Reducerea zgomotelor din apartament - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Reducerea zgomotelor din apartament - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Reducerea zgomotelor din apartament

zgomot

Nivelul de zgomot din apartament are o importanta deosebita asupra confortulu pe care il simtim in propria noastra casa. Auzim destul de des plangeri despre muzica prea tare, vorbitul prea tare, telefoane si televizoare cu volumul la maxim, izbituri de usi, mers prea apasat sau pe tocuri, copii mici, zgomotul strazii, etc.

La randul nostru, fiecare ne-am stabilit un anume nivel acceptabil de zgomot, ca urmare a traiului in mediul urban. Desi de multe ori nivelul de zgomot depaseste acest nivel acceptat, exista metode de a imbunatati confortul acustic.

Nivelul de zgomot dintr-o cladire depinde de mai multi factori:

 • Sistemul constructiv si materialele folosite la constructia cladirii
 • Cat de puternic este zgomotul
 • Toleranta fiecarei persoane la zgomot
 • Momentul din zi in care se produce zgomotul. De exemplu, anumite zgomote provenite de la vecinii nostri sau din strada pot fi tolerate in timp ce ne uitam la televizor, dar devin intolerabile atunci cand inchidem televizorul si vrem sa dormim.
 • Frecventa sunetului. Un sunet cu frecventa joasa este perceput mult mai acut decat unul cu frecventa inalta – din aceasta cauza basul unei combine stereo ni se pare intolerabil atunci cand vrem sa ne odihnim.

Va vom oferi in continuare cateva informatii de baza despre tipurile de zgomote care exista si despre metodele de a imbunatati nivelul de liniste din apartamentul propriu.1.  Despre sunet

In ideea de a intelege cum se propaga sunetul printr-o cladire de apartamente, este util sa avem cateva notiuni de baza despre mecanica sunetului. Sunetul, odata produs, se propaga cu usurinta prin orice fel de materie: aer, apa sau obiecte solide. Imediat ce vibratiile produse de sunet incep sa se propage prin aer, incepem sa auzim respectivul sunet. Zgomotul este pur si simplu un sunet foarte puternic si greu de suportat.

Presiunea exercitata de un o vibratie a sunetului asupra unei suprafete, se masoara in decibeli. Cu cat vibratiile produse de sursa sunt mai puternice, cu atat presiunea exercitata de sunet este mai puternica si deci zgomotul percept de ureche este mai puternic.

Urechea umana nu poate detecta diferente mici intrenivelurile de zgomot, dar majoritate aoamenilor percept o diferenta de mai mult de 3 decibeli. O crestere a nivelului de zgomot cu 10 decibeli este perceputa ca o dublare a zgomotului.

Niveluri de zgomot

 • Decolare avion, foc de arma – 120 dB sau mai mul
 • Concert rock, sistem home theatre, drujba 100 – 120 dB
 • Motor de camion sau motocicleta  – 80 – 100 dB
 • Radio sau televizor 70 – 90 dB
 • Vocea umana normala la distanta de 1 metru 55 – 60 dB
 • Zgomot de fond la birou, ploaia 35 – 40 dB
 • Casa fara aparatura mergand 25 – 35 dB
 • Insecta la 1 metru 15 – 25 dB
         2. Tipuri de zgomot

Zgomotul aerian – ajunge la urechile noastre prin usi, crapaturi, ferestre, pardoseli si pereti de la surse pecum vocea umana, echipament audio si trafic stradal.

Nivelul de zgomot admis a se propaga prin structura unei cladiri este reglementat prin Normativul privind Protectia la Zgomot, emis de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si are la baza Directiva Consiliului Europei nr.89/106/CEE, care spune: Construcţia trebuie proiectată şi executată astfel încât zgomotul perceput de utilizatori sau persoanele aflate în apropiere să fie menţinut la un nivel care să nu afecteze sănătatea acestora şi să le permită să doarmă, să se odihnească şi să lucreze în condiţii satisfăcătoare.

Izolarea la zgomot aerian presupune ca elementele separatoare intre apartamente sa reduca transmisia zgomotului aerian intre cele 2 spatii pe care le separa. Reducerea trebuie sa fie efectiva in ambele sensuri.

Zgomotul de impact

-este zgomotul produs de pasi, scaparea unor obiecte pe jos, manevrari de mobilier, trantirea usilor, etc.

Izolarea la zgomotul de impact este acţiunea prin care se urmăreşte ca nivelul de zgomot datorat unor şocuri de natură mecanică (paşi, obiecte căzute, manevrări de mobilier) asupra ansamblului unui planşeu să se audă pe cât posibil redus atât în spaţiul de sub planşeu cât şi în spaţiile alăturate.

Zgomotul exterior

este o subcategorie a zgomotului aerian si provine de la traficul auto, sirene, activitati de constructii, manifestatii stradale autorizate sau nu, etc.

Potrivit HG nr.321 din 14.04.2005, privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental, autoritatile locale sunt obligate sa intocmeasca harti de zgomot si sa puna la dispozitia publicului informatiile rezultate in urma intocmirii acestora si sa intocmeasca pe baza acestora planuri de actiunea avand ca scop reducerea zgomotului ambiental.

Aceasta hotarare vizeaza cu precadere nivelurile de zgomot in zonele urbane construite, parcurile si gradinile publice, spatiile deschise, proximitatea unitatilor de invatamant, a spitalelor si alte cladiri sensibile la zgomot.
        3. Rezolvarea problemelor de zgomot in interiorul apartamentelor

Exista doua modalitati pentru reducerea zgomotului in interiorul apartamentului nostru:
1. Reducerea zgomotului de la sursa
2. Imbunatatirea barierelor acustice ale cladirii, pentru a reduce zgomtul inainte de a ajunge la noi

         3.1.Reducerea zgomotului la sursa

Zgomotele dintr-un apartament rezulta cu predilectie din 3 surse:
a) Vecini : telefon, muzica, conversatii, activitati zilnice, aparatura, ect
b) Functionalitatea cladirii : ghene de gunoi, ghene de scurgere a apelor folosite, lifturi, instalatii sanitare, instalatii electrice, centrala termica, sistem de aer conditionat.
c) Exterior: trafic auto si pietonal, activitati de constructii.

a) Vecinii – Primul pas in reducerea zgomotului produs de vecini este sa discutati cu ei, sa-i faceti constienti de zgomotele care va deranjeaza si sa agreati un program comun de zgomot-liniste. Eventual identificati si alti vecini deranjati de vecinul turbulent si discutati, calm, cu totii.

Daca discutiile nu au nici un efect, trebuie discutat cu inchirietorul sau administratorul asociatiei de locatari, dupa caz.

Luati in calcul si eliminati fiecare aspect ce produce zgomot fie la dvs, fie la ei:

 • Aparatura electronic
 • Mersul incaltat, in special cu tocuri inalte pe pardoseli goale
 • Scapatul de obiecte pe jos
 • Activitatile / jocul copiilor
 • Nivelul muzicii
 • Petrecerile
 • Stabilirea unui program comun de activitati zgomotoase mcum ar fi curatenia.

Daca discutiile directe sau cele mediate de administratorul cladirii nu dau roade, luati in calcul inclusiv reclamarea pentru tulburarea linii publice in intervalul orar stabilit de lege.

Vedeti si solutiile profesionale oferite mai jos, in sectiunea Comentarii!

b) Functionarea cladirii

Aparatura si instalatiile care deservesc cladirea pot produce destul de mult zgomot. Impreuna cu inchirietorul sau cu administratorul cladirii, puteti considera una dintre urmatoarele variante:

 • Imbunatatiti izolarea partilor functionale ale cladirii de structura acesteia. Asigurati-va ca motoarele aferente liftului sau usilor de garaj, compresoarele, centralele termice si motoarele instalatiilor de aer conditionat sunt montate in camere speciale sau pe materiale ce absorb vibratiile si sunetele.
 • Toate motoarele si compresoarele trebuie montate departe de spatiile locuibile: pe acoperisuri sau in structuri speciale amenejate la sol.
 • Daca este imposibil sa diminuati fizic sursa zgomotelor, atunci atasati un temporizator, astfel incat aparatul respectiv sa nu functioneze in anumite perioade de timp.
 • Fixati un anumit interval orar pentru utilizarea ghenelor de gunoi, a lifturilor de serviciu si a generatoarelor, de exemplu.
 • Schimbati ventilatoarele din bucatarii si bai cu unele mai silentioase
 • Fixati tevile cu suruburi si material absorbant pentru a reduce vibratiile produse de presiunea apei
 • Puteti consulta un expert si puteti cere un raport de zgomot pentru a sti exact unde puteti interveni in siguranta oentru a reduce zgomotul produs de functionarea cladirii.

Unul dintre cele mai comune moduri in care zgomotul de fond al cladirii patrunde in apartamente este prin jurul tevilor si al spatiilor de trecere a circuitelor electrice.

Ce puteti face:

 • Plasati garnituri de cauciuc in spatele placutelor de protectie a prizelor
 • Prizele si intrerupatoarele nu ar trebui sa fie montate unele in spatele celorlalte pe acelasi perete. Daca sunt plasate astfel, mutati-le pe cele pe care le aveti in comun cu vecinii pentru a reduce astfel zgomotul patruns in casa prin aceste spatiu
 • Tevile ar trebui izolate de structurile solide cu ajutorul suruburilor si al materialelor izolatoare moi, precum in imaginea e mai jos.
 • Atunci cand bazinul WC-ului s-a umplut si valva de alimentare s-a inchis brusc, sau cand inchidem robinetul sau o parte din calorifere, vibratiile apei oprite brusc se transmit tevilor si acestea produc tot felul de zgomote enervante. Acest fenomen poate fi stopat prin instalarea valve speciale pentru eliberarea presiunii.
 • Usile de garaj sau usa de la intrarea in bloc se pot deschide/inchide si fara zgomot, daca sistemele de rulare si de inchidere au garnituri de cauciuc.

c) Zgomotele din exterior – Daca zgomotele ce provin din exteriorul cladirii se produc in mod repetat, considerati urmatoarele:

 • Adresati-va in scris Primariei pentru a va informa daca exista regulamente si harti de zgomot, care sunt acelea si cine le aplica, pentru a sti cui va adresati in continuare
 •  Zgomotul din trafic se reduce daca Primaria in colaborare cu Politia Rutiera instaleaza limitatoare de viteza si aplica legea privitoare la acestea (amenzi pentru depasire de viteza) sau aplica „cocoase” pe sosea pentru incetinire.
 • Zgomotul produs de persoane turbulente sau care obisnuiesc sa petreaca foarte mult timp in strada, manifestandu-se zgomotos si nepasator fata de altii, se poate reduce prin telefon la numarul de urgenta 112 sau la Politia Locala pentru raportarea cazului de tulburare a linistii publice, daca aceste lucruri se petrec in intervalul orar 22:00 – 08:00. Daca se petrec in afara acestui interval orar, poate fi sesizata in scris Politia si Primaria pentru a lua masuri de limitare a acestui tip de manifestari prin masuri de tip iluminat suplimentar, patrulari regulate ale fortelor de ordine, etc.

 

       3.2.Imbunatatirea barierelor acustice ale cladirii

Daca exteriorul poate fi influentat putin sau deloc, atunci trebuie imbunatatile barierele fonice din interiorul casei dvs.:

 • Mobila abundenta, precum si draperiile si covoarele groase absorb o cantitate apreciabila de zgomot
 • Incheieturile dintre pereti si pardoseli pot fi imperfecte sau acoperite doar superficial cu material de constructii. Calafatuiti zona respectiva cu un amestec de calti de canepa si ciment si zgomotul transmis pe acolo se va reduce considerabil.
 • Reparatiile capitale ale cladirii sau apartamentului pot aduce imbunatatiri de genul: materiale izolatoare plasate in peretii despartitori sau desupra tavanelor false, suplimentarea straturilor de sapa la dusumele sau placarea peretilor cu gips carton, aplicarea gips cartonului pe profile metalice speciale si nu direct pe pereti/tavan/pardoseala existente, pentru a nu se crea astfel punti de transmitere a zgomotelor.
 • Imbunatatirile aduse cladirilor: ferestre noi, termo si hidroizolatiile, acoperis cu sarpanta, pot reduce si ele zgomotele. Astfel, ferestrele trebuie instalate astfel incat sa se deschida in directia opusa zgomotului (daca zgomoul provine din strada si fereastra se deschide tot spre strada, aceasta actioneaza ca o palnie de captare, in loc sa respinga zgomotul); ferestrele cu mai multe foi de sticla oferta protectie fonica ridicata; o alta solutie este instalarea aerului conditionat si deschiderea cat mai rara a ferestrelor.
 • Instalarea unei usi ce izoleaza si fonic la propriul apartament.
 • Utilizarea de materiale de calitate pentru pardosire. Pe langa pardoseala efectiva trebuie folosite obligatoriu materiale speciale, pentru izolatie fonica, asa cum sunt folia de polietilena expandata, polistirenul extrudat sau placile de vata minerala.
 • Apelati la specialisti in fonoizolatii. Exista produse si materiale de constructii special concepute pentru situatii de zgomot si cu siguranta veti gasi solutia potrivita.

55 comentarii

 1. Buna ziua!
  Locuiesc la casa, iar dormitorul meu are 3 ferestre mici pe o latura, plus geam si usa mari pe alta latura; problema este ca desi sunt de pvc sunt destul de proaste izolatoare a zgomotelor exterioare (trafic, vecini); usa si geamul mari se pot schimba cu unele mai performante, dar cele 3 ferestre mici nu se pot schimba, asa ca doresc sa le fonoizolez cumva; care varianta ar fi mai buna? pe exterior in grosimea golului m-am gandit sa pun polistiren extrudat de 5 pe care sa il inchid pe contur cu spuma sau alta varianta ar fi tot pe exterior vata minerala de fatade; in fine, o alta varianta ar fi izolarea in grosimea geamului la interior cu placi de spuma, pluta sau burete cofrat; ce parere aveti

  • Buna ziua,

   Din pacate niciuna din variantele la care v-ati gandit dvs. nu va da rezultatele dorite. Din cate inteleg dvs. doriti sa ziditi aceste geamuri. Iar in aceasta varianta mai bine le scoateti de tot si completati cu caramida si apoi izolatie.
   Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati.
   Radu Alexandrescu
   Specialist acustica
   http://www.details.ro/shop/

 2. Bună ziua. Locuiesc într-un bloc de apartamente recent construit. Desi pereții sunt din cărămidă, iar podeaua are sapa, folie termoizolanta și parchet, îl aud pe vecinul de sub mine foarte tare. Îl pot auzi chiar și când vorbește normal la telefon, nu mai zic de mers prin casa, alergatul copiilor sau țipete. De asemenea se aude foarte clar și când folosește întrerupătoare.
  Ma gândesc sa izolez macar dormitorul, ce materiale ar trebui sa folosesc? Ar ajunge sa izolez doar podeaua?
  Țin sa menționez ca zgomotele nu sunt puternice, și înțeleg ca de vina este clădirea, de aceeași as opta pentru îmbunătățirea izolației.
  Mulțumesc anticipat.

  • Buna ziua,

   Din descrierea dvs. este posibil sa existe viici majore de constructie si spatii goale intre etaje. Trebuie analizata locatia si facute cateva masuratori acustice pentru a putea identifica problema. Daca auziti cand se folosesc intrerupatoarele (sub 50 dB) inseamna ca sunt spatii goale in structura si intai trebuie rezolvata aceasta problema, iar abia apoi se poate pune in discutie sistemul de izolatie fonica.

   Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati.
   Radu Alexandrescu
   Specialist acustica
   http://www.details.ro/shop/

 3. Buna ziua!
  Locuiesc imtr-un bloc de 10 etaje la apartamentul 2 si am probleme cu vecina din laterala al carei tropai se aude ingrozitor de-a lungul intregului apartament iar vecinii de deasupra au momente in care ii tin isonul prin tropaiala sau alergatul copilului in casa.
  Ce mi-ati recomanda pentru o buna izolare si indepartare de zgomotelor care mi fac viata imposibila uneori.
  Multumesc frumos!

  • Buna ziua,

   Avand in vedere ca este vorba de zgomote de impact, trebuie folosite amortizoare acustice, membrana Blocktec 70 adezivata, placi Quash Details si gips carton acustic. In acest fel obtineti o izolatie fonica de 75-85%. O izolatie fonica 99% se poate obtine doar daca faceti camera in camera.

   Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati.
   Radu Alexandrescu
   Specialist acustica
   http://www.details.ro/shop/

 4. Locuiesc intr-un bloc care propaga f usor sunetele, iar de cand cu reabilitarea ecoul parca e si mai puternic. As dori sa izolez fonic dormitorul ca sa nu ma mai auda asa de tare vecinul de jos.
  Este suficient sa izolez fonic doar podeaua cu blocktec 70? Mentionez ca mai am in camera si tevi pt calorifer care vin de sus pana jos. Din cate stiu trebuie si alea izolate, nu imi imaginez exact cum. Se imbraca in ceva mai subtire sau se face masca care ocupa mai mult loc?

  • Buna ziua,

   Un singur strat de membrana Blocktec 70 adezivata va poate ajuta sa reduceti transmisia zgomotelor cu pana la 39 dB si in medie cu 28 dB. La ora actuala acesta este cel mai performant material de izolatie fonica. Are 7 kg/mp. Aceasta membrana reduce si zgomotele de intensitate medie transmise prin impact. Daca aveti zgomote de impact puternice sau ascultati muzica foarte tare, atunci un singur strat de membrana nu este suficient. In aceasta situatie ar trebui montate doua straturi de membrana sau facuta pardoseala flotanta cu amortizoare acustice, Blocktec 70 si placi Quash Details. Tevile se izoleaza de jur imprejur cu membrana Blocktec 70 si cu placi fonoabsorbante Quash Details, iar apoi se inchid intr-o scafa de gips carton.

   Radu Alexandrescu
   Specialist acustica
   http://www.details.ro/shop/

 5. Buna seara. Cum pot izola fonic un perete comun cu un vecin? Locuiesc la bloc la mansarda (sunt 3 apartamente); e un bloc nou, peretii sunt din caramida si la exterior rigips.
  Multumesc!

 6. Buna seara. Am o problema cu vecinul de la etajul 1, eu locuind la parter. Pur si simplu bubuie tavanul la fiecare pas pe care il face. Tavanul este din rigips, iar dansul nu cred ca poarta papuci de casa sau detine vreun covor. Astept sfatul dvs. Multumesc

  • Buna ziua Andrei,

   Placa de beton transmite vibratiile catre gips carton, iar acesta reactioneaza ca o membrana de difuzor. Cu cat este mai subtire placa, cu atat se aud zgomotele mai tare in gips carton.

