Modificari mici care schimba complet o camera

Cand am gasit aceste fotografii pe site-ul designerului Cary Nowell ne-am zis  ca seamana cu jocul Gaseste deosebirile: modificarile sunt atat de subtile in anumite cazuri, incat aproape ca te intrebi de unde provine diferenta uriasa dintre imagini.

Urmarind imagine cu imagine, vedem si ca majoritatea nu sunt foarte costisitoare si nici greu de facut.  Poate ca ceea ce ne lipseste este imaginatia sau curajul de a incepe, asa ca hai sa vedem, camera cu camera, ce ne sugereaza Cary Nowell, designer de interior.

Livingul: simplu e mai bine

Aceste living avea nevoie doar sa fie mai ordonat, asa ca s-au scos piesele de mobilier de prisos, cum ar fi scaunele care nu se potrivesc cu nimic si comoda din colt, s-au ales tablouri in ton cu nuantele dominante din camera si tinand cont de forma spatiului in care se aseaza, s-au introdus plante si s-a schimbat covorul cu unul intr-o nuanta neutra, care evidentiaza si sustine vizual canapeaua albastru puternic. Efectul este unul de ordine, simplitate si spatiu aerisit.

modificari_living1

In al doilea living  tot despre ordine si simplitate este vorba: se elimina o parte din nenumaratele obiecte mici, dispare o masuta de cafea supraincarcata de pe peretele din dreapta, obiectele de pe mese sunt inlocuite cu flori, rafturile sunt golite si organizate mai bine iar dintre tablouri sunt pastrate doar 2, lasand privitorului ocazia sa se odihnesca inainte de a trece de la unul la altul, iar tablourilor, ceva spatiu personal.

modificari_living2

Dormitorul: de la locul in care dormi la locul in care visezi

In acest dormitor s-au facut doar trei modificari, dar camera pare cu totul alta: s-au vopsit peretii intr-o culoare neutra, dar odihnitoare, s-a schimbat cuvertura de pat si fetele de parna pentru a se potrivi cu nuantele de accent din covor si s-a indepartat tabloul de deasupra patului.

modificari_dormitor3

In urmatorul dormitor, tot cuvertura de pat este vedeta, avand culori puternice si un desen viguros, dar aici modificarile sunt ceva mai substantiale: apar doua tablouri cu motive florale deasupa patului, dispare comoda mare si neagra, iar zona de sub geam este transformata intr-o zona de citit placuta cu ajutorul celor 2 fotolii.

modificari_dormitor2

In dormitorul de mansarda de mai jos, prin indepartarea tapetului, a draperiei de la fereastra, a unei parti din mobilier si introducerea nuantelor de verde crud prin cuvertura, tablouri si perne, se obtine o camera mai luminoasa, mai inalta si mai spatioasa.

modificari_dormitor2

Desi un dormitor are nevoie de pastrarea imtimitatii mai mult ca orice alta camera, pozitia camerei fata de vecini este determinanta in alegerea tipului de umbrire. Aici, dat fiind ca dormitorul se afla la inaltime, s-au inlaturat draperiile si storurile pentru a lasa sa intre lumina naturala, iar in zona ferestrelor astfel eliberate s-a adus un set de fotolii comode. Tot pentru luminozitate, dar si pentru textura, s-a schimbat covorul albastru cu unul bej, pufos.

modificari_dormitor1

Camera copilului si adolescentului: un intreg univers in cativa metri patrati

Urmatoarele dormitoare apartin unor persoane foarte tinerePrin simpla schimbare a pozitie patului, camerele au fost impartite in 2 zone distincte.

In camera albastra patul separa zona de lucru/biroul, de zona de joaca, iar in camera alba, patul si peretele exterior formeaza o insula de citit si relaxare.

modificare_camera_copil2 modificari_camera_copil1

In dormitorul urmator, pozitia patului s-a modificat foarte putin, dar ceea ce s-a schimbat radical este coloristica: dintr-o camera cu colorit gri, aproape murdar, a devenit una feminina, vesela, plina de culoare si personalitate.

modificare_dormitor_copil3

Sufrageria sau locul del luat masa: lumina pentru tihna si momente agreabile

In aceasta sufragerie s-a renuntat la covor, s-a schimbat culoarea peretilor, s-au pus huse la scaune, a disparut tablourile mici de sub ferestre si s-a schimbat lustra cu una mai simpla. Efectul obtinut este spectaculos: o camera mult mai luminoasa, aerisita si primitoare.

modificari_sufragerie2

Aici, renuntarea la fata de masa si naproanele in culori tari si adaugarea huselor albe la scaune sunt principalii factori de schimbare. Tabloul, nuanta mai sobra a peretilor si vaza cu flori sunt accente bine-venite, care dau viata si personalitate interiorului.

modifciare_sufragerie3

In cazul acestui loc de luat masa aflat in bucatarie schimbarea este minima, dar spectaculoasa: este pastrat coltarul alb, din lemn, dar masa colorata este inlocuita cu o masa de lemn, cu pidestal, careia i s-a adaugat o pereche de scaune, niste perne colorate si o vaza cu flori.

modificari_bucatarie1

Holul si casa scarii: luminos, aerisit, primitor

Holul de intrare este de obicei luminat indirect, din camerele alaturate, iar daca este prea intesat cu mobilier efectul este unul de spatiu mic, sufocant.

In acest exemplu s-a renuntat la dulapurile suspendate si s-a adus o masuta delicata pentru lucruri marunte si corespondenta, iar oglinda care a luat locul dulapurilor maximizeaza lumina naturala. Planta prea stufoasa a fost inlocuita cu o alta, care permite accesul vizual, dar pastreaza impresia de prospetime.

In acest caz holul este continuat de casa scarii, care a avut nevoie de o simpla schimbare de culoare pentru a deveni mult mai luminoasa si primitoare.

modificari_hol

Reguli simple si necostisitoare regasite in toate imaginile:

  • schimbarea culorii peretilor in nuante mai deschise.
  • eliminarea corpurilor de mobilier in exces, pentru crearea unor zone intime sau a unor circulatii
  • eliminarea decoratiunilor in exces. Prea multe obiecte mici asezate peste tot, dau impresia de dezordine, ca sa nu mai vorbim de praful pe care il acumuleaza si trebuie sters.
  • daca se folosesc plante, flori si fructe, acestea sunt naturale.
  • fereastre fara draperii, sau cu minim de perdele albe, prin care poate patrunde nestingherita lumina naturala
  • in zona ferestrelor se afla doar fotolii pentru citit si masute cu flori, pentru a crea colturi intime si imbietoare
  • in fiecare camera se foloseste o singura nuanta dominanta, care este reluata apoi in proportii mici, pentru a o accentua, in desenele de pe covor, pernute decorative sau tablouri. Se creeaza astfel o tema a incaperii, o idee centrala, care este apoi mai usor de respectat.

Sursa foto: Cary Nowell

Vezi Produsele recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.