3 soluții pentru hidroizolarea fundației și beciului - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină 3 soluții pentru hidroizolarea fundației și beciului - Sporul casei - Soluţii şi idei pentru casă şi grădină

3 soluții pentru hidroizolarea fundației și beciului

Sika_TopSeal1

Dacă îți dorești o constructie durabilă trebuie să iei în calcul că, pe termen lung, apa poate fi unul dintre cei mai mari inamici ai casei tale. Acoperișurile le protejăm cu învelitori performante sau hidroizolînd terasele, pereții îi protejăm cu mortare, vopsele și tencuieli speciale, dar să nu uităm de fundații și beciuri.

Aflate în permanent contact cu apa provenită din precipitații sau deja existentă în pânza freatică, fundațiile au rolul extrem de important de a susține toate greutatea construcției de deasupra, transmițând-o către sol.

Am mai scris cât de importantă este cunoașterea aprofundată a terenului de fundare și a adâncimii de îngheț: funcție de asta se decide tipul și dimensiunea fundației.

Foarte importante pentru deciziile privind tipul fundație dar și lucrările de hidroizolare cele mai potrivite a acesteia, sunt informațiile privind adâncimea de îngheț și pânza freatică. Asta pentru că apa erodează în timp, se infiltrează și îngheață pe timpul iernii – cel puțin până la adâncimi de 0.8-1.2 metri, pe teritoriul țării noastre – iar fundația va fi afectată.

De un real ajutor în procesul de protecție a clădirii împotriva apei din sol sunt acțiunile de hidroizolare a fundațiilor, care cresc rezistența structurii și stopeaza infiltrațiile, iar dintre produsele disponibile, noi am ales 3 dintre cele mai performante de pe piață.

Și pentru că intervențiile la fundație sunt dificile și costisitoare, asigurați-vă că alegeți de la bun început cea mai bună soluție pe termen lung.

1. Sika Top Seal-107

Este ideal în orice zonă în care betonul intră în contact direct cu apa, atât sub nivelul solului, cât și la suprafața acestuia. Produsul este la fel de bun atât pentru hidroizolarea terasei sau balconului, cât și pentru hidroizolarea beciului, a fundației, a rezervoarelor de apă sau chiar a piscinelor.

Dacă aplicarea pe terasă, balcon, rezervorul de apa și piscină se pate face oricând s-a găsit o crăpătura sau infiltrație, în cazul fundației și beciului, produsul trebuie aplicat încă din faza de construcție a fundației, după ce s-au îndepărtat cofrajele.

SikaTop Seal-107 este un mortar bicomponent gata de utilizare, semi-elastic, pe bază de ciment modificat cu polimeri sintetici speciali şi microsilice. Protejează suprafeţele din beton împotriva pătrunderii apei şi a umezelii, dar creşte şi durabilitatea acestor structuri.

Are componentele predozate, ceea ce elimină erorile la  amestecare. Se aplică  foarte ușor, direct pe suprafaţa suport, în două straturi succesive, putându-se opta și pentru introducerea unei plase de armare rezistentă la alcalii între cele două straturi de mortar.

Sika_TopSeal1

Sika_TopSeal2

2. Sika Igasol-101.

Acesta este este un strat de acoperire flexibil pe bază de emulsie de bitum modificat cu polimeri. Sika Igasol-101 este folosit pentru impermeabilizarea împotriva infiltraţiilor de apă şi a umezelii în cazul structurilor din beton sau caramidă. Produsul poate fi folosit atât sub nivelul terenului, la fundaţii, cât şi deasupra acestuia. 

Se aplică ușor, cu pensula sau trafaletul, în două straturi succesive, așa că vă puteți ocupa personal de etapa această, dacă vă place.

Sika_Igasol1

3. Sika Igolflex N, specială pentru structurile de beton aflate sub nivelul solului. 

Cea de a treia soluție este masa de șpaclu flexibilă din bitum-cauciuc, Sika Igolflex N, specială pentru structurile de beton aflate sub nivelul solului.

Sika Igolflex N se aplică în două straturi fie prin pulverizare cu ajutorul unui aparat special, fie manual cu o gletiera. Este indicat să apelați la o echipă de meșteri specializați care să știe exact cum și în ce cantitate se aplică produsul.

Sika Igolflex N este ideală pentru hidroizolarea fundațiilor datorită rezistenței ridicate la solurile acide și la apa sărată. În plus, poate fi aplicat atât pe suprafețe uscate, cât și umede și este idicat pentru lipirea plăcilor de polistiren expandat sau extrudat.

Sika_Igolflex1

Sika_Igolflex2  

Orice produs ați alege, țineți cont și de calitatea si pregătirea stratului suport. Pentru rezultate optime, acesta trebuie să fie curat, neted, fără praf, particule desprinse, uleiuri și grăsimi. Defectele de pe suprafața betonului precum golurile sau umflăturile trebuie reparate înainte de aplicarea produsului.

Cele 3 produse le găsiți în rețelele DIY partenere Sika: Ambient, Artsani, Bricostore, Dedeman, Hornbach, Leroy Merlin şi Mr. Bricolage.

