Cum alegi sistemul de aer condiţionat pentru confort şi eficienţă în orice anotimp - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină Cum alegi sistemul de aer condiţionat pentru confort şi eficienţă în orice anotimp - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

Cum alegi sistemul de aer condiţionat pentru confort şi eficienţă în orice anotimp

Daikin-Ururu-Sarara

Sistemele moderne de aer condiţionat pot fi folosite atât pentru răcire cât şi pentru încălzire, iar tehnologia încorporată le face uşor şi plăcut de utilizat, adaptabile stilului de viaţă al familiei şi au un grad ridicat de eficienţă în folosirea energiei.

Cum funcționeaza sistemul de aer condiționat

Sistemele de climatizare sunt formate în general din două unități : o unitate interioară și o unitate exterioară. Unitățile de climatizare mai poartă și denumirea de pompe de căldură deoarece au capacitatea de a prelua energia dintr-un mediu și de a o ceda în alt mediu.

Concret, sistemele de aer condiționat folosesc agenți frigorifici care suferă foarte ușor transformări din gaz în lichid și înapoi, pentru a transfera căldura din interiorul camerei în afara locuinței în modul răcire și în sens invers, în modul încălzire.

Daikin-Ururu-Sarara(1)
Daikin Ururu Sarara, disponibile online AICI.

 

Sistemul inverter vs sistemul ON/OFF

Tehnologia Inverter se bazează pe un model de compresor care își poate regla turația și implicit capacitatea de răcire sau încălzire în funcție de sarcina necesară. Compresorul poate funcționa continuu la turații mici, fără să fie necesare pornirile si opririle repetate atunci când sistemul de climatizare solicită aer rece sau cald. Acest tip de tehnologie are doua beneficii clare:

Confortul: Un sistem de aer condiţionat cu inverter îşi reglează în mod continuu capacitatea de răcire sau încălzire optimă, pentru a-l corela cu temperatura din cameră, îmbunătăţind astfel nivelul confortului. Inverterul reduce timpul de pornire al sistemului, prin urmare, se ajunge mult mai rapid la temperatura solicitată a camerei. Imediat ce temperatura corectă este atinsă, sistemul inverter garantează menţinerea ei constantă.

Sistemele ON/OFF vor funcționa la capacitatea maximă de răcire, generând curenți de aer reci și inconfortabili, subrăcind camera, pentru ca mai apoi să comande oprirea compresorului, așteptând creșterea naturală a temperaturii  în încăpere și repornirea acestui ciclu.

Eficiența energetică : Deoarece un inverter monitorizează şi reglează temperatura mediului ambiant oricând este nevoie, consumul de energie scade cu 30% în comparaţie cu un sistem dotat cu un compresor tradiţional (ON/OFF).

Daikin-Ururu-Sarara
Daikin Ururu Sarara: Inverter 18000 BTU, Clasa A+++, Ochi Inteligent, Filtru Auto-curatare, Filtru Fotocatalitic, Control Wi-Fi, Flux Aer 3D, Programator 24 de ore. Disponibil aici.

 

Răcire şi încălzire, într-un singur aparat

Pe lângă răcire, aparatele de aer condiționat pot asigura și o încălzire eficientă. Încălzirea cu un aparat de aer condiționat cu pompă de căldură este, în prezent, modalitatea de încălzire cea mai eficientă din punct de vedere energetic.

Această soluție este mai eficientă decât pompele de căldură care încălzesc apa pentru radiatoarele tradiționale deoarece pompa de căldură a unui aparat de aer condiționat încălzește direct aerul din interior, în timp ce o pompă de căldură aer-apă sau pământ-apă încălzește mai întâi apa și apoi apa încălzește camerele, ceea ce determină pierderi de energie în această etapă suplimentară.

Daikin-FTXM4(1)

 

 Cum alegi aparatul de aer condiționat potrivit pentru casa ta

Selectarea dimensiunii corecte a unui aparat de aer condiționat trebuie să fie realizată în mod normal de un profesionist (inginer proiectant), deoarece nu depinde numai de numărul și mărimea camerelor,  ci și de dimensiunea și orientarea ferestrelor, de expunerea la radiația solară și alți factori precum degajările interioare.

Ca regulă de bază, pentru un metru pătrat de încăpere se poate estima o capacitate de răcire între 60 W și 120 W pentru mediul rezidențial.

De exemplu, pentru climatizarea unui dormitor de 20 mp putem alege un echipament de 2 kW (7.000 BTU/h). În cazul în care apartamentul nu este izolat, iar orientarea este pe sud, este recomandat să se crească capacitatea unității la 2,5 kW (9.000 BTU/h) pentru a avea siguranța că în cele mai toride zile de vară echipamentul are capacitatea de răcire necesară.

Daikin-FTXM
Functii controlabile prin telecomanda

Poziţionarea aparatului de aer condiţionat în interiorul casei

Poziționarea unității interioare de aer condiționat se face în armonie cu arhitectura camerei. În general, se recomandă poziționarea unității interioare în așa fel încât curentul de aer să străbată suprafața peretelui exterior care este predispus la cele mai mari pierderi/aporturi de căldură.

Totodată, trebuie ținut cont și de poziționarea mobilierului în cameră, astfel încât curenții de aer să nu fie îndreptați direct spre canapele sau paturi (zonele de repaos îndelungat).

De asemenea, traseul agentului frigorific ce leagă unitatea interioară de cea exterioară trebuie să fie cât mai scurt.

Daikin-Emura1
Daikin Emura: eficienta energetica si design premiat. Disponibile si aici.

Întreţinerea aparatului de aer condiţionat

Este recomandat să se facă o întreținere și o verificare anuală, pentru a asigura durata lungă de viață a aparatului de aer condiționat, o funcționare fără probleme și pentru a preîntâmpina problemele de sănătate.

Pentru o funcționare eficientă a aparatului de climatizare este necesar ca filtrele de praf să fie spalate o dată la 6 luni. Filtrul Fotocatalitic din apatit de titan are capacitatea de a descompune și distruge bacteriile și virusii, pentru acesta este recomandat să se facă înlocuirea cu un nou filtru la fiecare 3 ani.

Nivelul de zgomot – important pentru confortul absolut

Pentru confort absolut, alegeţi modele silenţioase, care pot fi instalate în orice încăpere.

Daikin-Emura-camera-copil(1)
Aparatele Daikin Emura sunt capabile să funcționeze la numai 19 dB(A), ceea ce echivalează cu foșnetul ușor al frunzelor. Butonul „Silent” de pe telecomandă reduce cu 3 dB(A) zgomotul de funcționare a unităților interioare și exterioare. Produse disponibile aici.

 

Sursă informaţii şi imagini: Daikin România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *