenire copiilor tăi, pentru că atinge venarabila vârstă de 70-90 de ani.

Crește viguros în condiții favorabile de climă și sol, atingând dimensiuni mari. Cel mai bine o duce în soluri reavene, adânci, fără exces de apă şi altitudini maxime de 600-650 m. Este rezistent la ger, dar sensibil la rapăn, făinare și cancer, mai ales în locurile cu apă stagnantă.

Mărimea fructului este mijlocie, cu greutatea medie de 150g. Forma este sferică, foarte regulată, cu suprafața netedă, iar culoarea de fond verde, gălbuie la maturitate, și acoperită aproape în întregime de un roșu-zmeuriu pe partea expusă la soare.

soiuri_romanesti_de_meri_rosu-de-stettin

 

Sovari Nobil este un soi răspândit mai mult în partea de nord și vest a Transilvaniei. Dă producții mari și are o durată de viață de 90-100 de ani.

Deşi intră pe rod destul de târziu (8-10 ani), pomii sunt viguroşi, formează coroană globuloasă şi rodesc mai mult pe ţepuşe.

Înfloresc târziu, aşa că scapă de efectul brumelor târzii de primăvară.

Fructele sunt mijlocii sau mari, sferice sau sferic-turtite, rezistente la transport şi păstrare.

Pielița are culoarea de bază verde-gălbuie, până la galbenă ca ceara, se acoperă pe cea mai mare parte cu roșu-violaceu, peste care se suprapun dungi de un roșu mai intens.

Pulpa galben-verzuie este suculentă, cu gust dulce-acidulat și aromă destul de intensă. Este un soi rezistent la secetă și ger, de asemenea la boli și dăunători.

soiuri_romanesti_de_meri_sovari_nobil

Aceste 3 soiuri româneşti de meri sunt comercializate de Jardina.eu, care oferă garanţie pentru cazul în care planta nu se prinde. Dacă pomul a primit îngrijirile recomandate, dar clientul nu este totuşi satisfăcut de cum arată, Jardina va înlocui planta gratuit.

Pomii prezentaţi aici sunt foarte rezistenţi, deci nu au nevoie de îngrijiri sau condiţii speciale.

Se pot planta toamna, primăvara sau chiar iarna, în zilele mai călduroase.

 

Newsletter Sporul casei

Lasa adresa de email si primesti gratuit un ebook cu proiecte romanesti de amenajare a livingului

MAGAZIN SPORUL CASEI

Intreaba! Specialistul iti raspunde

Alte articole Sporul casei:

IȚI PLACE CE citesti? ABONEAZĂ-TE la newsletter

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.