15 comentarii

 1. Am un beci de 22 mp. Jos si lateral este din beton, iar lateral tencuit cu multibat si nisip. In perioadele ploiase am apa. Anu trecut s-a ridicat la 35 cm. Am scos-o cu o pompa…in cea mai mare parte a anului nu este apa, dar este suficient sa nu am siguarnta in depozitare. Doresc o recomandare, solutii sau retete cu privire la rezolvarea definitiva a problemei. Multumesc. Astept.

  • Va raspunde mai jos Penetron Romania – va rog folositi cu incredere datele de contact de la final. Vom reveni si cu informatii de la alti specialisti, daca ne vor raspunde.

   Raspunsul Penetron:

   Buna ziua,
   Va recomandam materialul Penetron pentru a avea o hidroizolatie completa, aplicare pe suprafata umeda, in interiorul beciului si materialul Penecrete Mortar pentru reparatii necomformitati ale suprafetei.
   Pentru mai multe detalii legate de cantitati cat si modul de aplicare, nu ezitati a ne contacta.
   PENETRON ROMANIA
   Claudiu Marius Stoenescu
   Inginer de proiect
   tel.mobil: +40 (0)742 454 382
   claudiu.stoenescu@penetron-romania.eu

 2. Avem o casa la tara, panza freatica este la 2,5-3 metri, iar atunci cand ploua, apa se scurge de pe acoperis prin spatele casei, se infiltreaza in pamant, respectiv pe langa fundatie, venind in fata casei(casa are o panta de 5 grade inclinata spre fata casei, usor vizibila), de unde intra prin fundatie, se prelinge in fata casei si intra prin peretele din fata al casei, apa urcand pe peretele interior pana aproape la 2 metri, care a devenit sfaramicios si poros. Ce pot sa fac sa scap de infiltratii. Un „specialist ” a recomandat sika, in doua straturi, si un sant de drenaj cu pietre mari, apoi poetris mia mic, si mai mic, urmat de unt b, cu mai multe orificii pentru scurgerea apei. Ce sfaturi profeioniste imi puteti da? Multumesc!

 3. am un beci construit anul trecut totul din beton,pardoseala tot din beton.Cind ploua torential la o zii dupa ploaie mii se infiltreaza apa in beci prin trei puncte.Cum pot sa elimin aceste infiltratii.Va multumesc

 4. Buna ziua,
  Locuiesc la casa ( construita in anul 1996) , intr-o zona in care panza freatica este foarte ridicata, in special atunci cand ploua ajunge si la aprox. 50 cm sub nivelul solului. Implicit am probleme cu beciul , in care am apa aproximativ tot timpul anului. am montat o pompa submersibila si la cateva zile o trag si o duc la o canalizare aflata in afara perimetrului curtii mele. Beciul meu este betonat si pardoseala ( aprox. 30-40cm beton) cat si peretii laterali. Apa izvoreste puternic din pardoseala in perrioada in care ploua afara mai multe zile la rand. Din perete vine foarte putin prin porii betonului la o inaltime de aproximativ 40-50cm . Apa dispare din beci numai daca este o perioada de seceta indelungata ( iulie-august ) in rest este apa mereu.
  Doresc o expertiza la fata locului si o solutie daca exista pentru rezolvarea acestei probleme. Daca exista posibilitatea de rezolvare ,sa fie un Capitala.
  Vecinul meste de vis-avi a folosit o varianta de a injecta o solutie atat in pardoseala cat si in peretii laterali si se pare ca momentan nu are apa.
  Astept cu nerabdare o solutie din partea d-vs ( acum in perioada secetoasa )
  multumesc anticipat!

 5. Aceste solutii sunt pentru exteriorul beciurilor sau pot fi folosite si in interior? Noi am cumparat un apartament la parter ce are sub bucatarie beciul. Cand ploua intra apa si nu avem cum sa izolam in exterior. Ne-ati putea ajuta cu o solutie pentru interior?

  • Buna ziua

   Multumim ca e cititi.
   Am cerut lamuriri suplimentare si revenim cat de curand.

  • Buna ziua

   Am intrebat la Sika, dar si pe alti colaboratori ai nostri, iar unul dintre ei a raspuns deja:

   Solutia pentru impermeabilizarea in presiune negativa, adica atunci cand apa intra din exterior in interior, este folosirea mortarului osmotic: Kerabuild eco Osmocem http://casa-ari.ro/kerabuild-eco-osmocem-impermeabilizant-mineral-pentru-betoane-2/
   Este un mortar profesional, permisiv la vapori, dar care nu lasa apa sa se infiltreze in incaperi. Se aplica in straturi milimetrice si doar peste pereti din beton.
   Este un produs 100% eficient insa in astfel de cazuri cel mai bine ar fi sa putem purta o discutie telefonica cu clientul.

   Va rog asadar sunati la: 0731 144 027 – Adrian Dumitrescu

   Noi vom reveni pe masura ce, si daca, primim si alte informatii.

  • Buna ziua

   Specialistii Sika inca nu au raspuns, dar produsul care pare cel mai potrivit pentru problema dvs. este Sika Top Seal 107 – primul prezentat in articol. Fisa tehnica o gasiti aici si puteti lua legatura cu unul dintre aplicatorii autorizati de Sika de AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *