Plantarea pomilor fructiferi primăvara

Este ştiut că cel mai bun anotimp pentru plantarea pomilor fructiferi este toamna, vezi aici de ce. Dar dacă nu ai reuşit să faci plantarea astă-toamnă, începutul primăverii, deşi este o perioadă foarte aglomerată în grădină, este şi el un moment prielnic.

Primul pas este alegerea pomilor de calitate, iar cel mai sigur este să-i cumperi de la livezi, pepiniere sau vânzători specializaţi.

Solul potrivit şi apa

Trebuie să ştii că cele mai bune pământuri pentru ca pomii să dea roadele dorite sunt cernoziomurile şi solurile brun-roşcate de pădure.

Ţine cont că primăvara este o perioadă mai secetoasă, aşa că nu toţi pomii vor face faţă cu brio acestui anotimp. De aceea, spre deosebire de plantările de toamnă, pomii plantaţi primăvară trebuie udaţi abundent şi regulat, până ce intră în vegetaţie, dar şi pe perioada verii, dacă este una secetoasă.

În general, pomii cei mai rezistenţi la seceta sunt migdalul, caisul, visinul, cireşul şi părul. Dacă cumperi din pepinieră sau de la vânzători specializaţi cere şi informaţii despre nevoia de apă a fiecarui soi.

plantarea-pomilor-fructiferi-toamna-punct-altoi

Apa nu trebuie să stagneze

Ca şi trandafirii, pomilor fructiferi le place apa, dar nu cea care stagnează. Zonele de plantare ideale sunt cele cu puţină pantă, pentru drenaj. Pe sol drept, poţi testa drenarea aşa: după ce faci groapa pentru plantare, umple-o cu apă. Dacă această stagnează mai mult de jumătate de oră, zona nu este prielnică pomilor fructiferi.

Dimensiunea gropilor şi distanţele de plantare

Dacă vrei să alcătuieşti o mică livadă, mai întâi proiectează şi măsoară: asigură fiecărui pom câte 4-5 metri de jur împrejur pentru o creştere sănătoasă, lumină şi aer.

Gropile ar trebui să aibă dimensiuni egale. Astfel, atât lungimea şi lăţimea, cât şi adâncimea, ar trebui să aibă între 50 şi 60 cm.

Când sapi, pune primele lopeţi de pământ într-o grămadă, iar următoarele, în altă grămadă. Când vei umple groapa la loc, foloseşte mai întâi pământul de suprafaţă, fertilizat, şi apoi pe cel de adâncime.

Pregătirea pomişorilor

Aceste lucrări se pot face chiar înainte de a începe săpatul gropilor:

  • Pregăteşte o găleată pentru mocirlirea rădăcinilor. În aceasta faci un amestec de apă, pământ şi bălegar proaspăt de vacă, în care laşi puietul până la plantare.
  • Fasonează rădăcinile fiecărui pomişor cu foarfeca de grădină: scurtează rădăcinile foarte lungi şi îndepărtează părţile rupte su strivite.

plantarea-pomilor-fructiferi-toamna-adancimea-de-plantare

Plantarea pomilor fructiferi

Paşii detaliaţi de plantare îi găseşti AICI– sunt aceleaşi lucrări, atât la plantările de toamna, cât şi la cele de primăvară.

Pe scurt, plantarea se face aşa:

  • Faci o moviliţă de pământ bine fărâmiţat pe fundul gropii
  • Aşezi pomul pe moviliţă, cu rădăcinile răsfirate
  • Pui pământul de suprafaţă – cel cu iarbă – şi calci bine
  • Pui pământul de adâncime şi tasezi. Dacă vrei să adaugi un tutore (băţ de susţinere) acum e momentul
  • Uzi abundent

Deasupra, poţi adăuga mulci sau gunoi vechi de graj. Ajută la păstrarea umidităţii şi fertilizează lent, la fiecare udare/ploaie.

Material realizat cu ajutorul Jardina.eu. 

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.