Iluminatul interior: solutii pentru fiecare camera
2 comentarii

Iluminatul interior bine proiectat si lumina bine aleasa ne ajuta sa ne facem treaba eficient, ne face sa ne simtim in siguranta si confortabil si ne permite sa ne bucuram de casa noastra si de atmosfera pe care ne-am straduit sa i-o imprimam.

Lumina si culoarea se influenteaza puternic una pe cealalta si amandoua influenteaza semnificativ starea noastra de spirit, asa ca lumina naturala si iluminatul de calitate sunt sufletul oricarei amenajari reusite.

Fiecare tip camera ar trebui sa aiba un iluminat corespunzator functiilor pe care i le-am atribuit, asa ca planuiti cu atentie pentru un confort maxim. Daca sunteti nesiguri despre tipul de lumina de care aveti nevoie, vedeti in cele ce urmeaza cateva idei pentru iluminatul interior, camera cu camera.

1. Holuri si scari – iluminat de siguranta

Principala functie a iluminatului pe holuri si scari este cea de siguranta. Daca este un hol lung, folositi mai multe aplice la distante egale. Scarile ar trebui luminate de sus pana jos si ar trebuie sa existe intrerupatoare la fiecare capat al lor.

Daca alegeti un candelabru pentru hol, acesta trebuie potrivit la inaltimea corecta pentru a nu-l atinge nici de pe scari nici de pe etaje. Deasemenea, candelabrul trebuie sa se potriveasca ca si proportii cu dimensiunile incaperii.

Daca aveti de iluminat holul unei case, atunci puteti folosi un corp de iluminat central care sa faca o buna impresie la intrare (candelabru, lustra), iar eventualele obiecte de arta si oglinzi, le puteti ilumina separat, pentru a le scoate in evidenta. Daca aveti nevoie si se aplice pentru iluminat tablouri sau alte elemente, aveti grija sa fie in ton cu piesa centrala.

Pentru holul mai putin generos de la bloc, puteti folosi aplice sau lustra pentru iluminatul de ambient si o lumina de lucru in zona cuierului sau accesului in dressing.

hol

scari

2. Living-ul, iluminat general si pentru fiecare activitate in parte

Aici se pot folosi toate tipurile de iluminat, pentru ca versatilitatea camerei permite. In primul rand trebuie sa asigurati iluminatul general, sau de ambient si apoi va trebui sa asigurati lumina speciala functie de zonele pe care le aveti delimitate in living.

In zona unde obisnuiti sa cititi aveti nevoie de o lumina mai puternica, usor de directionat care fotoliu, in timp de in zona unde jucati carti cu amicii lumina trebuie sa fie mai blanda si mai vesela. Pentru iluminatul general puteti folosi atata clasica lustra sau candelabru de tavan, cat si scafele cu lumini ascunse, dar ar fi bine sa aiba variatoare de intensitate.

Pentru a scoate in evidenta anumite elemente cum sunt texturile speciale sau tablourile, puteti folosi iluminatul de accent – acele lampi care directioneaza lumina spre obiectul de evidentiat. Efectul este si mai spectaculos daca sursa de lumina nu este vizibila!

Living-ul este una dintre cele mai des si indelung folosite camera din casa, asa ca luati in considerare folosirea becurilor economice.

living

living_foto

3. Camera sau zona de luat masa – pune masa si mesenii in valoare

Aici trebuie lumina din plin si in stilul dvs personal. Chiar daca aveti o intreaga incapere dedicata luarii mesei, sau locul de luat masa face parte dintr-o alta incepere cu mai multe functiuni, masa in sine trebuie iluminata corect si abudent pentru a pune in valoare mobilierul, aranjamentul si mancarea insasi.

Functie de marimea mesei si stilul personal, puteti folosi un singur corp de iluminat sau mai multe. Ideal este ca aceste corpuri de iluminat sa fie suspendate la aproximativ 70-80 cm de tablia mesei.

Pentru restul incaperii, ambientul poate fi asigurat cu un candelabru central, aplice sau scafe luminoase. Variatoarele de intensitate sunt si aici binevenite, pentru ca la cina sau la o intalnire de lucru, starea poate fi foarte usor „setata” cu ajutorul luminii.

dining

dining_foto

4. Biroul de acasa – lumina buna pentru lucru

Daca este o camera separata, are nevoie de o lumina de ambient si una de lucru.

Daca este amplasat in living, sau dormitor, are nevoie neaparat de lumina de lucru, cea de ambient fiind asigurata. Pentru zilele innourate, variatorul de lumina poate asigura exact atata lumina cat este nevoie pentru a o completa pe cea intra pe fereastra.

birou

birou_foto

5. Bucataria – activitati complexe, iluminat in trepte

Similar livingului, bucataria are mai multe puncte “fierbinti” care trebuie iluminate corespunzator. Daca in cazul diningului, singura zona unde este nevoie de lumina directa este masa, in cazul bucatariei, fiecare zona de lucru trebuie iluminata corect: aragazul sau plita, zona chiuvetei, insula de gatit – daca exista, zona de mic dejun sau de luat masa.

Bucataria este cea mai aglomerata zona a casei, aici se aduna familia si prietenii, aici gatiti, aici mancati, uneori aici ajutati si copiii sa isi faca temele, aici cititi ziarul si … sunt foarte putine lucruri pe care nu le facem in bucatarie, defapt.

Din cauza complexitatii sale ca spatiu, bucataria este camera care se preteaza cel mai bine la ceea ce s-ar putea numi iluminatul in trepte, asa ca puteti folosi partea de jos a dulapurilor suspendate pentru a incastra spoturi pentru excluderea zonelor de umbra si a imbunatatirii luminii pe blatul de lucru. Acelasi rost il are lumina de la hota: iluminarea corespunzatoare a zonei de lucru ce include plita/aragazul.

Un alt strat de lumini se poate folosi pentru insula de lucru sau locul de mic dejun – corpuri suspendate la o inaltime recomandata de 70-80 cm de suprafata mesei – iar cel de-al treilea strat se poate folosi pentru iluminatul general, sau de ambient si este de obicei format dintr-o lustra, un grup de becuri cu lumina directionala sau un grup de spoturi incastrate in tavan.

In cazul spoturilor, aveti grija sa determinati corect numarul de spoturi necesare, pentru ca este foarte usor sa punem prea multe si apoi sa platim consumuri inutile, fara a creste nivelul de confort. Datorita pozitiei lor, spoturile din tavan nu vor lumina corect suprafetele verticale, adica acele suprafete pe care ochiul percepe lumina, deci numarul mare de spoturi nu aduce mai multa lumina perceputa, ci doar un consum mai mare – inca un motiv pentru iluminatul in straturi.

Si in bucatarie se poate folosi iluminatul de accent, daca exista zone de evidentiat, cum ar fi un dulap cu portelanuri speciale sau suveniruri.

bucatariebucatarie_foto

6. Baia – iluminat de intensitati diferite

Baia atrage unele dintre cele mai consistente bugete pentru renovare din casa, asa ca de ce sa nu investim ceva mai mult si intr-un iluminat pe masura? Majoritatea suprafetelor din baie sunt lucioase, stralucitoare chiar, asa ca iluminatul potrivit le va face sa arate minunat.

Si aici exista zone in care este nevoie de lumina mai multa si mai puternica, cum este oglinda de toaleta care este bine sa fie luminata atata de sus cat si din lateral (evitati formarea umbrelor pe fata) si dusul, unde puteti folosi spoturi special pentru zone umede, dar exista si zone pe care pentru a le lumina, este nevoie o lumina generala, difuza, si cateva lumanari – asa cum este cada.

Potentarea luminii in baie este si ea importanta: dimineata, o lumina directa, alba, puternica, ajuta la un inceput de zi vioi, in timp ce seara se simte nevoia unei atmosfere mai calme, odihnitoare sau romantice, asa ca variatoarele de intensitate sunt perfecte pentru lumina de ambient.

baie

baie_foto

7. Dormitorul – lumini blande, in mai multe puncte

Schema cea mai utilizata este: lustra de tavan pentru ambient, plus lampi pentru citit pe fiecare parte a patului, iar lumina recomandata este cea calda, galbena. Se mai pot folosi lumini de accent asupra anumitor fotografii sau tablouri, precum si lumini de serviciu in dressing/dulapuri, dar schema generala si cea mai odihnitoare aceasta este. Daca exista si o zona cu un mic birou, sau o masuta de toaleta, acestea trebuie iluminate separat. dormitor dormitor_foto

Sfaturi generale pentru un iluminat bun

    • Folositi mai multe surse de lumina intr-o incapere. O singura sursa de lumina in camera poate fi contraproductiv, daca numai dvs folositi o incapere sau insuficiet, daca o folosesc mai multe persoane in mai multe scopuri. Este la fel de gresit sa folosim acceasi lumina pentru noapte si zi: ziua este nevoie de un plus de lumina ici si colo, pe cand noaptea este nevoie de lumina mai puternica pentru a putea duce la bun sfarsit ce ne-am propus.
    • Nu folositi becuri prea puternice pentru iluminatul din tavan, in speranta ca lumina va ajunge astfel in cantitate suficienta peste tot. Asta nu este adevarat (intotdeauana va exista o zona mai putin luminata) si poate fi prea mult pentru multe persoana (prea multa lumina directa te poate face sa te simti ostatic).
    • Luati intotdeauna in calcul puterea becului (Watti) atunci cand ii stabiliti locul de utilizat. Folisiti becuri de 75 W pentru iluminatul general, de sus, si becuri de putere mai mica pentru iluminatul specific, din lateral sau pe insule de lucru.
    • Nu folositi in mod excesiv iluminatul incastrat. Prea multe spoturi incastrate pot face tavanul sa semene cu un stup, iar scafele colorate in nuante tari, vor transfera o parte din acea culoare care restul camerei, prin intermediul luminii reflectate.
    • Folositi variatoare pentru internsitatea luminii: ar trebui sa se poate varia intensitatea luminii oriunde in casa, pentru crearea atmosferei dorite.
    • Nu folositi un singur intrerupator pentru toate luminile dintr-o camera. Degeaba aveti lumini separate pentru diferite activitati si zone, daca trebuie sa le aprindeti/stingeti pe toate odata. Fixati intrerupatoare separate, de preferat cu variatoare de intensitate: asa fiecare lumina va fi aprinsa la momentul oportun si tinuta aprinsa strict cat este nevoie. Nici controlul centralizat nu este o idée rea, daca v-o permiteti.
    • Nu fixati corpurile de iluminat sau spoturile luminoase la inaltimi prea mari : lumina se va risipi, iar suprafetele care trebuie iluminate raman intunecoase.

Vezi Produsele recomandate

2 Comentarii

  1. ilie 14/06/2016 Răspunde

    la cati centimetri se pune banda led intr-o scafa de rigips sa iasa lumina ascunsa

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.