   Trebuie sa dai jos toata structura pana la beton. Apoi sa montezi placi Quash Details de 4 cm cu adeziv acustic pe tavan. Trebuie sa montezi din 60 in 60 de cm amortizoare acustice antivibratii, iar apoi sa montezi un strat de membrana Blocktec 70 adezivat cu un strat de gips carton acustic.

   Radu Alexandrescu
   Specialist acustica
   http://www.details.ro/shop/

 7. Buna seara,
  Problema mea este urmatoarea: locuiesc la etajul 3 al unui bloc care se afla in vecinatatea liniilor de cale ferata. Nu pot sa descriu zgomotul pe care il fac claxoanele locomotivelor. Nu ma deranjeaza zgomotul rotilor pe sine sau vibratiile date de tonajul trenului. Ce solutie s-ar preta la situatia mea? Stau cu chirie si nu pot sa investesc in acest apartament.
  Multumesc foarte mult.

  • Buna ziua

   Daca aveti ferestre de calitate – cu geam termopan – verificati sa fie inchise bine, atat in parte de sus cat si in partea de jos. Verificati apoi daca exista zone prin care zgomotul poate patrunde fara control – gen aerisiri practicate in perete, dar tineti cont ca nu aveti voie sa acoperiti aerisirea pentru centrala termica, daca aveti asa ceva.
   Dar in conditiile in care nu puteti face modificari in apartament si nici nu va apartine, cel mai sigur este sa va mutati intr-o zona mai linistita.

 8. Buna seara. Locuiesc intr un apartament la etajul 2 iar la parterul blocului sunt montate gurile de aerisire de la instalatia frigorific a unui carrefour market. Nu ma pot odihni deloc din cauza zgomotului produs. Ei spun ca au antifonat, dar nu s a rezolvat nimic. Imi puteri spune ce materiale ar trebui ei sa foloseasca sau ce pot face eu in apartament pt a nu mai auzi zgomotele?

 9. Buna ziua,
  In ce masura pot sa scap de zgomotele produse de vecinul de sus : alergat de copil mic in casa (tropait puternic), jucarii si alte obiecte aruncate pe parchet, voci.
  Are parchet in toata casa montat peste sapa turnata tot de el.
  Multumesc

  • Buna ziua,

   Doar printr-o izolatie fonica corespunzatoare a tavanului veti putea scapa de zgomote dupa cum urmeaza: 70% din zgomotele de impact, 95% zgomote aeriere. 99% se izoleaza doar in situatia in care veti izola si peretii. In functie de intensitatea zgomotelor exista mai multe variante. Una din ele ar fi sa aplicati placi Quash Details pe tavan cu adeziv acustic, apoi sa montati amortizoare acustice, iar apoi sa aplicati un strat de membrana Blocktec 70 adezivata cu un strat de gips carton acustic. Aceasta varianta izoleaza zgomotele de pana in 75 dB (de obiecei acesta este nivelul de presiune al zgomotelor descrise de dvs.)

   Radu Alexandrescu
   Specialist acustica
   http://www.details.ro/shop/

 10. Buna seara,

  As dori sa va adresez o intrebare cu privire la izolarea fonica a unui apartament situat la parter. Problema cu care ma confrunt este reprezentata de zgomotele de pe casa scarii (usa de la intrarea in bloc, izbitul usii, tocurile doamnelor, vorbitul). Mentionez ca peretele camerei este comun cu casa scarii si as putea sa izolez si pe partea dinspre holul de pe casa scarii. M-ar interesa materialele pe care as putea sa le folosesc si cum se pot monta/aplica. Va multumesc anticipat.

  • Buna ziua,

   O solutie este dublarea peretelui pe la interior cu o structura de gips carton (eventual special pentru izolarea la zgomot) si vata minerala de sticla (simpla sau cu proprietati fono-izolante). Vedeti si raspunsul oferit cititorului Crok, mai sus. Aceasta este solutia care, desi ofera izolare fonica si termica buna, va lua 10-15 cm din suprafata camerelor care trebuie izolate.

   O alta solutie ar fi cea din membrana vascoelastica – vedeti raspunsul oferit mai sus cititorului Andrei de catre Radu A. Aceasta este o solutie profesionala, care afecteaza minim suprafata camerelor dvs si reduce semnificativ zgomotul provenit din vecini. Pentru detalii despre acest produs sau poate pentru alta solutie specifica, va rog sa luati legatura cu Radu Alexandrescu, la numarul 0723 773 630.

 11. Buna ziua. Ce parere aveti de un strat de vata bazaltica de 10 cm si gips carton de 12.5 pentru izolarea fonica a unui perete vecin?

