Aerul din casă e prea uscat? Vezi ce tip de umidificator ţi se potriveşte

De când a venit frigul, ai senzaţia că aerul din casă e prea uscat, nasul e veşnic înfundat, ochii te mănâncă, pielea e uscată şi tuşeşti adesea, deşi nu eşti răcit? Este din cauza umidităţii scăzute şi mai mult ca sigur ai nevoie de un umidificator.

Umezeala de afară nu este acelaşi lucru cu umiditatea aerului

Deşi afară totul pare acoperit de apă în toate formele de agregare – chiciură, ploaie, brumă, zăpadă, ceaţă – în interior aerul este foarte uscat şi nici deschiderea ferestrelor nu pare să remedieze situaţia.

Aceasta deoarece iarna aerul este rece, iar temperatura scăzută face ca vaporii de apă să condenseze şi să se depună în diverse forme: ploaie, chiciură, zăpadă… Drept urmare, cantitatea de umezeală rămasă în aer este mult mai mică decât pe timpul verii, aşa că, deşi aerisim zilnic, aerul de la interior este tot uscat.

În plus, frigul de afară ne face de pornim instalaţiile de încălzire şi cu cât temperatura de la interior este mai mare, cu atât aerul pare mai uscat. Evaporaţia face să ni se usuce şi pielea, iar uscăciunea de la nivelul pielii creează senzaţia că este mai frig decât în realitate, aşa că mai urcăm termperatura termostatului puţin, până ce ajungem la un echilibru în privinţa temperaturii ambientului, dar senzaţia de uscăciune persistă.

termometru-higrometru1
Termometru-higrometru

Aerul prea uscat, un risc pentru sănătate

Specialiştii spun că pentru confortul nostru, dar şi pentru desfăşurarea optimă a activităţilor la interior, la o temperatură ambientală de 21-22°C, umiditatea trebuie să se situeze între 40% şi 60%.

Aerul prea uscat, dar mai ales persistenţa lui pe perioade lungi de timp, este considerat un risc pentru sănătate, pentru că usucă mucoasele de pe tractul respirator, iar când această barieră naturală este afectată, creşte riscul de contactare a răcelilor şi gripelor, sinuzitelor, poate apărea tusea seacă şi se pot agrava problemele celor cu astm. În plus, se pare că viruşii trăiesc mai mult într-un mediu uscat, decât într-unul umed.

Cât de uscat este aerul din casa ta?

Pentru a-ţi da seama dacă şi ce fel de măsuri trebuie să iei, află mai întâi cât de uscat este aerul din casă şi monitorizează-l pe toată perioada iernii, cu un termomentru cu higrometru. Dacă umiditatea este prea mică, vezi mai jos ce poţi face pentru a o creşte. Dacă este prea mare, atunci îţi trebuie un dezumidificator.

Foloseşte un umidificator pentru a păstra umiditatea constantă

Umidificatorul este un aparat electric în care pui apă de la robinet şi acesta o tranformă în vapori pe care îi răspândeşte în cameră. Funcţie de tehnica prin care este tranformată apa în vapori, umidificatoarele pot fi:

Umidificatorul cu evaporare

Este format din rezervorul de apă, un material cu rol de fitil care absoarbe apa de acolo şi un ventilator care răspândeşte vaporii în cameră. Fitilul este format dintr-un material poros care absoarbe apa din rezervor, dar oferă şi o suprafaţă suficient de mare de pe care apa, ajutată şi de aerul din ventilator, este trimisă în cameră sub formă de vapori.

Evaporaţia este dependentă de umiditatea relativă din cameră, aşa că umidificatorul cu evaporare îşi reglează emisia de vapori funcţie de ambient. Trebuie curăţat cu regularitate, deoarece poate prinde mucegai.

umidificator-evaporare
Umidificator prin evaporare

Umidificatorul spălător de aer

Umidificatorul spălător de aer umidifica aerul prin evaporare la rece cu ajutorul discurilor rotative, care se umezesc în mod constant într-un bazin intern cu apă. Acest proces este posibil deoarece apa se evaporă tot timpul: mai rapid când este cald şi mai încet când este frig (cu cât este mai cald, cu atât mai multe molecule de apă poate reţine aerul).

Evaporarea la rece se bazează pe nevoia de umiditate a aerului din încăpere şi nu pe vreun sistem de încălzire şi distribuire a vaporilor, care poate duce la umidificarea excesivă, chiar la condens şi depuneri de rezuduuri pe mobilă. Din această cauză umidificarea aerului prin evaporare la rece este considerată mai sănătoasă şi mai igienică.

Umidificator spalator de aer

Umidificatorul cu ultrasunete

Umidificatorul cu ultrasunete este format dintr-un compartiment pentru apă, membrane vibratoare care transformă apa în picături extrem de mici şi un ventilator care trimite această ceaţă rece în cameră, unde se va evapora foarte repede şi uşor.

Dezavantajul este că dacă nu au filtre suplimentare pentru calcar şi alte minerale din apă, răspândesc în aer aceste elemente odată cu vaporii şi în timp se pot depune pe mobilierul şi pereţii din apropriere.

umidificator-ultrasunete
Umidificator cu ultrasunete

Umidificatorul cu vaporizare

Umidificatorul cu vaporizare aduce apa la punctul de fierbere, iar aburii calzi eliberaţi sunt cei care umezesc aerul. Acest tip de umidificator este considerat mai sigur pentru cei care suferă de alergii pentru că apa fiartă este curăţată de impurităţile şi microorganismele care proliferează în rezervoarele închise.

umidificator-vaporizare
Umidificator prin vaporizare

Umidificatorul cu funcţie de purificare a aerului

Umidificatorul cu funcţie de purificare a aerului preia apa din rezervor cu ajutorul unor membrane speciale, iar aerul, înainte de a trece prin aceste membrane, este curăţat de particulele mari de mizerie, astfel încât se întoarce în încăpere mai curat şi umezit.

umidificator-purificator
Umidificator cu functie de purificare a aerului

Alte măsuri pentru a fi cât mai puţin afectaţi de lipsa umidităţii

Izolează casa atât din punct de vedere al transferurilor termice, cât şi în privinţa schimburilor de aer necontrolate, cum sunt ferestrele care nu se închid bine. Izolarea bună înseamnă că centrala termică porneşte mai rar, iar aerul rece şi uscat nu mai pătrunde necontrolat în locuinţă.

Foloseşte plante la interior, cât mai multe. Transpiraţia plantelor este o bună şi sănătoasă sursă de umiditate la interior, pe lângă faptul că prezenţa lor creşte confortul psihic. Plante care purifică aerul aici.

Hidratează-te corect. Bea multă apă şi astfel mucoasele şi pielea ta se vor simţi mai bine. Hidratează-ţi şi pielea şi mucoasele cu produse cosmetice şi farmaceutice specifice.

Fă duşuri mai scurte, cu apă caldă, nu fierbinte. Apa şi aburii fierbinţi oferă doar un confort temporar, pentru că de fapt dezhidrateaza pielea, supraîncălzind-o.

Vezi Produsele recomandate

1 Comentariu

  1. Dan Ababei 24/10/2016 Răspunde

    Pune o tăviță,o farfurie,o tavă de chec pe calorifer sau sobă Ăn apă poți pune uleiuri de aromaterapie.E mai ieftin.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.