Cum realizezi corect termoizolaţia pereţilor exteriori cu polistiren expandat

Da,  termoizolaţia cu polistiren expandat nu este un subiect nou, dar îl abordăm pentru că de data aceasta informaţiile provin de la una dintre cele mai sigure surse: ROMEPS (Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România).

Pe lângă misiunea asumată de a proteja consumatorii de produse contrafăcute sau de slabă calitate, ROMEPS poate oferi sfaturi pertinente legate de realizarea corectă a termoizolării. Un exemplu este articolul prinvind termoizolarea corectă a acoperişului cu polisiren expandat, iar acum ne informează despre termoizolarea corectă a pereţilor exteriori ai imobilului.

Să începem prin a reaminti care sunt avantajele pe care le aduce o termoizolare eficientă cu polistiren expandat:

  • plăcile de polistiren sunt uşoare, deci nu afectează structura de rezistenţă a clădirii;
  • termoizolaţia cu polistiren implică costuri reduse, atât pentru materiale, cât şi pentru manoperă;
  • necesarul anual de energie pentru încălzirea imobilului este mai mic, prin reducerea pierderilor de căldură prin pereţii reci pe timp de iarnă şi menţinerea temperaturilor din interior în limitele confortului termic, pe timp de vară.
  • reducerea emisiei de gaze cu efect de seră, prin micşorarea consumului de combustibili pentru încălzire/răcire
  • prin poziţionarea termoizolaţiei pe faţă exterioară a pereţilor, suprafaţă utilă a locuinţei nu se reduce (dacă termoizolaţia este continuă), clădirea beneficiază de o protecţie optimă, prin eliminarea punţilor termice.
  • creşte confortul al rezidenţilor atât iarna, cât şi vara, iar pereţii sunt protejaţi de ciclurile îngheţ – dezgheţ.

Cum se termoizolează corect fațada unei locuințe cu polistiren expandat

Punerea corectă în operă a sistemului compozit de izolare termică la exterior (ETICS) presupune:

  • aplicarea plăcilor din polistiren expandat ignifugat de fațadă ca strat termoizolant,
  • fixarea acestora prin lipire (cu un adeziv special pentru polistiren) și mecanic (cu ajutorul unor dibluri),
  • protejarea cu un strat de armare compus din plasă de armare înglobată într-un material de șpaclu elastic și
  • finisarea cu un strat protector hidrofug şi de tencuiala subțire, realizat din materiale minerale cu liant acrilic, silicatic sau siliconic, după caz.

Sistemul termoizolant se poate aplica pe toate suporturile minerale, pe cărămidă plină și cu goluri, BCA, pereți de beton prefabricat, tencuială și alte suporturi minerale.

termoizolatie_polistiren_straturi
Sursa foto: Arcon, membru ROMEPS

 

Pașii necesari pentru executarea propriu-zisă a lucrărilor sunt următorii:

1.   Lipirea plăcilor termoizolante

Pentru lipire se foloseşte adezivul pentru polistiren sau masa de șpaclu.

2.  Dibluirea

Pentru asigurarea unei ancorări mecanice suplimentare, plăcile termoizolante se dibluiesc, utilizând dibluri din material plastic de tip DSH 10 K, (trei dibluri /placă), la 24 de ore după lipirea plăcilor.

3.  Şpăcluirea şi armarea

Pentru şpăcluire se foloseşte masa de şpaclu, iar pentru armare plasa din fibră de sticlă de minim 145 gr/ mp densitate. După min. 24 de ore de la lipirea plăcilor de polistiren şi min. 12 ore de la şpăcluirea capetelor diblurilor, se face o şlefuire a plăcilor de polistiren. Se asigură o planeizare suplimentară a suprafeţei obţinute în urma placării cu polistiren. Dacă timp de două săptămâni nu se aplică stratul de armare, plăcile vor trebui din nou şlefuite şi curățate de impurităti.

4.  Aplicarea finisajului – grund și tencuială

Grundul este folosit ca amorsă, atât pentru tencuiala decorativă de faţadă, cât şi pentru tencuiala de soclu. Pentru evitarea apariţiei îmbinărilor în câmpul finisat se recomandă aplicarea continuă pe făşii orizontale, în scară, de sus în jos.

Vezi Produsele recomandate

1 Comentariu

  1. Valeriu 20/05/2016 Răspunde

    Pentru o termoizolare eficienta, ar fi recomandat sa se utilizeze polistiren de 10 cm, varianta EPS 80 care este un foarte bun izolator termic (are conductivitatea termica mica). Indicat ar fi ca intreg termosistemul sa fie achizitionat de la acelasi producator pentru a fi sigur de compatibiliatatea materialelor. Eu am ales varianta Adeplast despre care am o parere foarte buna si in plus a capatat acreditare europeana pentru termosistemul sau izotherm. Iata deci ca si noi romanii putem…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.