10 unelte indispensabile in gradina - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină 10 unelte indispensabile in gradina - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

10 unelte indispensabile in gradina

Pentru lucrul in gradina, sunt indispensabile o serie de unelte de taiat ascutite, de calitate buna. Nu este bine sa ne zgarcim: nu este indicat sa se cumpere cutite, foarfeci sau ferastraie ieftine, deoarece o foarfeca buna de taiat, de exemplu, isi serveste stapanul o viata intreaga.

De asemenea, lucrarile se efectueaza mult mai usor cu unelte de calitate buna, in timp ce cele de calitate inferioara produc intreruperi pentru ascutire, intretinere, reparatii, etc.

1. Foarfeca de taiat

Exista doua tipuri de foarfeci de taiat in gradina: cu o singura lama (anvil) si cu doua lame (bypass).

Modelul cu un singur tais (sistem anvil) are o lama ascutita, confectionata dintr-un metal mai dur si o lama neascutita, dintr-un metal mai moale.

Modelul cu 2 lame taioase (sistem bypass) aer o actiune similara cu aunei foarfeci obisnuite, cele 2 lame suprapunandu-se.

Cu o foarfeca de calitate buna, cu o structura puternica, se pate taia o ramura groasa de 3 cm sau mai mult, de aceea aceasta unealta este cel mai des utilizata intr-o livada. In comert se gasesc modele de foarfeci atat pentru dreptaci cat si pentru stangaci. Pot sa difere insa, forma, marimea, structura, de aceea este bine sa se incerce inainte de achizitie.

Wolfgarten_foarfeca

2. Foarfeca telescopica

Foarfeca telescopica, cu manere lungi, care se gaseste de obicei in magazinele specializate in gradinarit, este folosita la indepartarea ramurilor mai groase si a lemnului imbatranit si dur.

Cu cat manerele sunt mai lungi, cu atat se ajunge mai usor in locurile greu accesibile si in interiorul arbustilor cu ghimpi.

Aceasta foarfeca trebuie sa aiba obligatoriu o structura puternica, la care bratele sunt confectionate din materiale dure, iar manerele sunt anti-alunecare.

foarfeca_manere_lungi

 

3. Ferastrau pentru crengi

Pentru indepartarea ramurilor mai groase se foloseste ferastraul.

Inclinarea lamei, la cele cu cadru matelic, se poate regla si fixa cu surub inaripat. Tipurile de ferastrau fara cadru incap mai usor intre ramuri, au lame mai late si in general taie prin tragere, de aceea lama nu se deterioareaza.

Ferastraiele la care lama se poate schimba sunt foarte practice, cu utilizari multiple.

Wolfgarten_fierastrau_RE-PM_thumb

 

4. Unelte de taiat cu maner telescopic.

Manerul telescopic este foarte util: ocupa un spatiu restrans de depozitare, iar atunci cand este deschis permite lucrul cu ramurile aflate la inaltime de cativa metri. Odata montata pe maner, foarfeca functioneaza cu ajutorul unui cordon lung.

emondor

5. Cutite
Pentru altoirea pomilor este nevoie de unelte potrivite si de o oarecare indemanare. Cutitul special de altoire usureaza lucrul, cu acesta putandu-se taia ramura altoi sau butasul.

Briceagul de altoi universal utilizat pentru altoirea in ochi, are o forma putin diferita, cu varful sau incizia realianduse cu usurinta. Cu ajutorul cutitului pentru pomicultura cu lama curbata se vor netezi marginile ranilor de taiere.

6. Piatra de ascutit
In magazinele specializate de gradinarit (si nu numai) se gasesc diferite tipuri de pietre de ascutit , cu particule de dimensiuni diferite.

Ascutirea foarfecelor si a cutitelor, se va incepe intotdeauna pe o piatra mai dura, pe care se pot slefui repdede portiunile cioplite si obtuze, apoi se continua pe o piatra mai fina.

Ascutirea cutitelor se va finaliza pe o suprafata mai fina decat piatra – o curea de piele de exemplu. Astfel, lama cutitului va fi uniforma si bine ascutita.

7. Scara
Fructele de pe pomii inalti se pot recolta mai usor folosind o scara sau o schela. La fel si taierile de inaltime, se pot efectua in siguranta pe o scara buna, stabila.

Cele mai eficiente sunt scarile reglabile din alumniniu, care ezista si la intemperii. Avantajul acestor scari consta in faptul ca se poate regla atat inaltimea cat si forma, adica se pot utiliza ca scara cu unul sau doua brate sau ca suport cu partea superioara orizontala.

8. Dispozitiv de cules fructe

Cu ajutorul dispozitivului de cules cu maner lung (eventula si reglabil), prevazut cu sculet de panza, se poate ajunge la o ianaltime mai mare, deci recoltarea furctelor – chiar daca este mai lenta – se poate efectua de la nivelul solului, nu este nevoie sa se urce in pom. Fructele sunt apoi asezate in cosuri sau ladite.culegator

9. Lopata

Lopata este unealta care se foloseste pentru antrenarea, aranjarea si raspandirea materialelor usoare, precum pamantul, mulciul sau compostul.Wolfgarten_lopata_gradinarit_AS-E

 

10. Harletul
Slabirea solului compact, saparea snturilor, a gropilor, reprezinta unele ditnre lucrarile cele mai grele in gradinarit. Munca va fi usurata daca manerul harletului are forma si lungimea potrivita inaltimii lucratorului, iar lama haletului este slefuita intens.Wolfgarten_cazma_gradinarit_AD-E

 

Alte unelte
Printre uneltele de gradinarit cele mai importante mai amintim grebla, furca, secera si diferite sape. Adeseori este nevoie de popi, pari de lemn, sfoara de legat, ceara, rafie (pentru altoire) precum si de materiale de acoperire – pentru protejarea culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeşte şi:

Perdelele pentru uşă fluide, practice şi cu montaj extrem de simplu

Odată cu sosirea căldurii, necesitatea închiderii uşilor pentru protecţie la frig dispare, dar deschiderea lor …