  • Buna ziua

   Vata minerala, fie ea bazaltica sau se sticla, izoleaza fonic destul de bine si ambele tipuri de produse au variante si pentru zone unde este necesara izolatia fonica superioara.

   Daca izolatia fonica este singurul criteriu in alegerea produsului izolator, atunci ati putea foarte bine alege vata minerala de sticla – care, alaturi de un gips garton cu proprietati fonoizolante, v-ar oferi izolatie fonica superioara la un pret mult mai mic decat vata bazaltica.

   Vedeti acest material pentru diferente intre cele 2 tipuri de vata minerala si cele mai potrivite lucrari pentru fiecare tip.

   O placare ca cea sugerata de dvs are un Indice de reducerea a zgomotului aerian (Rw) in jur de 50 dB, conform acestei brosuri.

  • Nu cred ca va ajuta prea mult.Am folosit vata minerala fonica de cea mai buna calitate si nu este suficient.La izolarea casei am folisir polistiren de 5 la exterior iar in interior vata minerala fonica de 10 cm si apoi rigips.Mansarda are izolatie cu vata minerala fonica ,strat de 60 cm,geamurile termopanau trei foi.Si cu toate astea, vara nu ne putem odihni din cauza basilor .Si eu incerc sa gasesc solutii altele decat dopurile de urechi.

 12. Buna seara. De cand vecinul de deasupra mea(eu stau la et.2) dat drumul la centrala termica, de doua luni, nu ma mai pot odihni noaptea din cauza zgomotului. Se aude un zgomot ca de uzina prin tevarie, calorifer si mai e si alt zgomot de picurat care se aude de sus, cumva din perete, picura cand lent, apoi repede, foarte repede si iar lent, se aude intensiv mai ales dupa 18-19 seara, pana dimineata cand incep sa fie si pauze. Picuraturile sunt uneori atat de rapide incat am senzatie ca de fapt e un fel de paleta care se invarte, sau un ventilator ceva. Intrebarea mea e daca centrala termica are vreun ventilator, sau ce anume ar putea sa provoace zgomotul de picurat. Si legat de celalalt Zgomot, de uzina, care s-a auzit mai intai in dormitor, apoi s-a extins si la sufragerie, aici am o nedumerire. Eu sunt racordata la centrala de stat si sunt singura pe coloana care e asa, in rest toti cei 3 vecini au centrale individuale. De la cei de sub mine si de la 4 nu s-a auzit nicodata zgomot de la centralele lor. Cum e posibil ca cel e la 3, fiind deconectat de la teava comuna, sa-mi provoace mie asemenea vuiet in calorifer si asta in toate camerele? Presupun ca daca are centrala individuala s-a deconectat de la teava comuna? Sau cum e, poate ma puteti lamuri si pe mine, va rog. Nu va imaginati cum e sa dormi cateva ore pe noapte atata timp, am asteptat sa treaca sarbatorile, dar acum trebuie sa actionez si vreau sa inteleg cu ce ma confrunt. E posibil sa fi facut vreo smecherie? El e cam smecher, administratora il trece de 2 ani de zile cu apa calda 0, ca vezi Doamne, are centrala, dar el si-a montat horn pt. centrala abia vara asta…

  • Buna ziua, doamna

   Centralele individuale (de apartament) nu au cum sa produca acel zgomot. Toate se monteaza in interioarele apartamentelor si daca ar fi asa de zgomotoase, nimeni nu le-ar folosi – iar vecinul despre care vorbiti nu ar putea locui cu asa o centrala in casa.
   Cel mai sigur, zgomotele pe care la auziti provin de la centrala de bloc si tevile vechii instalatii ramase netaiate sau neaerisite. Circulatia apei si a gazelor printr-un sistem de tevi modificat fata de proiectul initial, care nu mai sunt nici ancorate corect – probabil toti vecinii si-au taiat tevile din casa, mai putin acelea care asigura turul si returul pentru apartamentul dvs – poate provoca zgomote foarte puternice si neplacute.
   Discutati cu cei care administreaza de centrala de bloc – ei va pot lamuri.
   (Si este posibil ca vecinul dvs sa se fi deconecat de la centrala comuna fara sa-si fi montat una individuala – exista si alte solutii pentru incalzire si apa calda.)

 13. Buna ziua, pentru un perete vecin care desparte 2 case, cum se face aplicarea? Gips carton direct pe perete? Sau se lasa spatiu intre perete si gips?

