Sporulcasei.ro logo revista online casa&gradina

3 motive pentru care se foloseşte vata minerală în interiorul pereţilor din gips carton

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

După rolul pe care îl au în construcţie, pereţii pot fi portanţi (de rezistenţă, care preiau parte din greutatea proprie a clădirii) sau neportanţi (cu rol de separare a spaţiilor, doar), iar după modul de execuţie pot fi zidiţi sau prefabricati.

Cea mai rapidă metodă de a înălţa un perete la interior, fără a afecta cu nimic clădirea, este sistemul de pereţi din gips carton, alcătuit din cadre metalice, gips carton şi material termoizolant.

Montajul este simplu şi curat. Profilele UW sunt fixate pe tavan si podea, montanţii CW sunt fixaţi pe verticală la 60 cm unul de altul – aceeaşi distanţă este marcată şi pe plăcile de gips pentru a plasa corect şi rapid cuiele autofiletante – se montează apoi foile de gips carton şi se poate trece la finisare.

În acest moment este îndeplinită cea mai importantă funcţie a peretelui despărţitor: separaţia spaţiilor.

Un atu în plus: într-un astfel de perete, datorită golurilor specifice, sunt foarte uşor de amplasat instalaţiile.

Însă un perete mai are de îndeplinit încă cel puţin 3 funcţii foarte importante:

  • Izolarea fonică
  • Izolarea termică
  • Rezistenţa la incendiu.

Pentru a îndeplini aceste funcţii, sistemul trebuie să includă vata minerală. Flexibilă, compresibilă, ingnifugă, absorbant perfect pentru zgomotele aeriene, vata minerală completează structura din metal şi gips carton, pentru a crea un perete uşor, autoportant, dar rezistent şi foarte bun izolator termic şi fonic.

pereti izolatori Knauf Insulation
Sursa foto: Knauf Insulation

 

Cele 3 motive pentru care se foloseşte vata minerală în interiorul peretelui din gips carton.

  1. Izolaţia fonică este asigurată de stratul interior de vată minerală.

Cum se întâmplă asta? Undele sonore se propagă dintr-o cameră în alta prin intermediul cavităţii despărţitoare dintre plăci. Dacă acest spaţiu este bine umplut cu un material poros cum este vata minerală, zgomotele vor fi considerabil atenuate.

Pentru izolaţia introdusă în interiorul cavităţilor pereţilor de compartimentare, aplicarea compactă, fără spaţii între izolaţie şi stâlpi, podea sau tavan, este foarte importantă. Flexibiliatea şi compresibilitatea vatei minerale de sticlă, o transformă în candidatul ideal pentru umplerea cavităţilor din pereţii de gips carton.

Un foarte bun indicator al izolaţiei fonice este indicele de izolare la zgomot aerian – Rw – iar acesta evoluează în raport cu straturile de material folosite, după cum vedeţi în tabelul de mai jos. Cu cât cavităţile sunt mai bine umplute cu vată şi stratul este mai gros, cu atât Rw este mai mare, adică zgomotul aerian este absorbit mai bine. Desigur, şi etanşeitatea întregii lucrări este foarte importantă în acest context.

structura_perete_fonoabsorbant
Sursa: Knauf Insulation

 

2. O izolaţie termică bună înseamnă mai întâi folosirea de material termoizolator în strat corespunzător şi în al doilea rând prevenirea condensului, care atacă în timp integritatea plăcilor din gips carton.

Lăţimea profilelor UW şi CW – montanţii cadru şi de susţinere – determina spaţiul care, prins între cele 2 plăci de gips carton, va trebui umplut cu vată minerală.

Profilele standard UW şi CW folosite pentru structura pereţilor au grosimi între 50 şi 150 mm, iar împreună cu foile de gips carton vor alcătui un perete uşor, cu grosimi între 100 şi 200 mm, funcţie şi de numărul de foi de gips carton aplicate.

Cu cât este mai lat şi mai bine umplut acest spaţiu cu vată minerală, cu atât termoizolaţia este mai bună.

Când există diferenţe mari de temperatură şi umiditate între cele 2 spaţii nou create, există pericolul condensului, dar acesta se preîntâmpină uşor, prin instalarea unei bariere de vapori pe partea zonei mai calde.

Un perete standard din gips carton arată astfel:

perete_autoportant_gips_carton1
Sistem perete autoportant folosind vata minerala Knauf Insulation

 

  1. Protecţia la incendii este esenţială pentru siguranţa persoanelor care folosesc clădirea: cu cât materialele folosite la construcţie şi amenajare rezistă mai mult la incendiu, cu atât se măresc şansele locatarilor de a părăsi incinta în timp util.

Vata minerală de sticlă Knauf Insulation este incombustibilă, având euroclasa de reacţie la foc A1, nu emană substanţe nocive la ardere şi îşi păstrează caracteristicile de izolare termică până la temperaturi de 230°C.

Dacă spaţiul nou delimitat trebuie să îndeplinească specificaţii deosebite pentru protecţia la incendiu, este recomandată vata minerală bazaltică: datorită compoziţiei şi punctului înalt de topire, această este perfectă pentru temperaturile înalte şi aplicaţii care necesită rezistenţă ridicată la foc, menţinându-şi şi caracterisiticile de izolare termică până la 4 ore şi 850 ⁰C.

Valoarea rezistenţei la foc pentru pereţii de compartimentare este exprimată în EI în minute. Criteriile de performanţă sunt exprimate ca: E – Etanseitate si I – izolaţie (temperatura pe suprafaţă neîncălzită).

În cazul pereţilor din gips carton, fabricantul sistemului va emite o specificaţie pentru sistem, cu rezistenţa la incendiu declarată, ce va conţine nu numai tipul, grosimea şi numărul de straturi ale placării, ci şi tipul de montant, grosimea lui, dimensiunile permise, mijloacele de conectare şi fixare, etanşatorii, benzile de etanşare etc. În cazul în care izolaţia este parte necesară în sistem pentru a ajunge la rezistenţă la foc specificată, sunt menţionate grosimea şi densitatea minimă a acesteia, precum şi punctul minim de topire.

Aşa se construieşte un perete despărţitor din gips carton cu izolaţie de vată minerală, pas cu pas.

Sursă informaţii, film şi imagini:

Knauf_Insulation_logo

Newsletter Sporul casei

Inscrie-te la newsletter si vei afla primul noutățile din blog, impreuna cu produsele și ofertele din magazin!

Ultimele produse listate in magazin:

Intreaba Specialistul

Alte articole Sporul casei:

Abonează-te la newsletter!Află primul noutățile și fii la curent cu cele mai noi produse și oferte din magazin!

2 comentarii la „3 motive pentru care se foloseşte vata minerală în interiorul pereţilor din gips carton”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.