  • Aplicarea de gips carton la interior (tencuiala uscata) se poate face in 2 moduri:
   – Direct, prin lipire cu adeziv special pe suportul din beton nefinisat sau pe zidaria din caramida, sau BCA etc.)
   – Prin prinderea placilor de gips carton pe structuri metalice, daca zidurile nu au capacitate portanta proprie sau au denivelari prea mari. Daca se foloseste structura metalica, functie de grosimea profilelor folosite, intre placa de gips carton si peretele existent se poate pune vata minerala, care izoleaza atat fonic cat si termic, sau alte materiale cu rol fonoizolant, daca zgomotele din vecini sunt foarte deranjante.
   Sper ca v-am raspuns – nu este prea clar din comentariul dvs ce doriti sa obtineti.

   • Multumesc de raspuns.vreau sa izolez un perete vecin fonic. Voi folosi structura metalica. Am 2 intrebari. Prima daca e ok vata bazaltica si a doua daca trebuie lasat spatiu intre peretele existent si structura metalica.

 14. Buna seara,
  Cum se pot izola la nivelul pardoselii tevile de caldura din apartament? Se aude orice zgomot de la vecinii de dedesupt, chiar daca ei nu sunt galagiosi, se aude perfect tot ce vorbesc. Destul de deranjant mai ales cand vrei sa dormi si ii auzi ascultand muzica sau razand. Va rog sa ma ajutati cu solutii.
  Multumesc,

  • Tevile care traverseaza apartamentul, de obicei, beneficiaza de un loc destul de mare la intrarea in apartament. Loc prin care intra foarte usor zgomotele din apartamentul vecin. In zona respectiva trebuie aplicate placi de HD Foam Plus si apoi turnat ciment.
   Daca zgomotul se aude puternic si prin tevi, atunci trebuie realizata o scafa din gips carton dublu cu doua straturi de membrana Blocktec 70. Pentru mai multe informatii/detalii ne puteti contacta prin intermediul sitului http://www.details.ro/shop/

   Radu Alexandrescu
   Specialist Acustica
   Details Media
   http://www.details.ro/shop
   0040 723 773 630

 15. Buna ziua. Stam la et 3 vecinii de la et 2 vorbesc mai tare si asculta televizorul destul de tare. Am discutat dar nimic. Ce pot face?

  • In aceasta situatie se poate izola pardoseala. In functie de nivelul zgomotului exista mai multe variante. De obicei problema zgomotului transmis de televizor sau dialog intre 2-3 persoane se rezolva prin aplicarea unui strat de membrana Blocktec 70 adezivat sub parchet/mocheta.

   Radu Alexandrescu
   Specialist Izolatie fonica si Acustica
   Details Media
   http://www.details.ro/shop
   0040 723 773 630

 16. Cu ce pot amortiza usa metalica de la intrarea in bloc deoarece se produce un zgomot mare la inchidere.
  Va multumesc

  • Buna ziua
   Se pot monta amortizoare precum acestea de AICI.
   Sau se pot face, probabil, diferite ajustari la usa, daca gasiti un meserias dispus sa incerce. Descentrarea usii o poate face sa se tranteasca, mai ales daca este una grea, metalica.

 17. Buna ziua am procurat un ap. si prin peretele despărțitor între vecini aud tot ce fac in ap. deoarece la ei e bucătăria pe peretele despărțitor dar la mine e dormitorul ce sa fac in cazul acesta. Mulțumesc anticipat.

  • Buna ziua, Lily
   Situatia ta poate fi remediata prin aplicarea uneia dintre aceste solutii:
   1. Construirea unei structuri izolatoare din vata minerala de sticla si gips carton. Aceasta este formata din: profile metalice pentru gips carton, vata minerala de sticla, gips carton. Daca este amplasata in mediu umed va trebui sa montati si o folie cu rol de protectie la vaporii din interiorul camerei. Vedeti in acest articol cum se construieste un perete despartitor din gips cartin si vata mineral – structura dvs va fi similara.
   2. Aplicarea unei membrane vascoelastice, despre care au scris mai sus Andrei – aflat in aceeasi situatie cu dvs – si Radu A – rog reluati dialogul dintre ei.

 18. Buna ziua.Am cumparat recent un apartament in Cisnadie,constructie noua si aud tot ce vorbeste vecinul de deasupra mea,orice mic zgomot ,nu mai vorbesc de zgomotele mari.Am inteles de la dezvoltator ca aici in zona nu au auzit de izolatie fonica intre etaje,deci nu exista deloc izolatie fonica intre etaje.Va rog sa-mi spuneti cum pot sa izolez plafonul,am plfon de rigips?Multumesc.

 19. Buna seara,am o nelamurile…locuiesc intr-o casa cu trei nivele,la mansarda este centrala termica,cand este pornita,face un zgomot,un barait,o aud de la parter,intrebarea mea este urmatoarea:este normal sa se auda asa?parca e motorul unei masini.

  • Buna ziua

   Este un fenomen destul de des intalnit, mai ales cand centrala deserveste mai multe apartamente, pe mai mult enivele si cu obiceiuri de consum diferite. Zgomotul respectiv fie provine de la centrala si este transmis pana la dvs prin intermediul vibratiilor tevilor, fie il produce apa care circula cu o anumita presiune si “intalneste” pe drum calorifere inchise, de exemplu, sau coturi la care diametrul tevii este modificat. Si modul de fixare al tevilor poate fi o cauza, daca nu s-au folosit garnituri si material izolator, vibratia lor se transmite elementelor constructive. Ar trebui sa vorbiti cu cei de la intretinere sa stabileasca despre ce este vorba. Fiecare dintre cauze are alta rezolvare.

 20. Buna ziua. Locuiesc intr-o garsoniera si se aude aproape tot ce face vecinul de alaturi prin peretele comun. M-am gandit sa izolez fonic peretele dar nu am cunostinte in domeniu. Imi puteti recomanda o metoda care sa scada la 50% zgomotele? Membrana vascoelastica are vreun efect? Multumesc anticipat

  • Buna ziua,

   Membrana vascoelastica este cel mai bun material pentru izolatie fonica la ora actuala. Se poate monta in unul sau mai multe straturi combinata cu placi de gips carton albastre (acustice). In mod normal, pentru zgomote uzuale, este suficient sa montati un strat de membrana cu o placa de gips carton. Aceasta structura va izola apx 39 dB. Zgomotele uzuale sunt de apx 65 dB, deci obtineti o scadere de 50% doar prin adaugarea acestui material. Daca montati doua straturi de membrana si doua straturi de gips carton atunci veti obtine o izolatie fonica pentru zgomote de apx 80 dB.

   Radu A.
   Specialist Acustica
   Details Acoustics
   0723773630

   • Va multumesc pentru raspunsul prompt. Este suficient un singur strat de membrana fara placa de gips carton? Daca e de ajuns, trebuie aplicat pe tot peretele sau e de ajuns acolo unde zgomotul patrunde mai puternic?

    • Buna ziua,

     Membrana trebuie aplicata pe tot peretele. Nu va recomand sa montati fara gips carton, deoarece membrana actioneaza la eficacitate maxima intre doua structuri rigide : beton/caramida si placa de gips carton sau placa de OSB.

     Radu A.
     Specialist Acustica
     http://www.details.ro/shop/
     Details Acoustics
     0723773630

 21. Buna ziua. Locuiesc la casa, la 300 m de strada principala, casa e localizata pe deal, soseaua fiind mai in vale. Pe partea cu strada casa are multe geamuri termopan inalte. Ce pot sa fac sa nu se mai auda zgomotul traficului in casa? Nu se aude f tare, dar deatul cat sa ma deranjeze

 22. Locuiesc intr o garsoniera fara usa intre bucatarie si camera, iar frigiderul face un zgomot pe care seara nu il pot suporta, nu pot dormi. Am incercat sa il scot din priza, insa am nevoie de el, mai ales ca e vara 🙁 ce pot face sa atenuez sunetul? Multumesc.

  • Buna ziua
   Va sugeram urmatoarele variante dintre care puteti alege sau le puteti incerca pe rand:
   – Mutati frigiderul intr-o alta incapere, astfel incat sa existe macar o usa intre aparat si zona dvs de odihna. Poate ca zgomotul este amplificat si de pozitionarea frigiderului in casa, lipsa unor accesorii cum sunt covoarele si mobilierul, care absorb zgomotele, cat si de pardoseala pe care este pus.
   – Puneti usa la loc, eventual una culisanta, care ocupa mai putin spatiu – dar fiti atenta ca acest tip de usa nu este perfect etansa, ca o usa clasica.
   – Cumparati un frigider mai putin zgomotos: cautati sa aflati nivelul de zgomot in dB si cautati sa cititi si review-uri ale cumparatorilor anteriori, de exemplu ca AICI

 23. Vecinul meu taie lemne, cu drujba, sau drujbe, afară, în fața curții, pentru comercializare. Când primeşte lemnele, taie zile întregi, între 8 şi 20, uneori depăşind ora. Totul se întâmpla la aprox. 20 m de casa mea. Vă rog să-mi spuneți care este nr de db produs de una, sau două drujbe şi care este limita admisă. Dacă exista reglementări legale, vă rog să mi le indicați, ca să pot pune capăt acestei situații. Mulțumesc.

 24. daniela savescu

  Locuiesc laa curte intr o casa nationalizata la parter .Deasupra mea am vecini foarte zgomotosi : alearga cainele prin casa si m i se misca tavanul .mentionen ca casa este pe barne de lenm iat tavanul este din paianta parterul are inaltimea unui apartament de bloc.ei toata noaptea umbla prin casa nu ma pot odihnii deloc Care este solutia ?
  Degeaba am discutat cu ei spun sunt in casa mea .Va rog , dati-mi o solutie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *